Ortodoncija danas, fiksni i mobilni aparati

ortodoncija

Pacijenti danas vrlo rado prihvaćaju ortodontske aparate i sve se češće odlučuju na ortodontsku terapiju. Razlog tomu jest naprednija tehnologija koja i najteže probleme rješava u relativno kratkom roku te estetske norme koje su se posljednjih godina promijenile. Svi žele izgledati lijepo i zdravo, a naš osmjeh puno govori o nama. Ortodontski aparati koji nam danas stoje na raspolaganju i koji nas vode k lijepim i zdravim zubima puno su učinkovitiji nego aparati koje su koristili pacijenti prije samo 15 godina.

Mobilni ortodontski aparati

danas su manje-više stvar prošlosti. Njihova primjena uglavnom se svodi na ortopedska pomicanja donje čeljusti te je nakon njih potrebna druga faza terapije fiksnim ortodontskim aparatom. Nedostatak mobilni ortodontskih aparata leži u činjenici da ih pacijent može sam izvaditi iz usta kad god mu se prohtje , pa obično nakon početnog entuzijazma pacijent počinje zapostavljati nošenje aparata. Nadalje, zbog jakih i nekontroliranih sila slaba je kontrola pomaka zuba.Iako inferiorniji od fiksnih ortodontskih aparata, mobilni su jako učinkoviti u nekim slučajevima, pa ih stoga ne bi trebalo u potpunosti odbaciti kao suvišne.

Fiksni ortodontski aparati

danas su standard. Ima ih raznih i svi imaju svojih prednosti i mana. Jednom kad su nalijepljeni na zube ne skidaju se do kraja terapije pa stoga djeluju čitavo vrijeme. Ugađanje aparata vrši se svakih 4 do 10 tjedana, ovisno o fazi i tijeku terapije.

Ortodontska terapija fiksnim ortodontskim aparatom u prosjeku traje između godinu i pol i dvije godine.

Ovisno o težini slučaja terapija fiksnim aparatom može trajati kraće ili duže od navedenoga. Svaka ozbiljna ortodontska terapija podrazumijeva postavu fiksnog aparata u obje čeljusti. Terapija u samo jednoj čeljusti obično vodi k recidivu nakon skidanja ortodontskog aparata. Iako djeluju 24 sata, kao i kod mobilnih aparata i kod fiksnih se traži određena suradnja pacijenta u terapiji. Dolazak na redovne kontrole, održavanje odlične higijene, čuvanje aparata od oštećenja te nošenje raznih dodatnih pomagala, samo su dio željene suradnje.

Na kraju valja naglasiti da iako na tržištu postoje vrlo skupi i učinkoviti ortodontski aparati, ipak je umijeće specijalista ortodonta  ono što u konačnici ispravlja zube.

Ortodonti se ne bave prodajom i popravcima ortodontskih aparata, već sprovode cjelokupnu terapiju i rehabilitaciju zagriza zuba. Nakon dobre dijagnostike ,terapiju treba sprovesti do kraja te motivirati pacijenta da se pridržava danih uputa.

Odabirom skupog ortodontskog aparata nećete riješiti svoje probleme ukoliko se ne budete držali uputa terapeuta.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krivi zubi kod odraslih, Zubi, mobilni aparatić za zube, cijena aparatića za zube za odrasle, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ortodoncija danas, fiksni i mobilni aparati

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje