Rudrakša – čudesno zrno mira i pozitivnosti

rudrakša

Rudrakša je čudesan dar prirode čije je pozitivno djelovanje poznato još od davnina. Zrno rudrakše je ustvari sjemenka koja raste u plodu prekrasne plave boje slično borovnici.

Njeno veliko lisnato drvo raste diljem Azije – u podnožju Himalaja, središnjem Nepalu, na Javi, Baliju i u Iranu.  Brojanice (māle) od zrna rudrakše tradicionalno koriste budisti i hindusi za meditaciju, no njeno djelovanje nije samo duhovno i njena namjena nije isključivo religiozna.

Nakit od rudrakše mogu nositi baš svi, bez obzira na dob, spol, zanimanje, nacionalnu i religijsku pripadnost jer njeno djelovanje je univerzalno.

Nakit od rudrakše potražite na web stranici whisperofnature.eu.

Legenda o nastanku rudrakše

rudrakšaRudrakša na sanskrtu znači Šivine suze (Rudra  je jedno od imena boga Šive, vrhovnog bića stvaranja i uništavanja i zaštitnika svih živih bića, a aksha znači suza). Legenda kaže da je Šiva sjedio u meditaciji nekoliko tisuća godina, u dubokom blaženstvu i potpunom miru. Kad je napokon otvorio oči, ugledao je ljudski rod kako živi u patnji, zbunjen i izgubljen, nesposoban za dublje spoznaje i izlazak iz problema i nesreće. Iz suosjećanja su mu potekle suze koje su se otkotrljale na zemlju i pretvorile u sjeme iz kojih je izraslo drvo rudrakše.

Zrno rudrakše je dar prirode svim ljudima. Ono nas podsjeća na samu esenciju prirode, silu koja je pozitivna, strpljiva i podržavajuća, stvaralačka, neustrašiva i neograničena… Mi smo dio prirode i ta sila je dio nas, samo se toga trebamo podsjetiti, povezati se s njome, uskladiti tijelo i duh… Tada ćemo osjećati taj mir, kreativnost i neograničenost. A čudesno zrno rudrakše nam u tome pomaže. Ono donosi pozitivnost, povećava mir i balans te nam pomaže da živimo u sadašnjem trenutku, bistrog i pozitivnog uma.

Pozitivno djelovanje na tijelo, um i duh

Zrno rudrakše emitira elektromagnetsko zračenje koje ima snažno pozitivno djelovanje na tijelo, um i duh nosioca. Ono balansira energiju, smiruje um i budi osjećaj sreće i zadovoljstva. Znanstveno je dokazano da umanjuje stres, uklanja napetost, depresiju i anksioznost te poboljšava cirkulaciju. Kad se nosi blizu srca, regulira rad srca i krvni tlak te liječi bolesti srca.

Također se pokazalo da pozitivno djeluje na mentalne funkcije-poboljšava koncentraciju i pamćenje te daje bistar intelekt.

Mnoga lica rudrakše

Zrna dolaze u raznim veličinama- od 3 do 40 milimetara, a ona najmanja su najrjeđa. Još jedna važna karakteristika rudrakše je broj lica, to jest mukhi. Svako zrno je brazdama podijeljeno na polja ili lica, a može ih biti od 1 do 21. Svaki mukhi ima specifično djelovanje (za sreću, ljubav, uspjeh, zaštitu…) te je povezan s određenim planetom i božanstvom. Upravo zato se zrna rudrakše koriste i u astrologiji. Nakit od određene rudrakše (često u kombinaciji s dragim ili poludragim kamenom) nosi se da bi se ublažio nepovoljan utjecaj planeta.

Danas se  najčešće koriste zrna s 5 mukhi, a povezane su s planetom Jupiter i božanstvom Rudra Kalagni.  Ova rudrakša daje mir, snažan intelekt i moć govora te jača svjesnost. Kaže se da ispunjava sve želje te da je za sve one koji teže za duhovnim spoznajama.

S obzirom da potiče od vrhovnog zaštitnika, vjeruje se da rudrakša štiti od negativnosti, nezgoda i nesreća te također da neutralizira lošu karmu nosioca. Ona donosi materijalna i duhovna postignuća te uklanja stahove, nesigurnost i zbunjenost, dajući nam neustrašivost i nepokolebljivost na životnom putu.

Brojanice i nakit od rudrakše

nakin od rudrakšeRudrakša se može nositi kao ogrlica, narukvica (oko ručnog zgloba ili nadlaktice), naušnice ili kao klasična brojanica -mala. Mala se tradicionalno radi od 108 ili 54 zrna  plus jedno te se niže na koncu (najbolje svilenom) ili plemenitom metalu. Postoje razna tumačenja zašto broj 108, to jest 54, 27  ili 18 (broj zrna koji se koristi na manjim ogrlicama i narukvicama). Jedno od tumačenja je da izdvojeno zrno prestavlja princip Gurua (početak i kraj svega) oko kojeg se okreću ostala zrna, kao što se oko Sunca okreću planeti (po astrologiji u galaksiji postoji 27 konstalacije, a svaka od njih ima  4 smjera; kada se pomnože, dobije se brojka 108).

Rudrakša se može kombinirati s dragim i poludragim kamenjem jer oni se međusobno  podržavaju i povećavaju dobrobiti.

Nakit od rudrakše i kristala budi pozitivne kvalitete i uravnotežuje

Dolaskom joge na Zapad je došla i rudrakša. Danas je nakit od rudrakše sve popularniji i među ljudima koji se ne bave jogom i duhovnošću. Bez obzira čime se bavimo, svi imamo potrebu za staloženošću i pozitivnim stanjem duha i tijela, a upravo to nam pruža ovo čudesno zrno. Zbog velike potražnje danas je oko 95 posto rudrakši na tržištu lažno pa pri kupnji pazite da kupujete od provjerenih dobavljača.

Zrna rudrakše nakitu daju natural look sa svojom zanimljivom drvenastom strukturom i narančasto-smeđom bojom, a predivni svjetlucavi kristali daju dašak glamura i posebnosti. To je spoj ljepote i namjere, u skladu sa svjetskim trendovima, koji paše uz sve stilove i povezuje vas s prirodom. Možete pronaći razne kombinacije: za sreću, mir, kreativnost, energiju, ljubav… Posebno je potrebno paziti da se koriste netretirana prirodna zrna rudrakše i netretirane kristale, čime je njihovo djelovanje u potpunosti očuvano.

Nakit od rudrakše potražite na web stranici whisperofnature.eu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rudrakša – čudesno zrno mira i pozitivnosti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.