Prirodno sredstvo protiv vlage – zaboravite na plijesan i gljivice

Prirodno sredstvo za čišćenje

Vlaga je ključna za zdravlje respiratornog sustava, u što se možemo uvjeriti zbog bolova u grlu uslijed suhog zraka. Ipak, previše vlage nije poželjno te može rezultirati u raznim zdravstvenim problemima. U nastavku donosimo kako se prirodnim putem riješiti viška vlage u vašem prostoru.

S vlagom se najviše susrećemo u vijestima ili na meteorološkim obavijestima o postotku vlage u zraku. Tijekom ljetnih mjeseci ili kišnih razdoblja postotak vlage je mnogo veći u odnosu na zimu. Razlog tome je i sposobnost zraka da zadržava vlagu odnosno vodu.

Topao zrak ima veću sposobnost za zadržavanje vlage, samim time i što tijekom toplih mjeseci vodene površine isparavaju. Hladan zrak tijekom zime nema tu mogućnost i upravo iz tog razloga dolazi do mnogih zaraza mikrobama.

Više o potrebi ovlaživanja prostora kako biste spriječili prehlade ili gripu tijekom hladnih mjeseci pročitajte OVDJE.

Vlaga u zraku ne predstavlja nam osobit problem, no problem vlage u životnom prostoru potrebno je što prije riješiti. Prije svega, vlaga povlači problem gljivica i plijesni što nikako nije dobro za zdravlje. Konstantno udisanje vlage također može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme.

plijesan

Vlažna područja i prostorije privlače gljivice, a njih najlakše možemo primijetiti u kupaonici, podrumima, prizemnim prostorijama u objektima s lošim temeljima, bazenima te kućama i zgradama uz more.

Vanjske naznake za prisustvo vlage su otpadanje fasade i mrlje od vlage, dok će se (posebice u starim građevinama) osjetiti karakterističan neugodan miris vlage i plijesni.

Prirodna rješenja protiv vlage (sredstvo protiv gljivica i plijesni na zidu)

Protiv vlage najbolje je boriti se isušivanjem prostora odnosno dehidratorima i prozračivanjem kada je postotak vlage u zraku malen, a temperature su više. U prostorima u kojima osjećate bol u plućima pri udisanju potrebno je dobro izvući vlagu prije trajnog boravka te osigurati dobru izolaciju.

Plijesan za zidovima ili podovima je potrebno odmah ukloniti kako biste izbjegli širenje toksičnih spora štetnih po naše zdravlje. Osim toga, plijesan može biti u nekoliko boja: crnoj, bijeloj, narančastoj, zelenoj ili crvenoj.

Gljivice na zidovima – recept:

  • Eterično ulje čajevca – 20 ili više kapi u 200 ml vode i bočicom na raspršivanje može pomoći ukloniti plijesan. Pošpricajte područje i ostavite da se osuši te tretirajte po potrebi.
  • Eterično ulje eukaliptusa – poput postupka s uljem čajevca, ugodan miris i antigfungalna svojstva mogla bi vam pomoći ukloniti plijesan i gljivice.
  • Alkoholni ili jabučni ocat – pomiješati ocat i vodu u omjeru 1:4 i tretirati područje, a zatim ostaviti da se osuši te ponavljati. Preporučujemo alkoholni ocat zbog mirisa.
  • Kamena sol – ova sol nešto je više obrađena od uobičajene kuhinjske soli i dobro privlači vlagu na sebe. Izbušite jednu kantu s nekoliko rupa pomoću bušilice te izbušenu kantu stavite u drugu netaknutu kantu. Uspite sol i ostavite kante u prostorijama u kojima želite smanjiti vlagu, a kada se na dnu neizbušene kante skupi voda, prospite ju i mijenjajte sol po potrebi.
  • Alkohol – prirodan, ali opasniji način o kojemu više čitajte u sljedećim odlomcima.
  • Soda bikarbona – u kombinaciji s jednakim omjerima vode i octa, više u nastavku.

plijesan na zidu

Plijesan na zidu alkohol 

Kao što smo napomenuli i prethodnom odlomku, alkohol također može biti koristan pri uklanjanju neželjenih gljivica i plijesni sa zidova. Zbog mirisa alkohola preporučuje se korištenje i antifungalnog eteričnog ulja eukaliptusa ili čajevca za 2u1 djelovanje.

U dvije šalice vode pomiješajte 1 čajnu žličicu metilnog alkohola i 1 čajnu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa ili čajevca. Stavite mješavinu u bočicu za rapršivanje, poprskajte po zahvaćenim zidovima ili podovima te ostavite da se osuši.

OPREZ: metilni alkohol je otrovan za udisanje, stoga obavezno nosite masku ili prekrijte usta/spriječite udisanje. Mješavinu pripremite u prozračnoj prostoriji i nakon tretiranja zidova ne ulazite u prostorije dok se u potpunosti ne prozrače.

Soda bikarbona protiv vlage 

Soda bikarbona je najpoznatije prirodno sredstvo za čišćenje, uklanjanje neugodnih mirisa, ali i mnoge druge tegobe poput gljivica na stopalima. Više o raznim načina korištenja sode bikarbone pročitajte OVDJE.

sol plijesan

Kako biste sodom bikarbonom djelotvorno uklonili plijesan i gljivice, preporučuje se napraviti pastu od mješavine sode bikarbone i octa (ili pola-pola octa i vode). Koristite alkoholni ocat ukoliko vam miris jabučnog octa ne odgovara ili ne želite da se odviše zadržava u prostorijama jer alkoholni nema miris.

Pastu nanesite na zidove zahvaćene s plijesni i ostavite da se osuši. Ne brinite se ako se mješavina zapjeni, to je normalna reakcija kiselog octa i lužnate sode bikarbone. Smjesu nakon sušenja sastružite i ponavljajte postupak dok ne uklonite problem.

Sredstvo protiv plijesni u kupaonici 

Kupaonica je prostor koji je najčešće zahvaćen gljivicama, a možemo ih primijetiti u kutevima stropova ili u fugama između pločica. Uobičajena boja plijesni je crna, no može biti i bijele, zelene, crvene ili narančaste boje.

Kupaonicu je potrebno dobro prozračivati nakon svakog tuširanja ili kupanja. Ukoliko nemate prozore u kupaonici, ugradite ventilaciju koja će izvlačiti vlažan i topao zrak. Također, brišite zidove i rubove kade nakon kupanja ili tuširanja kako voda ne bi ostajala u fugama.

Ukoliko niti jedan od prethodnih recepata ne donese željene rezultate, uvijek možete pokušati s jačim sredstvima koja nažalost sadrže agresivnije kemikalije. Početnu plijesan na zidu Domestos će lako ukloniti, a djelotvorni su i proizvodi na bazi klora.

plijesan kupaonica

Imajte na umu da takve proizvode nije poželjno udisati već je potrebno spriječiti kontakt proizvoda na bazi klora s drugim sredstvima za čišćenje uslijed mogućnosti otpuštanja toksičnih plinova. Koristite samo sredstvo s klorom i običnu vodu za sigurno korištenje.

Boja za zidove protiv plijesni

Na tržištu postoje i boje za zidove te impregnacijski slojevi protiv plijesni, odnosno gljivica. Pronaći ih možete najčešće u centrima za uređivanje doma poput Bauhausa, Peveca, BauWelta i sl.

Preporučuje se ipak u potpunosti ukloniti plijesan te riješiti problem vlage, a tek onda u svrhu prevencije koristiti boje ili impregnacijske slojeve za zidove. U suprotnom biste mogli samo prikriti problem i pustiti da se gljivice razvijaju dulje nego je poželjno.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.52 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: plijesan na krevetu, sredstvo protiv vlage u, vlaga u rajčicma, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prirodno sredstvo protiv vlage – zaboravite na plijesan i gljivice

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje