Sve čari dobre masaže

masaza

Masaža opušta tijelo i um, mijenja fiziologiju ili funkcionalnu sposobnost pojedinih tkiva, organa, organskih sustava i organizma kao cjeline. No, sva ovdje navedena djelovanja podrazumijevaju iskusnog terapeuta i efikasno odrađenu masažu.

Svaka se osoba nakon dobre i stručno provedene masaže osjeća opušteno, uz kratkotrajni osjećaj umora koji vrlo brzo zamjenjuje osjećaj osvježenosti i ugodne topline.

Masažom mehanički i refleksno utječemo na cjelokupno zdravlje organizma, a evo koji su konkretni učinci masaže:

 • odstranjuju se mrtve stanice s površine kože
 • povećava se elastičnost kože
 • izaziva se lokalna hiperemija- prokrvljenost
 • šire se krvne žile oslobađanjem histamina
 • izmjena tvari
 • ubrzava se protok krvi i limfe
 • analgetsko djelovanje
 • povećava se kontraktilna sposobnost mišića
 • istezanje skraćenih mekih tkiva
 • opća relaksacija i sedacija

Kako masaža djeluje na kožu?

Masaža pomaže većem lučenju sekreta iz lojnih i znojnih žlijezdi, smanjuje potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava izmjenu tvari, što ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava se prokrvljenost, oksigenacija tkiva i protok limfe.

Masažom koža dobiva bolji tonus, elastičnost te mlađi i zdraviji izgled.

Kako masaža djeluje na mišiće?

Prilikom masaže mišići se rastežu i skupljaju te postaju čvršći, a ujedno i opušteniji. Naime, masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koja kada je u višku u organizmu dovodi do grčeva i bolova u mišićima.

Djelovanje masaže na cirkulaciju

Masažom dolazi do promjene i poboljšanja cirkulacije u površnim i u dubljim slojevima kože, u potkožnom tkivu i mišićima. Time se poboljšava opskrba kisikom i hranjivim sastojcima, kao i brže izlučivanje produkata metabolizma, vode, ugljičnog dioksida, toksina iz krvi i iz cijelog organizma.

Znakovi hiperemije, točnije poboljšanja cirkulacije su crvenilo na površini kože i toplina. Hiperemija postiže svoj maksimum nakon 20 minuta masiranja, a nakon završetka masaže taj efekt se zadržava još 60 minuta.

Masaža i bol

Često se klijenti pitaju da li masaža boli i treba li boljeti? Previše jaka i nepravilno dozirana masaža, izaziva osjećaj izlomljenosti, zamora, pogoršanje raspoloženja ili pojačanje bolova koje ne prolazi.

Bol koja se javlja pri masaži treba biti umjerena i to samo na mjestima gdje se nalaze mišićni spazmi i miogeloze te nakon kratkog vremena stručnog pritiska i masiranja treba nastupiti olakšanje.

Masaža je umjetnost

Sve to ovisi naravno o stručnosti i iskustvu terapeuta. Naime, prava je umjetnost individualno prilagoditi osnovne masažne tehnike. Naime, nismo svi ‘proizvedeni u istoj tvornici’, pa tako niti ne reagiramo isto na podražaje. Različiti smo po svemu, pa tako i po osjetljivosti na pritisak.

U obzir treba uzeti i čitav niz zdravstvenih problema koje možemo imati. Efikasna i kvalitetna masaža tada postaje prava umjetnost, zasnovana na znanstvenim istinama primijenjenim u praksi, ali i na osobnom osjećaju i iskustvu masera.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sve čari dobre masaže

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.