Koje su pasmine pasa najpametnije?

šetanje pasa

Ako ste se odlučili za kupovinu rasnog psa, zasigurno vam bitnu ulogu u odabiru igra karakter pasa. Iako karakter većinski ovisi o odgoju, neke pasmine imaju određene karakteristike kao što su veća sklonost teritorijalnosti, potreba za većom aktivnošću ili pažnjom, itd.

Isto tako neke pasmine imaju sklonost višoj inteligenciji u odnosu na druge pasmine.

Ako je pametan pas ono što tražite, u nastavku saznajte koji su kriteriji za inteligenciju koje su pasmine pasa najpametnije.

Gdje kupiti psa?

Imajte na umu da kako biste dobili psa s karakteristikama pasmine koju želite, vrlo je važno kupiti u potpunosti čistokrvnog psa od uzgajivača koji prijavljuju legla. To znači da jedino uzgajivači koji se nalaze na popisu Hrvatskog Kinološkog Saveza uzgajaju čistokrvne pse sukladno s propisima o standardu pasmina.

Psi koji se prodaju na drugim stranicama u većini slučajeva nisu čistokrvni (mješanci/križanci), što znači da nemaju nužno karakteristike te pasmine. Osim toga, psi od ne-registriranih uzgajivača (tzv. štancera) ne uzgajaju se etično i često nemaju zdrav život.

Kada se odlučite za određenu pasminu, posjetite stranicu HKS-a i potražite popis prijavljenih legla pasmine koju želite.

psi
Foto: Stockphoto Secrets

Koje su pasmine pasa najpametnije?

Veću inteligenciju je teško izmjeriti, ali najčešće se izražava u bržem i lakšem učenju, izvršavanju naredbi, mogućnosti adaptiranja i rješavanju zagonetki, itd.

Ako se pas kojeg priželjkujete ili imate ne nalazi na ovom popisu, to nikako ne znači da je pas manje inteligentan! Npr. goniči najčešće nemaju jako izražene karakteristike koje smo naveli, ali zato imaju odličan njuh, sluh ili vid.

Imajte na umu da inteligentniji psi nisu nužno „lakši“ za život, te zahtijevaju učestalu mentalnu stimulaciju.

Mentalnu stimulaciju psu možete pružiti tako ga učite novim trikovima, kupite igračke koje mora sam odgonetnuti (npr. loptice iz kojih mora otkriti kako izvaditi keksić), igrajte interaktivne igre s njima (povlačenje konopa), itd.

Neke od najpametnijih pasmina su sljedeće:

 • Border Collie – gotovo svatko će se složiti da je ova pasmina na vrhu liste. Pokazano je da ovi psi mogu naučiti novu naredbu u manje od 5 ponavljanja. Smatraju se pametnima zbog svoje radne snage i upornosti, što se najčešće očituje u čuvanju ovaca.
 • Pudla –  ne samo da su vrlo aktivni, već su i vrlo inteligentni te ih je vrlo lako naučiti naredbama. Njihova dlaka je također hipoalergena, što je pogodno za osobe s alergijama.
 • Njemački ovčar – inteligentna radna pasmina za različite poslove – od policijskih asistenata do terapeutskih pasa. Najbolje okruženje za ove pse su obitelji koje se odnose prema njima pravilno, a treniranje se bazira na nagradama.
 • Doberman – vrlo su privrženi vlasnicima i imaju tendenciju i potrebu obraniti one koje vole. Potrebna im je u isto vrijeme velika količina ljubavi i discipline.
 • Zlatni retriver – vrlo odani psi koji zahtijevaju puno ljubavi i pažnje. Vrlo su poslušni, a često pomažu kod traženja osoba u akcijama spašavanja.
 • Shetland ovčar – ovi psi su uspješni kod treniranja poslušnosti i okretnosti. Vole maženje i jako puno pažnje i ljubavi.
 • Labrador – ne samo da su inteligentni, već su sposobni i za poslove kao što su vodiči slijepih i detekcija narkotika.
 • Papillon – mali psi koji su izuzetno pametni. Postižu odlične rezulatate i na testovima poslušnosti.
 • Rotvajler – još jedna pasmina koja može pomagati policajcima i osobama s poteškoćama s vidom. Vrlo su brižni, ali im je potrebna disciplina u odgoju.
 • Australski govedar – ovo je jedna od najuspješnijih pasmina kod treniranja poslušnosti. Vrlo su radoznali i imaju instinkt čuvanja i kontroliranja kretanja drugih životinja.

Članak uređen:

Izvori

 1. Lubin, G. (2018). These Are The ‘Smartest’ Dog Breeds, According to a Canine PsychologistScienceAlert
 2. Frere, J. & O’Sullivan, A. (2020). The 20 Smartest Dog BreedsWoman’s Day

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Koje su pasmine pasa najpametnije?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.