Bolovi u desnoj ili lijevoj nozi i kuku – uzroci i liječenje

Bolovi u kuku i nozi

Bol u području zgloba kuka česta je pritužba s kojom se pacijenti javljaju svome liječniku, a može biti uzrokovana oštećenjima u samome zglobu i zglobnim strukturama ili mišićima, ligamentima i tetivama koji okružuju kuk.

Bol iz kuka može se širiti u nogu pa je ponekad teže odrediti isprve primarno izvorište boli. S obzirom na to da su pokreti u zglobu kuka, donjem dijelu leđa i nogama međusobno povezani, upala ili bol jedne regije može uzrokovati poteškoće u drugim regijama.

Prilikom pregledavanja pacijenta, bitno je ispitati vrstu boli, je li oštra ili tupa, prolazi li ili traje neprekidno, postoje li određeni položaji koji bol pogoršavaju ili olakšavaju… Bitno je da pacijent prepriča što je zadnje radio prije nego je osjetio bol u nozi i/ili kuku jer ponekad je moguće pretpostaviti mehanizam nastanka ozljede.

Bolovi u kuku i nozi – uzroci

Uzorci bolova u nozi i kuku mogu biti sljedeći:

 • fraktura (lom) kosti,
 • oštećenje živca uzrokuje neuropatiju i pojavu senzacija duž noge,
 • ozljeda mišića – istegnuće i razdor mišićnih vlakana u donjem dijelu leđa, stražnjici, mišićima zdjelice ili natkoljenice,
 • osteoartritis kuka,
 • reumatoidni artritis,
 • burzitis – upala “vrećica” koje se nalaze između kosti, mišića i tetiva, obično nakon repetitivnih pokreta kojima se iziritira zglob,
 • preponska hernija ili kila,
 • tumor kosti,
 • osteomijelitis – infekcija kosti,
 • avaskularna nekroza kosti – smrt koštanog tkiva zbog ograničenog dotoka krvi uslijed loma ili iščašenja, ali i dugotrajnog uzimanja visokih doza kortikosteroida.

Najčešći uzrok boli u nozi i kuku bude mehaničke prirode, uslijed nekog jačeg fizičkog naprezanja i posljedične ozljede.

Kod starijih ljudi, osteoartritis kuka ulazi u tu kombinaciju. S godinama se troši hrskavica zgloba, kao mišići i tetive koji polaze od kosti zdjelice i hvataju se na kosti natkoljenice ili potkoljenice. Žene s osteoporozom nose značajan rizik loma kosti pa tako i oštećenja kuka, odnosno, češće javljaju simptome boli u području kuka – od stražnjice do natkoljenice.

Bolovi u kuku
Foto: Pixabay

Bolovi u kuku i nozi – kada se javiti liječniku?

Liječniku je potrebno otići ako bol ne popušta nakon 4 tjedna i ako si je pacijent već sam pokušao pomoći bez uspjeha.

Metode samopomoći:

 • mirovanje i odmor, izbjegavanje fizičkih napora i pošteda bolnog područja,
 • lijekovi protiv bolova koje je moguće nabaviti bez recepta poput paracetamola i nižih doza ibuprofena,
 • stavljanje hladnih i toplih obloga.

Obavezno se mora javiti liječniku ako je zglob vidljivo deformiran, pacijent nema mogućnosti pokretati nogu ili se ne može uopće osloniti na bolnu nogu, iznenadno otiče noga i nastaju crvenilo te toplina.

Bolovi u kuku i nozi – koje pretrage su potrebne da bi se otkrio uzrok boli?

Najprije liječnik radi fizikalni pregled i testove kako bi ustanovio opseg pokreta u zglobovima. Nakon tog najčešće slijedi rendgensko snimanje i krvne pretrage. Nalazom krvi provjeri se postoji li neka upala u organizmu.

Ako je potrebno, pacijent treba raditi CT snimanje ili magnetsku rezonanciju.

Bolovi u kuku i nozi – liječenje

Terapija ovisi o uzroku. Ako je oštećen zglob kuka, u obzir dolazi kirurška operacija zamjene i stavljanja umjetnog kuka. No prije toga, pokuša se pomoći pacijentu neinvazivnim liječenjem – fizikalna terapija, protuupalni lijekovi i lijekovi protiv bolova.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Hip and Leg Pain. Intermountain Healthcare.
 2. Hip Pain: Causes and Treatment. WebMD.
 3. Hip pain. Mayo Clinic.

Ocjenite članak

3 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bolovi u desnoj ili lijevoj nozi i kuku – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.