Defekti cakline nakon ortodontske terapije

ostecenja cakline

Nikada se ne može dovoljno naglasiti koliko je bitna higijena zuba i usne šupljine, a pogotovo za vrijeme ortodontske terapije fiksnim ortodontskim aparatom.Ukoliko želimo zadržati zdrave zube i desni potreban je veći napor i veća disciplina u održavanju zuba i aparata.

Početak terapije čak je i kontraindiciran ako pacijent ne polaže dovoljno pažnje čišćenju svojih zuba, a katkada se dešava da je ortodont prisiljen skinuti ortodontski aparat i tijekom same terapije. Naravno, mislimo pri tome na fiksne ortodontske naprave.

Temeljito održavanje higijene otežano je zbog bravica i žica koje tijesno priliježu uz zube. Plak koji se nakuplja na zubima ima nepovoljan utjecaj na caklinu koju otapa svojim kiselim produktima nastalim od strane bakterija usne šupljine.

Defekti cakline zbog nedovoljne higijene

Kao posljedica loše higijene najčešće se nailazi na karijesne lezije koje mogu biti jako duboke, unatoč redovitim pregledima kod stomatologa. Karijes je obično vidljiv tek nakon skidanja bravica. Održavanje higijene je olakšano kod ortodontskih bravica izrađenih od metala jer je zbog kontrasta plak jasno vidljiv. To nije slučaj kod aparata napravljenih od keramike ili bijele plastike koje su slične boje kao i plak.

Demineralizacija cakline je defekt koji vrlo često nalazimo nakon terapije kod koje higijena povremeno nije bila na zadovoljavajućoj razini.

Demineralizacija je početni stadij karijesa kod kojeg još nije došlo do urušavanja caklinskih prizmi i nastanka kaviteta.Takve lezije daju se ponovno remineralizirati, raznim preparatima koji sadrže fluor. Obično su to neke paste ili premazi koje mora ordinirati stomatolog.

Ne nasjedajte na reklamne trikove proizvođača zubnih pasti. Te zubne paste gotovo nikada neće izbijeliti vaše zube niti remineralizirati caklinu.

Taj će se proces sam dogoditi ako se uspostavi pravilan režim održavanje higijene zuba i desni. Naime, remineralizacija cakline početi će iz sline. Premazima i posebnim pastama terapeut ubrzava proces.

Oštećenja cakline prilikom skidanja bravica

Osim zbog loše higijene, do oštećenja cakline katkada dolazi i prilikom samog skidanja bravica. Ortodontska bravica i zub međusobno su povezani posebnim ljepilom. Da bi se bravica skinula mora se primijeniti određena sila s kliještima za skidanje bravica. Obično veza puca u sloju ljepila, no ponekad se dešava da pukne caklina.  Defekt je vrlo mali i obično vidljiv kao tanka crta po caklini zuba. Takve frakture dešavaju se i kod dugogodišnjeg lošeg zagriza.

Metalne bravice superiornije su i u ovom slučaju, jer uzrokuju puno manje fraktura za razliku od keramičkih.

Uzevši sve u obzir, metalne bravice apsolutno su superiornije u ortodontskoj terapiji. Ne samo sa stanovišta pomicanja zuba, već i očekivanih defekata cakline na kraju terapije, koje iako se nalaze rijetko, uveliko umanjuju estetski rezultat.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: demineralizacija zuba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Defekti cakline nakon ortodontske terapije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje