Tenzijska glavobolja – uzroci, simptomi i liječenje

Glavobolja

Glavobolja je najčešći razlog za traženje specijalističke pomoći neurologa i za terapiju analgeticima. Tenzijska glavobolja je najčešća glavobolja u populaciji. U godini dana se pojavi kod 80% muškaraca i žena.

Može se pojavljivati u obliku:

  • rijetkih epizoda (manje od 1 put mjesečno),
  • čestih epizoda (1-14 puta mjesečno) ili
  • može biti kronična (15 i više puta mjesečno).

Tenzijske glavobolje su učestalije kod žena, a češće se javljaju i u obliku čestih epizoda ili kroničnom obliku, dok se u populaciji najčešće pojavljuju u obliku rijetkih epizoda.

Tenzijska glavobolja – uzroci

Točan mehanizam nastanka tenzijske glavobolje nije poznat, ali pretpostavlja se da više faktora ima utjecaj, a da je jedan od glavnih faktora povećana osjetljivost živčanih puteva na bol te da genetski faktori imaju važnu ulogu u kroničnom obliku glavobolje.

Tenzijska glavobolja – simptomi

Tipično se javlja kao blaga do umjereno intenziva, obostrana, nepulsirajuća glavobolja bez dodatnih simptoma.

Bol se opisuje kao tupa, pritisak, stezanje ili uteg na glavi i ramenima. Može biti povećana osjetljivost mišića glave, vrata i ramena.

Glavni izazivajući faktori su stres i psihička napetost, a moguće je da utjecaj imaju i pokreti glave i vrata.

Tenzijska glavobolja – dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma i normalnog neurološkog i općeg statusa osim moguće povećane osjetljivosti mišića glave, vrata i ramena.

Kriteriji za dijagnozu su barem dvije karakteristike od navedenih:

  • obostrana bol,
  • bol koja se opisuje kao pritisak ili stezanje,
  • bol blagog ili umjerenog intenziteta te
  • bol koja se ne pojačava kod fizičke aktivnosti.

Također, kriterij je da nije prisutna mučnina ni povraćanje, a može biti prisutna fotofobija (osjetljivost na svjetlost) ili fonofobija (osjetljivost na zvuk).

Nije potrebno radiološko snimanje mozga kod pacijenata koji imaju nepromijenjenu glavobolju dulje od 6 mjeseci i normalan neurološki status.

Glavobolje povezane s drugim stanjima, kao što su pretjerana upotreba lijekova protiv bolova i tumori mozga, mogu imati slične simptome kao tenzijske glavobolje te se i ta stanja trebaju uzeti u obzir pri postavljanju dijagnoze.

Tenzijska glavobolja – liječenje

Liječenje glavobolja koje se pojavljuju u obliku epizoda provodi se protuupalnim lijekovima protiv bolova kao što su ibuprofen, naproksen ili aspirin, a u trudnoći paracetamol.

Kod bolova koji ne reagiraju na te lijekove moguća je terapija kombinacijom tih lijekova i kofeina u tableti, ali tada se javlja i više nuspojava.

Pretjerana upotreba lijekova protiv bolova može dovesti do pojave kronične glavobolje te bi se upotreba trebala ograničiti na dvije doze dnevno, devet dana na mjesec. Glavobolje jačeg intenziteta mogu se liječiti jačim lijekovima protiv bolova u medicinskoj ustanovi.

Tenzijska glavobolja – prevencija

Preventivna terapija se primjenjuje ako su glavobolje česte, dugo traju ili uzrokuju velike poteškoće pacijentu.

Biofeedback terapija
Biofeedback terapija

Od lijekova, najviše istraživanja ukazuje na učinkovitost terapije tricikličkim antidepresivima, a učinkovitost je još veća u kombinaciji s biofeedback terapijom (uređaj pacijentima, zvučnim ili vizualnim signalom, daje do znanja kako aktiviraju mišiće glave, vrata i ramena), relaksacijskim tehnikama i kognitivno-bihevioralnom psihoterapijom (pacijente se uči kako da analiziraju svoj disfunkcionalni način razmišljanja i razviju nov način ponašanja).

Članak uređen:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tenzijska glavobolja – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.