4 načina da izbijelite zube sodom bikarbonom

bijeli zubi

Ne morate uvijek trošiti puno novaca na skupe stomatološke tretmane i intervencije. Ovo se naročito odnosi na izbjeljivanje zuba. Stomatološke ordinacije u Beogradu i Zagrebu ovaj tretman naplaćuju od 50 do 200 eura i više. Izbjeljivanje zuba je tretman koji se primjenjuje u situacijama obojenog ili potamnjenog tkiva zuba uslijed konzumacije različitih lako bojivih namirnica (vina, kave, sokova) ili različitih bolesti zuba i desni.

Svoje zube možete održavati bijelim i kod kuće, bez zakazivanja termina, trošenja vremena i puno novca. Magično sredstvo koje vaše zube može učiniti blistavo bijelim i sjajnim je po mišljenju mnogih estetskih stomatologa upravo soda bikarbona.

1. Soda bikarbona i jagoda

Pored toga što nas jagode svojom crvenom bojom ne asociraju na sredstvo ili namirnicu kojom možemo izbijeliti zube, varamo se. Jagode su bogate kiselinom i što je najvažnije abrazivne su. To jagodu čini idealnom za izbjeljivanje zuba i skidanje mrlja sa zuba.

jagode za izbjeljivnje zuba

Potrebni sastojci:

  • 2 jagode srednje veličine,
  • 1 žličica sode bikarbone,

Način upotrebe:

Izgnječite jagode vilicom tako da dobijete kašastu smjesu, zatim dodajte žličicu sode bikarbone. Ostavite da odstoji par minuta, stavite smjesu na četkicu za zube i istrljajte zube sadržajem.

2. Soda bikarbona i jabučni ocat

S obzirom na to da je jabučni ocat kiselina, budite oprezni i nemojte pretjerivati s ovom metodom izbjeljivanja zuba. Preporučena doza je jednom tjedno kako ne biste oštetili zubnu caklinu.

Način pripreme:

Na jednu žličicu sode bikarbone stavite nekoliko kapi  jabučnog octa. Obratite pažnju da se dobije smjesa gustoće paste za zube. Kada napravite smjesu, istrljajte zube četkicom za zube i svježe napravljenim sadržajem.

Ako trenutno u kući nemate soda bikarbonu, možete umočiti samo četkicu u jabučni ocat i istrljati zube. To će biti dovoljno da uklonite mrlje i podarite svojim zubima blistavu bjelinu.

3. Soda bikarbona i limun

Još jedan fantastičan način upotrebe soda bikarbone u funkciji izbijelivača zuba je upotreba u kombinaciji s limunovim sokom.

Način pripreme:

Jednu jušnu žlicu sode bikarbone pomiješajte s limunovim sokom (jedan veći limun).

Primijetit ćete da se soda bikarbona u kombinaciji s limunovim sokom pretvara u pjenušavu smjesu. Četkicom za zube blago utrljajte smjesu. Razlika je odmah vidljiva nakon prve upotrebe. 

soda bikarbona za zube

4. Hidrogen iz ljekarne i soda bikarbona

Ovaj način izbjeljivanja zuba možete primjenjivati jednom do dva puta tjedno kako biste očuvali zdravu caklinu i desni.

Način pripreme:

Pomiješajte hidrogen iz ljekarne sa sodom bikarbonom kako biste dobili kompaktnu masu sličnu pasti za zube. Utrljavajte je blago četkicom za zube oko dvije minute, a zatim zube isperite mlakom vodom. Uz redovitu upotrebu, primjetit ćete razliku u bjelini vaših zuba.

Napomena: Bjelinu vaših zuba možete produžiti korištenjem slamke prilikom konzumacije kave i obojenih pića. Na taj način tečnost zaobilazi zube i ulazi ravno u usnu šupljinu s minimalnim kontaktom sa zubima.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pranje zubi sodom i limunom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

4 načina da izbijelite zube sodom bikarbonom

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.