Otkrijte svoje snage i slabosti kroz „pet elemenata”

pet elemenata

Dobro je znati koje su naše snage, a što su nam prepreke na putu zdravlja, uspjeha u odnosima, partnerstvu, roditeljstvu i u poslu kojim se bavimo.

To je tema koju promovira ideja i praksa Life/Health/Wellness coachinga.

Ono što danas zovemo coachingom je dio prakse tradicionalnih terapeuta zdravlja. Što mi jesmo a što želimo i možemo postati ovisi i o energetskoj konstituciji – kažu stari Kinezi.

snage i slabosti kroz 5 elemenataTradicionalna kineska medicina je filozofija ili pogled na život koji je isticao da je sve živo na ovom svijetu istodobno cirkularno međusobno povezano „i energija i materija” . To znači da energetski status utječe na naše psiho-fizičko i emotivno stanje i obrnuto.

Kinezi su smatrali da se energija (informacija) materijalizira u pet osnovnih materijalnih formi, te kažu da sve što postoji na ovom svijetu sastoji se od „pet elemenata”, tj. posjeduje značajke svih pet elemenata, a pripada dominantno jednom od tih elemenata.

„Pet elemenata” ne čini neovisno jedinstvo. Ništa na svijetu ne pripada samo jednom elementu, svaki u sebi sadrži svih pet, ali jedan element preovladava i tako daje cijelom sustavu karakteristike preovladavajućeg elementa. Preko tragova ostalih elemenata u sebi životna energija ili životna snaga komunicira i utječe na cijeli živi sustav.

Holistički moderni pristup zdravlju kaže da je zdravlje cjelina koja zavisi od stanja svakog svog pojedinog elemenata (psiho-fizičkog, emocionalnog, socijalnog, ekonomskog…….)

Teorija o “pet elemenata” je kineski „coaching” ili zdravstveno-preventivni koncept koji  grupira pojedine psihosomatske, socijalne i energetske elemente i osobine živog organizma u pet grupa ili „pet elemenata” (vatra, zemlja, metal, voda i drvo ).

Istražujući stanje i odnos među pojedinim elementima živog sustava iskusan TKM terapeut/Tui na terapeut postavlja „energetsku dijagnozu/hipotezu” koja mu pomaže da propiše pravila i primjeni razne tehnike (moksa, ventuza, akupunktura, psiho-fizičke vježbe, prehrana, masaža…) za balansiranje i razvoj cjelokupnog zdravlja klijenta sa kojim radi. 

Vatra

Dominatno je vatra yang element, usko povezan sa ljetom.

Balans energije u elementu vatre donosi radost, smirenost, emocionalnu stabilnost, društevnost, komunikativnost.

Kod energetskog poremećaja u elementu vatre osobe su tjeskobne, razdražljive, preosjetljive, pretjerano napete, živčano se smiju, brzo promjenjivih stavova i raspoloženja.

Energetski balans u meridijanu vatre doprinosi dobrom osjećaju u kasno ljeto, u sredini dana, dobrom zdravlju krvnih žila, balaniranom znojenju, ružičastoj boji kože, jezika, pravilnom okusu. Poremećaj u energije u meridijanu vatre prepoznat ćemo po pretjeranom gorkom okusu, miris zagojelog, crvenilu vtrška jezika, smijućem ili mucajućem glasu.

Srčani tipovi (vatra) su misaoni ljudi (um, razum, pamćenje).

Zemlja

Element zemlje donosi osjećaj samopuzdanja, odlučnosti, discipline, pouzdanosti i suosjećajnosti, dobar osjećaj u kasno ljeto, kasno poslije podne, dobro stanje mišića, te dobro stanje limfnog, reproduktivnog i imunološkog sustava.

Osobe koje imaju poremećaj energije u elementu zemlje su cinične, samožaljavaju se, sumnjičavi su, kritični, hladni, kreativno prazni. Imaju probleme sa mišićima, slatkast okus u ustima, pjevan glas, previše sline.

Osobe sa izraženim elementom zemlja (slezena) odgovorni su za rađanje, meditaciju, transformiranje niže energije u višu.

pet elemenataMetal

Element metal je zadužen za naš pozitivan stav, emocionalnu stabilnost, entuzijazam, društvenost. Izražen je u jesen u ranu večer. Odgovoran je za dišni sustav i sustav za eliminaciju.

Poremećaj elementa metala prepoznajemo kod osoba koje imaju problema sa kožom, ljut okus u ustima, miris po ribi, lijekovima, pepeljastu boju kože, probleme sa nosom, plačljiv glas, izraženu dlakavost, previše sluzi u dišnom sustavu.

Osobe kod kojih prevladava element metal (pluća) su odgovorne, izdržljive, imaju sposobnost preživljavanja u teškim uvjetima.

Voda

Element vode je dominantan yin, zadužen za našu hrabrost, vitalnost, prizemljenost, završavanje započetog. Za dobro zdravlje kostiju, zuba, za živčanu , hormonalnu, reproduktivnu i moždanu funkciju.

Poremećaj elementa vode se očituje u strahu, obrambenom stavu, nesigurnosti, lebdenju u oblacima, nefokusiranosti. Bolovi u kostima, šunovi u ušima, slan okus, čeznutljiv glas, slaba kosa, poremećaj urina.

Bubrežne tipove (voda)  karakterizira snažna volja, mudrost, preciznost, dobro pamćenje.

Drvo

Element drveta je zadužen za strpljenje, humor, nježnost, opuštenost, smirenost, tišinu, dobro planiranje i organizaciju, fleksibilno razmišljanje. Odgovoran je dobro stanje mišića, probave, endokrinog sustava.

Poremećaj elementa drveta donosi svadljivost, iritabilnost, nestrpljenje, ljutnju, nasilnost, jadikovanje, osvetoljubivost, krutost u razmišljanju, neorganiziranost, frustraciju, nepostojanost. Kiseli okus, slabost mišića, tetiva, ligamenata, poremećaj vida, vičući i ljutit glas, previše suza, slabost i poremećaj na nožnim niktima.

Osobe kod kojih je izražen element drvo, jetreni tipovi su jaki, snažni, hrabri, darežljivi.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Otkrijte svoje snage i slabosti kroz „pet elemenata”

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.