Intrauterina kontracepcija (intrauterini uložak, spirala)

intrauterina kontracepcija

Intrauterina kontracepcija (intrauterine device, IUD) je oblik sprječavanja neželjene trudnoće putem čvrstog tijela koje se stavlja unutar maternice. Vrlo je efikasna metoda kontracepcije, a trajnost intrauterinog uloška iznosi od 3 – 5 godina.

Povijest intauterine kontracepcije

Hipokrat je još prije 2500 godina postavljao predmet preko olovne cjevčice u maternicu žena, međutim ne zna se u kakve svrhe i da li je bilo povezano s kontracepcijom.

Za prvi intrauterini uložak od dudova svilca, konstruiran 1909. godine u svrhu kontracepije, odgovoran je dr. Richter iz Braslowa. Česte komplikacije poput krvarenja i infekcija ubrzo su ugasile interes za ovim oblikom kontracepcije. Takav slučaj zaobišao je Japan, gdje su Oppenheimer i Ishihama nastavili istraživanja na ovom polju i 1959. godine objavili svoja istraživanja na konferenciji u New Yorku.

Do danas se na tržištu pojavilo preko 80 vrsta različitih spirala od polietilena sa ili bez dodataka metala kao što su bakar, cink, srebro i zlato.

Vrste intrauterinih uložaka

Intrauterini ulošci dijele se na dvije skupine:

 • nemedicirani ( inertni, sastavljeni samo od polietilena),
 • medicirani ( sastavljeni od polietilena sa dodatkom metala ili progestagena).

Tijekom godina najprimjenjivaniji oblik intrauterinog uloška bio je uložak oblika slova T sa dodatkom bakra.

Mehanizam djelovanja

Intrauterini uložak stavlja se u šupljinu maternice, gdje ima biološko djelovanje: kao strano tijelo izaziva upalnu reakciju sluznice maternice (endometrija) sa infiltracijom polimorfonuklearnim leukocitima i makrofazima. Posljedično, maternica postaje nepovoljna sredina za spermije i implantaciju oplođenog jajašca.

Metali se dodaju u svrhu ometanja enzimskih reakcija i pokretljivosti spermija. Zbog ometanja mnogobrojnih enzima upalna reakcija se pojačava. Današnje spirale sadrže i hormonsku komponentu – progestagen koji cervikalnu sluz zgušnjava te ona postaje nepropusna za spermije, potom utječe na sluznicu maternice koja se nalazi u stanju atrofije i snažno smanjuje pokreljivost jajovoda koji nisu u stanju prihvatiti oslobođeno jajašce.

Indikacije za primjenu intauterine kontracepcije

Intrauterini uložak je pogodan za žene koje žele dugoročnu kontracepciju. Traje 3 do 5 godina. Predlaže se ženama:

 • koje su barem jednom rodile,
 • imaju neredovite, obilne i produžene menstruacije (koristi se intrauterini uložak s dodatkom progestagena),
 • u stabilnim vezama sa stalnim spolnim partnerom,
 • urednog ginekološkog nalaza,
 • kod kojih je oralna hormonska kontracepcija kontraindicirana (sistemske bolesti, kronične infekcije, dijabetes, proširene vene, žene pušači nakon 35. godine života),
 • starijima od 40 godina zbog rizika od neželjenih učinaka pri uzimanju kontracepcijskih pilula.

Intrauterini uložak se osim za kontracepciju može koristiti i kod liječenja nepravilnih i dugotrajnih krvarenja (menometroragija), mioma i endometrioze.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak uređen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: spirala, intrauterina kontracepcija, intrauterini uložak, Koncentrapcija od trudnoče spirala, Zastita od trudnoče insertio IUD spirala, zenska zastita za odnos, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Intrauterina kontracepcija (intrauterini uložak, spirala)

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje