Kako iskoristiti koru od limuna? Evo pet načina zbog kojih više nikad neće završiti u smeću

Kako iskoristiti koru od limuna

Nakon cijeđenja limunovog soka kora gotovo svaki put završi u kanti za smeće. Možda niste znali, no koru od limuna možete iskoristiti za čišćenje kuhinje i kuhinjskog pribora, izradu prirodnog mirisa za dom i spreja za čišćenje i dezinfekciju radnih površina, te za dekoraciju kolača. Evo pet načina kako iskoristiti koru od limuna, nakon što ste iscijedili limunov sok.

Dekoracija kolača

Koricu limuna za dekoraciju kolača i aromu koristi svaka domaćica. Možete je napraviti i sami, no vodite računa je li limun organski ili ga prethodno očistite od ostatka pesticida i voska (pročitajte kako to učiniti u članaku “Kako očistiti voće i povrće od pesticida?“).

Koricu limuna naribajte na ribežu sa sitnim zupcima i upotrijebite u smjesi za kolače ili za dekoraciju (mnogo zdravije od umjetnih obojenih šarenih mrvica).

Ako koricu limuna ne trebate isti dan, možete je posušiti i pohraniti za kasnije.

Očistite posuđe od kamenca i vratite sjaj posudama

U posudu koju želite očistiti usipajte vodu i dodajte koru iscijeđenog limuna. Kuhajte na laganoj temperaturi 15 – 20 minuta. Nakon toga vaša će posuda biti čista i sjajna, a cijela kuhinja će mirisati na limun.

Prirodni miris za dom od kore limuna
FOTO: Shutterstock

Neka dom zamiriše

Ako ste radili limunadu ili svježi sok od naranče ili grejpa, ostat će vam hrpa kora. Dodajte ih u posudu s vodom i kuhajte na laganoj vatri 15 – 30 minuta. To možete ponoviti više puta tijekom dana, kada želite osvježiti dom.

U mješavinu možete dodati i začine po želji (štapić cimeta, anis, klinčić itd.), kao i eterična ulja (nekoliko kapi). Dom će prekrasno mirisati, a vi ćete odmah osjetiti kako vam se raspoloženje mijenja!

Očistite daske za rezanje

Daske za rezanje često su dobra podloga za razmnožavanje bakterija. Pomiješajte jušnu žlicu sode bikarbone s malo vode (ili limunovog soka), nanesite pastu na dasku i izribajte je korom limuna. Daska će biti čista i mirisat će na limun. Ovako možete očistiti i druge drvene površine.

Napravite sprej za dezinfekciju radnih površina u kuhinji

U posudu s poklopcem usipajte dvije čaše (po mogućnosti destilirane) vode, dodajte koru limuna (ili naranče, ako ste cijedili i njih) i 10-ak kapi eteričnog ulja s antibakterijskim djelovanjem (čajevac, lavanda, geranij, limun).

Poklopite posudu i ostavite mješavinu da odstoji nekoliko sati (ili preko noći), a zatim je procijedite i usipajte u prskalicu. Poprskajte ovim sprejem sve radne površine u kuhinji (ovaj dio posla možete čak povjeriti i djeci koja se uvijek raduju prskanju, bez bojazni da će im nauditi, budući da je sprej 100 % prirodan).

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu