Međusobni odnos elemenata u Feng Shuiu

feng shui elementi

U Feng Shui umjetnosti stvaranja balansa u prostorima i oko njih polazi se od 5 elemenata i njihovog kruženja u prirodi. Ti elementi su drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Proučavanje elemenata nam pomaže da razumijemo svaku neuravnoteženost u protoku energija.

Postoje dva različita odnosa među elementima. Prvi je kreativni ili stvarajući , a drugi destruktivni ili uništavajući.

Kreativni odnos među elementima

nastaje kada jedan elemenat podržava tj. unapređuje drugi. Tako npr. voda podržava drvo, drvo unapređuje vatru, zemlja podržava metal i metal na kraju podržava vodu.

Destruktivni odnos među elementima

nastaje kada jedan element djeluje protiv drugog. Tako drvo uništava zemlju, zemlja upija vodu, voda gasi vatru koja otapa metal a metal reže drvo.

Pet elemenata su također povezani s bojama, godišnjim dobima i smjerovima.

Vatra je crvena, a smjer joj je jug. Voda predstavlja crnu boju i sjever. Drvo je zelena boja a smjer je istok. Metal je bijela ili ponekad zlatna boja, a simbolizira zapad. Zemlja je žuta te je ujedno i središte.

 Vi i vaš dominantni element

Svatko od nas sastoji se od kombinacije svih Feng Shui pet elemenata. No jedan element uvijek prevladava- onaj koji odgovara vašem osobnom arhetipu.

Vaš arhetip predstavlja vaše najdublje kvalitete i način na koji se one izražavaju u svijetu. Tijekom života osnovni arhetip se ne mijenja bez obzira što se životne okolnosti mijenjaju.

Vidjevši sebe kroz ovaj jedinstveni objektiv pomaže nam ostati u ravnoteži. Poznavajući svoj arhetip pomaže nam pronaći način kako poboljšati osobine koje nas čine zadovoljnijima, a umanjiti nepodržavajuće karakteristike koje nam stvaraju blokade.

Obzirom da se arhetip kroz život kreće u ciklusima, dobro je poznavati ga kako bismo bili što bolje pripremljeni za održavanje vlastite životne ravnoteže.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Međusobni odnos elemenata u Feng Shuiu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.