Začepljene uši – uzroci i načini liječenja

zacepljene_usi

Uho je osjetilni organ koji se dijeli na vanjsko, srednje i unutarnje. Vanjsko uho čine uška i zvukovod, srednje se sastoji od bubnjića i slušnih koščica, dok se unutarnje uho sastoji od pužnice i centra za ravnotežu.

Začepljeno uho posljedica je opstrukcije tj. začepljenosti Eustahijeve cijevi. Eustahijeva cijev povezuje srednje uho sa ždrijelom, a služi kako bi izjednačila tlak u srednjem uhu s atmosferskim tj. vanjskim tlakom te drenira tekućinu iz srednjeg uha u ždrijelo. U mirovanju, Eustahijeva cijev je zatvorena, ali se otvara pri gutanju, zijevanju i kihanju.

eustahijeva cijev kod djece

Začepljena Eustahijeva cijev dovodi do njene disfunkcije tj. nemogućnosti da se izjednačuje tlak i drenira tekućina.

Eustahijeva cijev – simptomi disfunkcije

Simptomi disfunkcije Eustahijeve cijevi uključuju:

 • osjećaj punoće u uhu,
 • bol u uhu,
 • tinitus tj. zvonjenje ili šum u ušima bez vanjskog podražaja,
  pucketanje u uhu.

Eustahijeva cijev – uzroci disfunkcije

Najčešći uzrok disfunkcije Eustahijeve cijevi je upala ždrijela (faringitis), nosa (rinitis) i sinusa (sinusitis) koja će dovesti do edema tj. otekline sluznice koja oblaže Eustahijevu cijev što će rezultirati začepljenjem cijevi i nakupljanjem tekućine u srednjem uhu. Upravo zbog toga su nam uši često začepljene usporedno i/ili nakon obične prehlade.

Česti uzrok disfunkcije Eustahijeve cijevi je i peludna groznica tj. sezonski alergijski rinitis.

Djeca, pušači i osobe s pretilošću imaju povećani rizik od disfunkcije Eustahijeve cijevi. Kod djece je Eustahijeva cijev kraća i horizontalnije položena što olakšava nakupljanje vode i mikroorganizama. U pušača dim cigarete oštećuje trepetljike kojima je cilj da usmjeravaju sluz iz srednjeg uha u ždrijelo, a kod osoba s pretilošću dolazi do nakupljanja masnog tkiva oko Eustahijeve cijevi što dovodi do njene disfunkcije.

Disfunkcija Eustahijeve cijevi može voditi u upalu srednjeg uha tj. otitis media koja se najčešće javlja kod dojenčadi i male djece u dobi od 3 mjeseca do 3 godine, a prezentira se bolom u području uha (otalgija) i općim simptomima (vrućica, mučnina, povraćanje).

Liječenje disfunkcije Eustahijeve cijevi

Dekongestivi (kapi za nos) su lijekovi koji dovode do vazokonstrikcije tj. sužavanja malih krvnih žila sluznice nosa čime se smanjuje curenje iz nosa i uspostavlja prohodnost. Svojim vazokonstrikcijskim učinkom, dekongestivi mogu smanjiti i oteklinu Eustahijeve cijevi ako se primijene ispravno.

Prije kapanja nosa potrebno je leći na ravnu podlogu, a glava mora visiti ispod ruba podloge i lagano je zarotiramo na stranu na kojoj je uho začepljeno, prilikom čega će pucketanje u uhu biti znak da ispravno koristimo dekongestiv.

Pri primjeni dekongestiva ne biste trebali osjetiti njihov okus u ždrijelu. U terapiji se mogu koristiti i oralni ili nazalni steroidi kojima je isto funkcija da smanje upalu u području Eustahijeve cijevi.

U slučaju da je disfunkcija Eustahijeve cijevi rezultirala upalom srednjeg uha (otitis media), liječnik može propisati i antibiotike.

Ako je peludna groznica tj. alergija dovela do začepljenosti uha, u terapiji se koriste antihistaminici (lijekovi koji blokiraju učinak histamina – tvari koja se oslobađa u značajnim količinama prilikom alergijske reakcije).

Vanjsko uho može biti začepljeno prekomjernim ili stvrdnutim cerumenom (ušnom masti), stranim objektom ili insektom, a kao posljedica javljaju se:

 • svrbež,
 • bol,
 • podražajni kašalj,
 • slabljenje sluha.

Uzrok opstrukcije (začepljenja) može se odrediti otoskopskim pregledom.

Ušnu mast proizvode žlijezde u zvukovodu, a ona ima zaštitnu ulogu tako da zadržava sitne čestice i sprečava njihov ulaz u područje srednjeg uha. U slučaju začepljenja zvukovoda ušnom masti, obiteljski liječnik će isprati uho vodom. Klasični štapići za uši u ovim slučajevima neće pomoći, već će samo potisnuti cerumen dublje prema srednjem uhu.

Zadržavanje vode u vanjskom zvukovodu može uzrokovati tzv. “plivačko uho”. Radi se o upali vanjskog zvukovoda, koja se javlja kao posljedica razmnožavanja bakterija koje uobičajeno nalazimo u vodi.

Plivačko uho se prezentira bolnošću koja se povećava na pritisak vanjskog uha.

Bol može biti praćena:

 • svrbežom,
 • crvenilom vanjskog uha,
 • iscjetkom iz zvukovoda,
 • osjećajem punoće u uhu.

Kako upalu uzrokuju bakterije, plivačko uho se liječi antibiotskim kapima za uši.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.30 / 5   33

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: začepljene uši, začepljenje uha, začepljenje ušiju, zacepljeno uho, zacepljene usi pritisak, zacepljenost usiju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Začepljene uši – uzroci i načini liječenja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dobar dan.
  Imam problem sa uhom. procitala sam bezbroj saveta i misljenja na internetu. Vas kompletni opis problema i pristup problemu je strucniji i razumljiviji od svih koje sam procitala, jednostavno sada znem sta se dogadja sa mojim uhom i kako sebi da pomognem. Cestitam.

 2. Je li se operacija egostoza zvukovoda u zdravstvenim ustanovama u RH obavlja na isti način i istim aparatima.Koliko se uobičajeno ostaje u bolnici ako nema komplikacija

  • Zdravo. Kao beba imala sam zapaljenje mozga mogla samo ostati invalid ali na srecu nisam, ali to mi je ostetilo oba uha, oba uha su mi zacepljenja i slabije cujem na jedno vise jedno manje. Ima li pomoci kako rijesti, bilo kakva operacija, terapija.. ja imam sad 18 godine i stvarno bih htela da cujem kao i svi ostali, najveci problem mi je zacepljenje jer ne razumijem slova, pa rijeci pogresno protumacim…