Vrtno cvijeće koje cvijeta cijelo ljeto

cvijeće koje cvijeta cijelo ljeto

Ako razmišljate o uređenju vrta za ljeto u nastavku saznajte više o vrtnom cvijeću koje cvijeta cijelo ljeto. Prilikom odabira nemojte samo gledati na ljepotu cvijeća. Odaberite ono cvijeće koje pogoduje klimi u kojoj živite i mjestu na kojem ih sadite. Neki cvjetovi preferiraju jako sunce dok drugi vole hlad na balkonu.

Vrtno cvijeće – trajnice

U vrtu možete posaditi višegodišnje cvijeće koje će vas razveseliti i sljedeće ljeto. Trajnice koje cvjetaju cijelo ljeto su brojne, a više o nekima saznajte u nastavku.

Dalija je višegodišnja biljka s velikim cvjetovima koji dolaze u svim bojama. Ova biljka voli sunčana ili slabo sjenovita mjesta, a cvate sve do jeseni. Nadzemni dio biljke naraste od 60 cm do 2 metra.

dalija

Još jedna višegodišnja biljka koja cvjeta cijelo ljeto je bakopa. Iznimno je ljekovita biljka i sadrži brojne male bijele cvjetove. Podnosi sunčana mjesta i vrućine ali ju je potrebno redovito zalijevati.

Popularna ukrasna biljka je i lavanda koja može narasti do 1,2 metra. Voli topla i suha mjesta. Osim što predivno miriše ima i ljekovita svojstva i može djelovati kao sredstvo protiv štetnika.

Gaura je još jedna trajnica koja cvate cijelo ljeto. Grmolikog je oblika i može narasti do 1,5 metar. Cvjeta od lipnja do prvog mraza i jako dobro podnosi sušu.

Vrtno cvijeće – nisko

Postoji različito nisko cvijeće koje cvate cijelo ljeto. Nisko cvijeće je odlično ako želite ukrasiti balkon. Neko od niskog cvijeća koje možete posaditi je sljedeće:

  • Pelargonije – cvjetaju u različitim nijansama (crvena, ružičasta, bijela), a narastu do 90 cm. Cvjetaju cijelu godinu ako su izložene suncu i temperaturi većoj od 13°C, ali ne vole veliku vlagu.
  • Gaillardia – cvjetovi ove biljke su šarenih i žarkih boja i cvjetaju sve do jeseni. Naraste do 80 cm i pčele ju rado posjećuju. Voli sunčana mjesta, a dobro podnosi i ljetne suše.
  • Snježak – ova trajnica ima prekrasne bijele cvjetove, a uspijeva i na manje plodnom tlu. Cvjeta do kolovoza i naraste samo 20 cm.
  • Anegelonije – pogodne su za sadnju u teglice, a narastu do 25 cm. Najčešće cvjetaju u ljubičastoj ili bijeloj boji do kraja listopada. Preferiraju umjerenu vlagu i sunce te gnojenje svaka dva tjedna.

gaillardia

Cvijeće koje voli jako sunce

Ako mjesto na kojem sadite cvijeće nije baš zaklonjeno, odaberite cvijeće koje podnosi jako sunce. Neke od takvih biljaka su već navedene – kao što su anegelonije i pelargonije.

Još jedan cvijet koji jako voli sunce (a izdržat će i sušu) je verbena. Osim što lijepo izgleda sa svojim ljubičastim cvijećem iznimno je i ljekovita. Može se saditi na balkonima i nije zahtjevna za uzdržavanje. Zalijeva se samo kada joj je zemlja suha.

Mirisna kunica podnosi jako sunce iako pripada jednogodišnjem cvijeću. Cvjetovi cvjetaju cijelo ljeto i plave su boje. Biljka naraste 15 – 35 cm, ovisno o vrsti. Ne podnosi zadržavanje vode iako se vlažnost mora redovito održavati.

mirisna kunica

Cvijeće za sjenovita mjesta

Ako vam je balkon u sjeni većinu vremena radije odaberite cvijeće kojemu pogoduje takvo područje.

Vodenika je jednogodišnji cvijet koji preferira sjenovita područja, a cvjeta u različitim bojama. Osjetljiva je na sušu i preferira vlažni i bogato tlo, a spada pod trajnice koje cvatu cijelu godinu.

Još jedna biljka koja preferira hlad je fuksija. Ima prekrasne zvonkolike cvjetove i zahtjeva puno vode. Moguće ju je držati i u zatvorenom prostoru ali blizu svjetlosti (nikada na direktnom suncu).

fuksija

Vrtno cvijeće – grmovi

U vrtu možete posaditi i različite grmove cvijeća koji zauzimaju malo više mjesta.

Grm koji je iznimno jednostavan za održavanje, a moći ćete uživati u njegovim cvjetovima cijelo ljeto je oleander. Iako ima prekrasne cvjetove šarenih boja važno je za zapamtiti da je ovaj grm otrovan. Teško podnosi hladnoću pa se preporučuje premještanje ovog grma u kuću kada dođu hladniji dani.

Cijelo ljeto cvate i vrtni hibiskus koji jednostavan za uzgojiti. Iako veliki šareni cvjetovi ovog grma traju samo par dana, kasnije ih novi zamijene. Naraste i do par metara, a otporan je i na hladnije temperature. 

Hortenzija je prekrasan grm koji cvate cijelo ljeto u različitim bojama – bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, plavoj itd. Uživaju u jutarnjem suncu, a najbolje ih je posaditi u rano proljeće ili kasnu jesen. Potrebno je redovito uklanjati uvenule cvjetove kako bi se potaklo stvaranje novih.

hortenzija

Ruže koje cvatu cijelo ljeto

Većina ruža cvate cijelo ljeto do kasne jeseni. Ako želite ukrasiti vrt ili balkon ružama i na ljeto uživati u njihovim cvjetovima, odaberite neku od sljedećih vrsta ruže:

  • Ruže čajevke – najraširenija vrsta ruže. Cvjetaju od svibnja do prvog mraza. Dolaze u raznim bojama, a narastu od 80 do 120 cm.
  • Poliante ruže – cvatu tijekom cijele godine i narastu od 40 do 60 cm.
  • Ruže penjačice – preferiraju osunčano mjesto i obnavljaju cvjetanje tijekom cijele godine. Ovim ružama je potreban potporanj i redovito orezivanje (najbolje u proljeće).

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.30 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: balkonsko cvijeće i za dvoriste, cvijeće koje cvjeta u ljetu, nacrtano cvijece za, Vrtno cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto, vrtno cvijeće za sunčanu stranu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vrtno cvijeće koje cvijeta cijelo ljeto

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje