Ciste na jajnicima – simptomi, dijagnoza i liječenje

Ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima predstavljaju jednu od najčešćih bolesti u ginekologiji. Najčešće se javljaju kod pacijentica mlađe dobi, koje su u reproduktivnom razdoblju. Ciste na jajnicima mogu predstavljati veću opasnost kad se pojave kod žena u dobi preko 45 godina.

Ciste predstavljaju šuplje “vrećice“ (džepove) koje su ispunjene tekućim ili polutekućim sadržajem. Sama veličina ciste jako varira i kreće se od veličine zrna graška do veličine naranče, dok su pojedini cistadenomi i cistomi jajnika poznati kao najveći cistični tumori koji u tijelu žene mogu ekstremno narasti do težina od preko 30 kg. Ciste se mogu pojaviti i na oba jajnika u isto vrijeme te ne mogu utjecati na plodnost žene, ali mogu zakomplicirati oplodnju. Ciste su u velikom postotku uglavnom bezopasne, odnosno benignog su karaktera.

Klasifikacija cisti

Ovisno o načinu nastanka razlikujemo dvije grupe cisti:

 • funkcionalne i
 • nefunkcionalne ciste.

Funkcionalne ciste predstavljaju ciste koje nastaju tijekom ovulacije, one su najčešći tip cisti i bezopasne su.

Razlikujemo dva tipa funkcionalnih cisti:
 1. folikularne ciste i
 2. luteinske ciste.
Jajnik s cistom

Folikularne ciste su ciste koje nastaju kao posljedica neotvaranja folikula za vrijeme ovulacije. U većini slučajeva folikul puca i oslobađa jajnu stanicu, ali kada ne pukne, tekućina se nagomilava u folikulu i formira se cista. Folikularne ciste uglavnom ne prouzrokuju nikakve simptome i spontano nestaju nakon 1 do 3 mjeseca.

Lutealne ciste su ciste koje nastaju kao posljedica neskupljanja folikularne vrećice nakon njenog pucanja. Kada folikul pukne i osobodi jajnu stanicu, folikul se smanjuje i stvara grupu stanica zvanu žuto tijelo. Žuto tijelo ima zadatak lučiti hormon čiji je cilj stvoriti novu jajnu stanicu za sljedeći menstrualni ciklus. Zbog toga je i drugi naziv za ovu vrstu ciste i cista žutog tijela jajnika. Ova vrsta cisti uglavnom nestaje poslije nekoliko mjeseci i može prouzrokovati nagle i oštre bolove praćene krvarenjem.

Nefunkcionalne ciste nisu nikako povezane s menstrualnim ciklusom i razlikujemo više tipova ovih cisti:
 1. dermoidne ciste,
 2. cistoadenome i
 3. endometriotične ciste.

Dermoidne ciste su embrionalne ciste čiji je sastav drugačiji od ostalih cisti, ove ciste sadrže bogat broj raznih stanica, kao što su stanice kose, zuba ili kostiju. Ove ciste su uglavnom benigne, ali mogu postati maligne ako se ne uklone.

Uklanjanje ovih cisti se radi na dva načina:
 1. Ako je žena u reproduktivnom razdoblju, onda se radi resekcija dermoidne ciste.
 2. Ako žena nije u reproduktivnom razdoblju, onda se radi kompletno vađenje jednog ili oba jajnika i maternice.

Cistoadenom je vrsta ciste koja spada u grupu epitelnih tumora jajnika. To su ciste koje su ispunjene vodenastom tekućinom i karakterizira ih intenzivan rast. Uglavnom je ova vrsta ciste benigna.

Endometriotične ciste nastaju kao posljedica bolesti endometrioze, kada se dio unutrašnjeg sloja maternice prilijepi za jajnik i tako stvori cistu. One su ispunjene krvlju i mogu prouzrokovati velike bolove, pogotovo tijekom menstruacije, a mogu također deformirati jajnik i dovesti do neplodnosti.

Vrste cista na jajnicima

Simptomi

Uglavnom većina cista, dok su veličinom male, ne prouzrokuju nikakve simptome. Pojava simptoma ovisi o veličini same ciste, ako je cista mala, uglavnom simptoma neće biti, kako cista povećava obujam, kreće se javljati bol u donjem dijelu trbuha i leđa, osjećaj nelagode i bol tijekom odnosa.

Pored navedenih simptoma, najčešći su sljedeći:
 1. vrtoglavica, osjećaj slabosti,
 2. nadimanje, oticanje trbuha,
 3. ubrzano pliće disanje,
 4. groznica,
 5. gubitak apetita,
 6. učestalije mokrenje,
 7. poremećaji stolice.

Također, postoje i neke rjeđe urgentne komplikacije koje se mogu dogoditi kao što su ruptura ciste i torzija jajnika. Ove komplikacije su vrlo ozbiljne i mogu ostaviti za sobom ozbiljne posljedice ako se ciste hitno ne liječe. 

Torzija jajnika predstavlja urgentnu pojavu gdje jajnik mijenja poziciju u odnosu na svoj prvobitni položaj. Njegovo pomjeranje i uvrtanje (torkvacija) može dovesti do smanjene cirkulacije ili do potpunog prekida cirkulacije jajnika i ako se ovaj problem zanemari, može doći do kompletnog odumiranja (nekroze) jajnika.

Ruptura ciste se događa kada cista postigne jako velik obujam i samim time joj se povećava šansa pucanja, a kada dođe do pucanja, javlja se oštra, jaka bol i krvarenje.

Torkvacija, nekroza cisti, kao i ruptura cisti praćena (jačim ili slabijim) krvarenjem u abdomen predstavljaju urgentna ginekološka stanja koja se iz vitalnih indikacija moraju hitno operirati. 

Dijagnostika

Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom, ultrazvukom, doplerom uz ocjenu indeksa otpora strujanja krvi kroz krvne žile i ocjenu vrijednosti tumorskih markera ( CA 125 , CA 15-3, CA 19-9, CEA, a-AFP, B-Hcg ). Potrebno je napraviti i osnovne laboratorijske te biokemijske analize krvi.

Cista na jajniku - slika

Žene počinju osjećati simptome tek onda kada ciste svojom veličinom mijenjaju anatomske odnose u maloj zdjelici i time uzrokuju bol prilikom seksualnog odnosa ili osjećaj napetosti. Gušće, endometriotične ciste izazivaju bolove za vrijeme menstrualnog ciklusa pri čemu se javlja nepravilno menstrualno krvarenje (smeđi katranasti sekret neposredno prije ili poslije menstruacije). Ove ciste se tretiraju jedino operativnim putem!

Rak jajnika i ROMA index

ROMA index je statistički izračun rizika za tumor jajnika koji uvrštava vrijednosti tumorskih markera CA125 i HE4 i reproduktivni status.

 • HE-4 zajedno s CA 125 u borbi protiv tumora jajnika
 • HE-4 (humani epididimis protein 4), CA 125 (karcinom antigen 125)

Nedostaci CA-125:

 • povišen i kod benignih stanja,
 • samostalno nije osjetljiv marker,
 • nije osjetljiv u početnoj fazi malignog tumora.

HE-4 + CA-125

 • nije povišen kod benignih stanja,
 • kombinacija ova dva markera povećavaju u znatnoj mjeri osjetljivost,
 • osjetljiv i u početnoj fazi malignog tumora.

ROMA – Risk of Ovarian Malignancy Algorithm

Cista na jajniku - rizik
Žene u predmenopauzi:
 • ROMA >12,9% = Visok rizik obolijevanja od malignog oblika tumora jajnika.
 • ROMA<12,9% = Nizak rizik obolijevanja od malignog oblika tumora jajnika.
Žene u postmenopauzi:
 • ROMA>24.7% = Visok rizik obolijevanja od malignog oblika tumora jajnika.
 • ROMA<24.7% = Nizak rizik obolijevanja od malignog oblika tumora jajnika.

Od svih ginekoloških tumora karcinom jajnika ima najveću stopu smrtnosti, a razlog tome je prvenstveno izostanak ranih simptoma ove bolesti. Osim toga, ova bolest peti je vodeći uzročnik smrti od tumora kod žena.

Upravo iz tog razloga pred medicinom, laboratorijskom dijagnostikom i znanstvenicima neprestan je i veliki izazov razviti nove testove i metode s uspješnijim rezultatima u dijagnostici rane faze ove bolesti. Određivanje tumorskih markera nezaobilazan je dio dijagnostičke obrade, tijeka liječenja i praćenja oboljelih od različitih vrsta tumora jajnika. Zbog potrebe za novim pouzdanijim i specifičnijim tumorskim markerom razvijen je marker HE-4.

Činjenica da CA-125 nije zadovoljavajući tumorski marker za karcinom jajnika te kasna dijagnostika ovog tumora potaknula je znanstvenike na pronalaženje novog biomarkera za ovaj tumor. Od svih potencijalnih biomarkera za karcinom jajnika tumorski marker HE-4 dao je najbolje rezultate za kliničku primjenu. U dosadašnjoj primjeni HE-4 pokazao se kao posebno obećavajući marker za rano otkrivanje tumora jajnika.

Novi marker pokazuje svoj potencijal u diferencijaciji žena s tumorom jajnika od onih s benignim (nemalignim) stanjima jajnika. Jedna od prednosti markera HE-4 je da može ispravno prepoznati benigne lezije u odnosu na CA-125. Ali zbog ekstremnih heterogenosti i genetskih abnormalnosti kod tumora jajnika postoji potreba korištenja više markera, od čega HE-4 i CA-125 može biti komponenta.

Kombinacija HE-4 i CA-125 s izračunavanjem ROMA rizika može odvojiti pacijente s visokim i niskim rizikom od maligniteta. Kombinacijom ova dva markera omogućeno je otkrivanje onih slučajeva koji ne eksprimiraju CA-125. Istraživanja pokazuju da je među ženama koje su imale potvrđen tumor jajnika bio značajan broj ispitanica kojima su vrijednosti tumorskog markera CA125 bile negativne. Kod istih su vrednosti tumorskog markera HE-4 bile pozitivne što se i očekivalo. To znači da tumorski marker CA-125 nije pouzdan marker za karcinom jajnika i da tumorski marker HE4 daje bolje rezultate.

Cista na jajniku - ultrazvuk

Za rano otkrivanje raka jajnika, od koristi mogu biti određivanje vrijednosti tumorskog markera CA-125 iz krvi te pregled transvaginalnim ultrazvukom (TV-UZ).

Međutim, nijedan od ovih dijagnostičkih postupaka se ne provodi rutinski; CA-125 marker zato jer nije dovoljno osjetljiv i specifičan. To znači da je moguć lažno pozitivni nalaz kod zdravih žena, odnosno lažno negativan nalaz kod žena koje imaju rak.

Međutim, kretanje vrijednosti markera CA-125 od velike je koristi za praćenje rezultata liječenja i rano otkrivanje povratka ili napredovanja bolesti kod žena koje već imaju potvrđen rak jajnika.

Nažalost, jedina pouzdana metoda da se sa 100% sigurnošću utvrdi što je s jajnicima je histopatološka dijagnostika poslije eventualne predoperativne biopsije jajnika ili poslije nemalog kirurškog zahvata.

Liječenje i prevencija

U većini slučajeva, ciste na jajnicima ostaju malih dimenzija i ne zahtijevaju nikakvu intervenciju, samo je potrebno da ovakvu pojavu redovno prati vaš liječnik. Ako ne dođe do povlačenja ciste poslije nekoliko meseci, mogu se primijeniti kontracepcijske pilule.

Građa jajnika

Što se tiče funkcionalnih cisti, one ne utječu na plodnost žene i nije im potrebno otklanjanje, s druge strane kada su u pitanju nefunkcionalne ciste, njihovo otklanjanje je obavezno kako ne bi došlo do raznih komplikacija.

Što se tiče prevencije, nastanak nekih vrsta cisti se ne može spriječiti. Također, vrlo je važno znati da rak jajnika i ciste na jajniku imaju slične simptome, zbog toga su redovni ginekološki pregledi obavezni! 

U slučaju rupture, krvarenja s kapsule ciste ili uvrtanja (torzije) ciste potrebna je hitna operacija. U slučaju povišenih vrijednosti Tu markera, tj. u slučajevima gdje postoji povećana sumnja na maligni karakter cističnog tumora također je potrebno hitno operativno liječenje. 

Ne treba puno čekati i jako je bitno brzo reagirati jer se za tumore jajnika zna da predstavljaju najveće tumore u ženskom tijelu koji mogu narasti do ogromnih razmjera (30, 40 ili 50kg). I oni tada zahtijevaju puno duže, teže i rizičnije operativne zahvate.

Evo primjera – pacijentica je prije 5 godina došla kod nas na operaciju s cističnim tumorom teškim 24 kg! Srećom, u ovom slučaju se pokazalo na HP pregledu poslije operacije da se radi o cističnom adenomu jajnika, benignom tumoru. I da pacijentica ima vrlo dobru prognozu za daljnji život.

Posebna pažnja se mora obratiti na pojavu cisti kod pacijentica starosti preko 45 godina. Tu također nema čekanja i potrebno je brzo reagirati s obzirom na to da je poznata činjenica da ciste sa starošću pacijentica pokazuju češću malignu alteraciju. Većina cističnih promjena u postmenopauzi se zbog toga operativno odstranjuje.

Autor teksta je: mr. sc. Miloš Radović

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ciste na jajnicima – simptomi, dijagnoza i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.