JO-JO veze – veze sa stalnim svađanjem i mirenjem

jo jo tri

Jo-jo veza predstavlja oblik veze s puno raskida i ponovnih pomirenja. Ove veze su u emotivnom smislu veoma naporne i iscrpljujuće. One potpuno iskrivljuju temeljne ljudske potrebe za ljubavlju i pripadanjem. Triangularna teorija ljubavi Roberta Sternberga navodi kako se ljubav sastoji od tri komponente, a to su bliskost, strast i odanost.  Na osnovi njihove različite zastupljenosti u ljubavnom odnosu, dolazi do sedam različitih tipova ljubavnih veza. Jo-jo vezu bi u toj klasifikaciji svrstali pod tip nezrela/djetinjasta ljubav koju obilježava odnos koji je zasnovan više na strasti nego na dubokoj povezanosti. Omjer između bliskosti, strasti i odanosti nije optimalan i dolazi do konstantnih svađa. Veze su burne i često su pod rizikom prekida. Ustvari, ove jo-jo veze su slične Hollywoodskim vezama u kojima se par vjenča nakon mjesec dana, a onda se  u još kraćem vremenu razvede. jo jo veze  

Razlozi zbog kojih dolazi do jo-jo veze

Jo-jo veze su postale fenomen u današnjem svijetu, a navodi se više razloga:

 • Vraćamo se u poznato jer se nadamo novom početku i vjerujemo u napredak i još bolji odnos.
 • Kod žena je češće vjerovanje kako ne zaslužuju bolje od polovične veze. Svoje samovrednovanje temelje na tome kako njihov ljubavni život napreduje i kakva je njihova ljubavna priča u očima njihovih bližnjih.
 • Strah od samoće i nada da će se partner promijeniti.
 • Ovisnost o adrenalinu.
 • Problem u vezivanju.

Partner vas je napustio. Opet.

Prekinuli ste. Opet. Ne znate kako promijeniti status veze iz “solo” u “ponovno u vezi”. Znate da su svi u vašoj okolini umorni od vašeg toplo-hladnog odnosa, ali volite se i svađe su samo normalan dio vaše veze. Iako znate da je vrijeme da kažete stop i dalje se nadate da će vas partner nazvati. Pitate se kako izaći iz tog začaranog kruga? Nudimo vam par savjeta koji vam mogu pomoći u tome.

 1.  Bez bajka ima bajke – ukoliko je vaša veza kao bicikliranje, stalno se vrti u krug prekid-pomirenje, psiholozi su otkrili da će takva veza najčešće takav izgled imati i u kasnijem zajedničkom životu i braku. 
 2.  Možete mijenjati samo sebe. Ukoliko vjerujete kako možete promijeniti svog partnera, u krivu ste. Trebate ga prihvatiti kao osobu kakva je ili jednostavno promijeniti status veze.
 3. Nije sve tako crno. Padovi su tu kako bi vam pokazali da možete i zaslužujete bolje. Oboje.
 4.  Kada se odlučite za taj korak, prekinite svaki kontakt. Zar stvarno mislite da možete biti samo prijatelji? To se gotovo nikada ne dogodi. Nemojte davati lažnu nadu ni sebi, ni svome partneru.
 5. Strah od samoće nije razlog za ostanak u takvoj vezi. Strah od samoće koja dolazi nakon prekida je normalan faktor, ali ne i uvjet za ostanak u takvoj vezi. Nemojte zaboraviti, da se i u vezi možete osjećati  usamljeno.

Zapamtite, postoji razlog zašto je vaša veza propala pri prvom pokušaju.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.56 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: mirenje sa samoćom, stalno svadanje veza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

JO-JO veze – veze sa stalnim svađanjem i mirenjem

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Ja bih volio da Supruga na mene istrese svoj bijes, neka se isprazni. Po pjesmi Ibrice Jusić . Volim te i kada si bijesna i kada si ljuta i sjetna.