Kako promjena značenja rješava problem?

Ne muče nas same stvari, nego mišljenja koja imamo o njima (Epiktet, grčki filozof)

Svi ljudi živeći i radeći imaju iskustvo sukoba, nepremostivog jaza u odnosima, s nepravdom u životu ili pri radu. Sve nas povremeno muče problemi i zavrzlame u partnerskom, roditeljskom ili poslovnom okruženju.

Jeste li znali da možete naučiti izbjeći ili barem mudrije ili efikasnije rješavati probleme koji proizlaze iz života i suživota s drugima, bez kojih ne možemo i ne trebamo živjeti.

Jeste li znali da možete naučiti kako rješavati probleme bez previše analize i vraćanja na uzroke ili traženja krivca za probleme, već radeći promjenu u načinu razmišljanja. Riječ je o praksi ili modelu mijenjanja načina razmišljanja ili pretumačenju.

Pretumačenje znači, promjenu pojmovnih ili emocionalnih okolnosti ili gledišta, u odnosu na koje se doživljava situacija te njezino smještanje u neki drugi okvir, koji jednako dobro ili čak bolje odgovara “činjenicama” iste konkretne situacije. Promjena se događa dok sama situacija može ostati posve nepromijenjena.

Kao rezultat pretumačenja, tako se promijenilo značenje koje se pripisuje situaciji. Time se na neočekivan način rješava problem u kojem se pojedinac našao.

Promijenite logiku

Trojica američkih znanstvenika i liječnika (Paul Watzlawick, John Weakland i Richard Fish) su problemima koje sve nas prate cijeli život prišli na posve nekonvencionalan, a ipak pragmatičan način.

Način njihova rada i pomaganja klijentima koji su tražili pomoć u rješavanju svojih problema, može izgledati nerazumno na prvi pogled, no ipak je savršeno djelotvoran ondje i onda kada zdrav razum i uobičajena logika često odustaju.

Pretumačenje

Kako je Tom Sawyer uspješno pretumačio stvarnost

Pročitajte i pokušajte slično – čitajući tekst o Tomu Sawyer, koji su u svojoj knjizi, znakovitog naziva “Na drugi način”, naveli za primjer uspješnog pretumačenja spomenuti autori:

Subota je poslijepodne, vrijeme za zabavu za sve dječake osim za Toma Sawyera, koji mora obojiti u bijelo trideset metara ograde visoke tri metra. Život mu se sada čini prazan i mučan. Nije mu nepodnošljiv samo taj rad, nego više pomisao da će nailaziti drugi dječaci i smijati mu se jer mora raditi, dok se oni zabavljaju. Upravo u tom mračnom i beznadnom trenutku, kada je naišao dječak čijeg se ismijavanja najviše plašio, Tom je dobio inspiraciju i veličanstvenu ideju!

U prolazu dječak Ben reče: „Bok stari, moraš raditi, ha?“

„Ah, Ben ti si ?! Nisam gledao“ – odgovori mu Tom

„Čuj Tom ja idem na plivanje. Zar ne bi i ti volio? Ali jasno, ti bi radije radio, ne bi li? Naravno da bi!“

Tom je kratko promatrao dječaka, pa reče:

„Što ti zoveš radom?“

„Pa, nije li ovo rad?“

Tom je nastavio bojati ogradu i odgovorio mu bezbrižno:

„Pa možda je, a možda nije. Sve što ja znam je da se Tomu Sawyeru sviđa.“

„Ma daj, nećeš valjda reći da to voliš?“

Četka u ruci Toma je i dalje radila:

„Volim? Pa ne vidim zašto ne bih volio. Može li dječak svaki dan bojati ogradu?“

To je postavilo stvar u novo svjetlo. Ben je prestao grickati jabuku. Tom  je povlačio sa užitkom četku gore-dolje – pomaknuo se korak unazad da provjeri učinak – dodao po dodir četkom tu i tamo – ponovno razmišljao o učinku – dok je Ben pratio svaki pogled i postojao sve zainteresiraniji, sve zadubljeniji.

Zatim je rekao: „Čuj, Tom, daj meni da malo bojim.“

Tom je uspješno pretumačio muku u užitak za koji treba platiti i njegovi prijatelji, svi do jednoga, slijedili su tu promjenu “njegove definicije stvarnosti”. Razmislite kako bi situaciju koju doživljavate neugodnom smjestili u drugi okvir te tako promijenili doživljaj, a time izbjegli konflikt i dobro se osjećali.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako promjena značenja rješava problem?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.