Znakovi da ne jedete dovoljno proteina

Bjelančevine su uključene u gotovo sve procese u našem tijelu. One su zaslužne za izgradnju mišića, rast kose i noktiju te sudjeluju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kisik u tijelu.

Evo nekoliko znakova koji bi mogli ukazivati da vam nedostaje ovih iznimno važnih hranjivih tvari:

Imate nekontroliranu želju za slatkim

Proteini održavaju dugo nakon obroka osjećaj sitosti te pomažu zadržati razinu šećera u krvi stabilnom tijekom dana. Ako je razina šećera u krvi nestabilna, zbog čega osjećate uspone i padove energije, možda ćete morati povećati svoj unos proteina.

Nedostatak proteina

Dekoncentrirani ste

Bez dovoljno proteina, razina šećera u krvi strmoglavo pada i postajete rastrojeni. Proteini pomažu mozgu da ostane oprezan i fokusiran u svakom trenutku.

Slabost u mišićima

Ako vam je teško odnijeti vrećice s namirnicama od auta do hladnjaka u stanu, onda krivca potražite u svojoj prehrani. Kada ne jedete dovoljno proteina, tijelo počinje „razbijati“ pohranjene proteine u obliku mišića i drugih tkiva.

To će smanjiti mišićnu masu i vašu snagu općenito te će vam vježbanje i obavljanje svakodnevnih zadataka postati veći izazov.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Znakovi da ne jedete dovoljno proteina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.