Zaustavite starenje kože uz prirodnu aromakozmetiku

starenje koze

Prirodnom aromakozmetikom možemo jako utjecati na stanje kože i pomladiti ju za par godina. Ipak za to (ili neki veći pomak kotača unatrag) bitno je kakav stav imamo prema starenju.

Mahnito proučavanje bora na licu ogledalom koje povećava 10x stvara namrgođeno lice koje nikome nije milo. Debeli sloj pudera za koji se uvjeravamo da ga samo mi vidimo stvara dojam loše fasade i slabog samopouzdanja, a niti to nije nikome milo.

U cijeloj priči oko starenja bitno je shvatiti da je starenje potpuno prirodan proces koji ne bi smio u svojoj biti (oko vanjskog izgleda) imati neke toliko negativne konotacije koliko nas u to farmaceutska industrija (svojim kremama, pomadama, bojama za kosu i čudotvornim dodacima prehrani) pokušava uvjeriti.

Starenje je zapravo prirodan proces u kojem se naše tijelo mijenja. Dakle i starenje kože, nastajanje bora, trebamo prihvatiti kao normalnu pojavu u životu čovjeka. Tehnički gledano, dešava se zato jer s vremenom stanice kože izgube sposobnost pohranjivanja dostatne količine vode, time koža postaje sve tanja i gubi elastičnost, ali i mogućnost prijenosa hranjivih tvari iz unutrašnjosti tijela zbog čega se javljaju bore.

Prirodna kozmetika je prepuna hranjivih tvari koje direktno apliciramo na kožu i zato je njen efekt tako brz i očit. Koža kao da procvate od sreće.

Tretiranjem raznim industrijskim preparatima prepunim sintetskih, agresivnih supstanci, ne samo što oštećujemo kožu, već joj i ograničavamo mogućnost da razvije vlastitu sposobnost prilagodbe i razvijajući time i svoje obrambene potencijale kao nastavak imunološkoga sustava.

Saznajte više informacija u članku: “Je li kozmetika koju koristite zaista prirodna?”

Kozmetička industrija starenje sve češće prikazuje kao bolest. Naravno, osjetljivi smo na bolest, u našoj podsvijesti bolest je nešto što se mora pokušati sanirati, izliječiti, moramo reagirati na bolest. Zar ne? I onda nam servira razne sintetičke pripravke za tretiranje te “bolesti”. Razni farmaceutski preparati prikazuju trenutan i površinski učinak, ali njihov dugoročan učinak je štetan zbog lošega utjecaja na zdravlje cijeloga organizma.

Po nekim istraživanjima, farmaceutske kreme protiv starenja koje zatežu kožu mogu uzrokovati promjene u tijelu koje idu prema karcinomima. Jedan je od sastojaka tih krema alfa-hidroksilna kiselina koja oštećuje rožnati sloj kože i tako je čini osjetljivom na sunce i vanjske toksine. Nakon korištenja takvih krema dodatno se još treba zaštititi od sunca čije bi djelovanje moglo prouzročiti nejednaku pigmentaciju, staračke pjege i ponovno nastajanje bora. Koža oštećena farmaceutskim preparatima, slaba jetra, hrana puna konzervansa i aditiva siguran su recept za bore i kožne alergije.

Često se za starenje krivi sunce (bore, alergije na sunce), ali ono nije neprijatelj naše kože. Sunce je dio nas i bez njega ne bismo mogli živjeti. Tijelo (pa tako i koža) doživljava ga kao hranu, prijatelja i dio sebe. Fama oko opće paranoje kada dvije, tri sunčeve zrake padnu na našu kožu je potpuna bedastoća. Treba se redovito i umjereno izlagati sunčevoj svjetlosti i koža će se (ali i cijelo tijelo, a pogotovo psiha) preporoditi.

U prirodnoj kozmetici fizičke “znakove” starenja tretirat ćemo prvenstveno kvalitetnim hladno prešanim uljima punim vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina kao što su ulje boražine, ploda divlje ruže, sjemenki nara, pšeničnih klica, konoplje, argana i dr.

Sljedeća komponenta koju ne smijemo zaboraviti je voda, tj. u kontekstu prirodne kozmetike hidrolati, a djelovanjem na znakove starenja možemo utjecati hidrolatima smilja, bušina, ruže, hamamelisa i dr.

Ako baš želimo, možemo dodatno obogatiti naše pripravke raznim biljnim ekstraktima: liposomima, ceramidima, vitaminima, ekstraktima raznih algi i aktivnih biljnih komponenata, ali sve je to cijela jedna priča koja onda ide prema tragu priče farmaceutskih krema.

Dodavanjem razbijenih biljnih molekula i velikim “nakrcavanjem” krema različitim dodacima zaboravljamo osnovu prirodne kozmetike, a to je:

  • Starenje nije bolest nego najprirodniji dio jedne cjeline koja se zove život.
  • Psihička stabilnost, sreća i mir kroz osmijeh brišu svojim svjetlom sve bore s lica. Također, treba se sjetiti da je česta veza alergijskih reakcija, promjena boje, akni i ekcema s psihičkim disbalansima, napetostima. Glavni preduvjet zdravlju kože i cijeloga organizma leži u našoj psihi i prihvaćanju prirodnih procesa koji se ne mogu i ne daju korigirati agresivnim intervencijama.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zaustavite starenje kože uz prirodnu aromakozmetiku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Imam godinama podbuhle oci,narocito donjeg kapka pa me zanimaju iskustva citateljica u vezi koristenja adekvatne koznetike za podrucje oko ociju.

    • Poštovana, natečene vrečice ispod očiju te natečeni kapci su najčešće posljedica starenja, genetike ili alergija. Nije ih moguće riješiti kremama već samo operativnim zahvatom. Za smanjenje natečenosti očnih kapaka možete pokušati s hladnim oblogama od kamilice ili krastavaca ujutro i navečer prije spavanja. Izbjegavajte fizičke aktivnosti gdje vam je glava u stalnom položaju prema dolje, nastojite se odmarati dovoljno i ne spavati u previše toplim prostorijama.