Iskrivljena kralježnica (skolioza) – uzroci, simptomi, liječenje

skolioza- iskrovljenost kraljeznice

Skolioza (iskrivljenost kralježnice) je stanje u kojem je kralježnica zakrivljena u stranu, često u obliku slova S ili C.  Kralježnica je često i rotirana oko svoje osi što dovodi do toga da je dio leđa izbočen u odnosu na ostatak.

Iskrivljena kralježnica (skolioza) – uzroci

Uzrok najčešće nije poznat te se takav oblik naziva idiopatskom skoliozom.

Postoje i oblici kojima je uzrok poznat:

Neuromuskularni – javlja se kod pacijenata s neurološkim ili muskoskeletalnim bolestima kao što su:

 • cerebralna paraliza,
 • meningomijelokela i
 • mišična distrofija.

Posljedica je neuravnoteženosti mišića te smanjene kontrole trupa. Uz skoliozu prisutni su i drugi simptomi koji upućuju na neuromuskularno podrijetlo.

Kongenitalni (prirođeni) posljedica je prirođene asimetrije kralježaka. Obično se može primjetiti prije 10. godine te su često prisutne i prirođene anomalije drugih organskih sustava.

Sindromska – pojavljuje se kao dio sindroma genetskih poremećaja kao što su Marfanov sindrom, osteogenesis imperfecta, neurofibromatoza. Većina pacijenata ima druge simptome sindroma.

Faktori rizika

Dob: najčešće se javlja u vrijeme ubrzanog rasta kod djece starije od 10 godina (85%), ali se može javiti i kod mlađe djece, a u 1% slučajeva se javlja kod djece mlađe od 3 godine.

Skolioza kod djece
Foto: Photospin

Spol: javlja se jednako kod djevojčica i dječaka, ali djevojčice imaju 10 puta veći rizik za pogoršanje zakrivljenosti.

Skolioza u obitelji: može se javljati u obitelji, ali većina djece ipak nema povijest skolioze u obitelji.

Iskrivljena kralježnica (skolioza) – simptomi i komplikacije

Blaga skolioza najčešće ne uzrokuje simptome, ali može uzrokovati zamor i bol u mišićima kod duljeg stajanja ili sjedenja. Većinom otkrije prilikom rutinskog pregleda u školi ili pregledu kod doktora.  

skolioza

Teža skolioza može uzrokovati komplikacije kao što su teži bolovi u leđima, poteškoće disanja ako je zakrivljenje kralježnice takvo da ograničava rad pluća i probleme sa srcem ako kralježnica ograničava mogućnost srca da pumpa krv.

Većinom je iskrivljenje prema desno u gornjem dijelu leđa, a prema lijevo u donjem dijelu pa je desno rame položeno više od lijevog. Lopatica, kuk i prsa također mogu biti više položeni na jednoj strani. Lopatica se može više isticati na jednoj strani, a može se primjetiti i nabor kože na jednoj strani struka.

Iskrivljena kralježnica (skolioza) – dijagnoza

Na dijagnozu upućuju anamneza i pregled, a dijagnoza se potvrđuje rendgenom.

Pregled uključuje test pretklona. Iskrivljenost kralježnice se može bolje vidjeti pri naginjanju prema naprijed, a u tom položaju se može i izmjeriti zakrivljenost. Izbočenje jedne strane prsnog koša ukazuje na skoliozu. Također se može uraditi i neurološki pregled.

Rendgenom se kralježnica može bolje vizualizirati te se dijagnoza potvrđuje, a također se može i procijeniti ozbiljnost iskrivljenosti kralježnice. Ako se sumnja na tumor kao uzrok iskrivljenosti potrebno je učiniti MR.

Iskrivljena kralježnica (skolioza) – liječenje

Blage skolioze kod djece koja su prestala rasti se ne liječe, a djeca koja i dalje rastu se aktivno prate kako bi se na vrijeme mogla uočiti pogoršanja.

Faktori koji povećavaju vjerojatnost pogoršanja: ženski spol, veća zakrivljenja, zakrivljenja u obliku slova S, zakrivljenja u centralnom dijelu kralježnice, koštana nezrelost ( kosti koje još nisu završile s rastom).

Djeci koja još nisu prestala rasti, a iskrivljenost kralježnice se povećava, ortoza može pomoći u zaustavljanju progresije zakrivljenja. Ortoza skoliozu neće izliječiti niti će ispraviti zakrivljenje koje već postoji. Ortoza je najčešće izrađena od plastike i prilagođena je tijelu djeteta kako bi se što manje vidjela kroz odjeću te kako bi bila što udobnija za nošenje. Što više sati u danu se nosi je efektivnija te bi ju bilo najbolje nositi po noći i danu. Djeca s ortozom mogu raditi sve aktivnosti bez ograničenja, a ako im smeta za neke aktivnosti mogu ju skinuti. Ortoza se prestaje nositi kad djeca prestanu rasti što je obično oko dvije godine kad djevojčice dobiju menstruaciju te oko vremena kad se dječaci moraju početi brijati svaki dan.

ortoza
Ortoza

Teško iskrivljenje kralježnice se često pogoršava s vremenom, pa je za takva iskrivljenja liječenje kirurško spajanje kralježaka (fuzija) u ispravnom položaju.

Komadi kosti se stavljaju između kralježaka kako bi potaknuli zarastanje kralježaka u jednu zajedničku kost. Kako bi se olakšala fuzija kralješci se mogu fiksirati pločicama i vijcima, a pacijentu se može preporučiti da nakon operacije nosi ortozu.

Postoji rizik od komplikacija kao što su su:

 • infekcija,
 • krvarenje,
 • bol,
 • nedostatno stvaranje kosti mežu kralješcima,
 • oštećenje živaca,
 • stvaranje krvnih ugrušaka.

Nakon operacije moguća je određena razina boli koja se može tretirati lijekovima kao što je ibuprofen.

Preporuča se samo lakša aktivnost neposredno nakon operacije, a nakon nekoliko tjedana, ovisno o procjeni doktora, može se početi sa fizikalnom terapijom.

Iskrivljena kralježnica (skolioza) – prognoza

Većina ljudi s blažom skoliozom može voditi normalan život bez kroničnih tegoba, a ako se jave tegobe obično su u obliku bolova u leđima koji najčešće nisu teški. Teža skolioza može izazvati probleme sa srcem i plućima te se zato treba pravovremeno liječiti.

Članak uređen:

Ocijenite članak

2.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: iskrivljena kralježnica, iskrivljenje kicme simptomi, uzrok skolioze kraljeznie, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Iskrivljena kralježnica (skolioza) – uzroci, simptomi, liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.