Štitnjača – mala žlijezda velikog značaja

stitnjaca

Ljudski organizam je kompleksan i fascinantan biološki sustav koji se sastoji od više sustava organa i svaki od njih ima točno određenu funkciju te su svi potrebni za pravilan rad našeg tijela.

Zanimljivo je da ne postoji gotovo niti jedno tkivo ili organ u našem tijelu koji nije pod utjecajem hormona štitnjače. 

Kako štitnjača utječe na naše tijelo?

Koji je utjecaj štitnjače na naše tijelo i koji simptomi najčešće ukazuju na poremećaj u njenom radu pojasnila je magistra Hana Breyer Priselac, ravnateljica Poliklinike Breyer.

Iako je štitnjača žlijezda mase svega oko 30 grama i simpatičnog leptirskog oblika, ona je važna za normalno funkcioniranje svake stanice u našem tijelu – što je uistinu velika uloga za tako malenu žlijezdu.

Mnogi se začude kada saznaju kako je glavni krivac za njihove probleme gubitka kose, lomljivosti noktiju, drhtanja ruku, loše koncentracije, gubitka libida, neugode prilikom boravka u toplim prostorijama ili poremećaja probave i sna itd. – upravo mala žlijezda štitnjača.

Hormoni koje štitnjača stvara su T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin), ta dva hormona daju ritam cijelom tijelu te snažno utječu na naš život. Njihovo je pak lučenje pod utjecajem hormona hipofize, TSH koji (osovinom hipotalamus – hipofiza – periferna žlijezda) kontrolira rad štitnjače. 

Zanimljivo je da je, iako se poremećaj rada štitnjače ubraja među najčešće bolesti u svijetu, također među najrjeđe prepoznatima. Procjenjuje se da u svijetu više od 300 milijuna ljudi pati od smanjene aktivnosti štitnjače, no svega ih se se 20 posto liječi. Razlog je neprepoznavanje problema, odnosno simptoma koje manjak ili višak hormona štitnjače stvara.

U slučaju stvaranja previše hormona, stvara se stanje koje se zove hipertireoza koja za posljedicu ima ubrzan rad cijelog organizma i kao simptome; ubrzan rad crijeva – proljev, mršavljenje, ubrzan rad srca koje se očituje njegovim snažnim lupanjem, nesanicom, nervozom, kosa je tanka, svilenkasta, prorijeđena i često opada itd.

Kada štitnjača stvara premalo hormona, nastaje stanje koje se zove hipotireoza i obilježava ga stalni umor, pospanost, bezvoljnost, sporiji rad crijeva (opstipacija), zadržavanje tekućine u tijelu (vaga pokazuje više), kosa je suha i teško se češlja itd. Za razliku od hipertireoze simptomi hipotireoze su blagi, postupni, teško prepoznatljivi i ponekad se mogu shvatiti kao depresija, a kod starijih osoba i kao demencija

Preporučuje se, osobito ženama, započeti s pregledima hormona štitnjače u 35. godini života te ih ponavljati svakih 5 godina. Također, kontrola hormona štitnjače je vrlo važna tijekom trudnoće; optimalna količina ovih hormona iznimno je bitna i ako ovi hormoni nisu dobro regulirani, višestruko se povećava rizik od prijevremenog poroda.

Simptomi poremećaja rada štitnjače

Simptome poremećenog rada štitnjače u trudnoći malo je teže prepoznati jer su slični uobičajenim znakovima trudnoće poput: pojačanog znojenja, emotivne uzbuđenosti, nervoze, povraćanja, osjećaja umora, bolova u mišićima itd.

Osim već spomenutog rizika prijevremenog poroda, pravilan rad štitnjače važan je i za pravilan razvoj ploda. Budući da je aktivnost štitne žlijezde pojačana za vrijeme trudnoće, veća je i mogućnost pojave komplikacija, za majku i za dijete, stoga je kontrola vrlo važna.

Ako je trudnoća planirana, preporuča se kontrola prije začeća te, naravno, kao što je navedeno tijekom trudnoće.

Uzroci poremećaja rada štitnjače

Uzrok poremećaja rada štitnjače još nije utvrđen, no zna se kako na njega utječu genetika, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih tvari, toksini u okolišu te autoimune bolesti.

Najbolji savjet za čuvanje štitnjače je vođenje zdravog života i redovita kontrola prema spomenutim parametrima. Na krvnu pretragu hormona štitnjače ne morate doći ujutro ili natašte jer je razina hormona štitnjače u krvi jednaka ujutro i poslijepodne te na njih ne utječe sadržaj pojedene hrane.

Stoga, izdvojite malo vremena za sebe i u bilo koje doba dana provjerite svoju razinu hormona štitnjače, posebice ako patite od spomenutih simptoma.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.42 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Štitnjača – mala žlijezda velikog značaja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.