Shiatsu protiv probavnih tegoba

shiatsu

Bolesti metaboličkog sustava su u današnje vrijeme sve češće zbog svakodnevne izloženosti toksinima i radijacijama, osiromašene prehrane zbog koje ne unosimo dovoljno vitamina, minerala, proteina, bjelančevina, ugljikohidrata te drugih suplemenata koji podmazuju i hrane naš mehanizam, kao i zbog svakodnevnog gubitka energije i emocija koji terete našu psihu zbog okolnih reakcija kojima smo izloženi.

Jednom riječju sve to nazivamo stresom. Stres je samo jedna vrsta reakcije i odaziva na našu svakodnevnicu.

Glavne funkcije metaboličkog sustava koje su najviše izložene stresu su:

  • Problemi sa abdomenom, konkretno slabom apsorpcijom / radom crijeva.
  • Problemi krvožilnog sustava čime se oslabljuje kvalitetan rad srca.

U današnje vrijeme najviše osoba obolijeva i umire zbog ta dva navedena čimbenika.

Povezujući znanja dalekoistočne i zapadne medicine doznajemo sljedeće:  

Probavni sustav je najviše izložen našem stresu, zato što kroz svakodnevnicu kao što su prevelika očekivanja i unos neadekvatno hranjivih tvari, tijelo dobije informacije koje treba obraditi. Međutim, kao što se ruše programi na računalu, isto tako opada i naša kvaliteta sustava ako ga ne zaštitimo na vrijeme.

Ako crijevni sustav nije dovoljno propustan, izložena su toksinima koji uzrokuju bolest. Zbog slabe aktivacije crijeva, opada naša motivacija i volja. Tada postavljamo pitanje: „Zašto nemamo volju za druženjem, za izlascima, za poslovnim ambicijama, za stjecanjem novih poznanstava i slično?“

Srce i krvožilni sustav, osim što nas opskrbljuju krvlju, isto tako prenose informacije po čitavom tijelu. Srce je poznat emotivan organ i kao takav, ako ne brinemo o njemu, brzo izgubi svoju kvalitetu, što će nas u konačnici dovesti do srčanog udara ili ugradnje premosnice.

Najčešće nismo ni svjesni koliko emocija čuvamo u sebi, što nas s vremenom dovodi do kolapsa organizma.

Kako možemo poboljšati naš mehanizam i očuvati vitalnost?

– da bismo se dobro osjećali, ne treba nam puno novaca.

  • Potrebno je izgovoriti. – Želim promjenu! – kada to izgovorite, već ste na pola puta ka ostvarenju cilja.
  • Svaki dan nakon što obavite sve svoje obaveze, legnite, duboko udahnite, stavite obje ruke na područje trbuha, zaklopite oči i polako dišite te masirajte područje trbuha. U jednom trenutku ćete s lakoćom duboko udahnuti i izdahnuti. Nećete više osjećati napetost u području trbuha. Mogu vas proći lagani trnci po tijelu, što je rezultat aktivacije podražajnih receptora preko kojih se oslobađa napetost i stres.
  • Postoje jednostavne tehnike istezanja koja će vas u potpunosti rasteretiti, ali postoji pravilo kako i na koji način se to izvodi. Sjednite u položaj koji vama odgovara, duboko udahnite / izdahnite. Uzmite dio tijela koji želite istegnuti (glavu, noge, ruke). Uz disanje polagano istežite određeni dio tijela. Kada dođete do točke napetosti duboko udahnite i izdahnite do 3 puta. Kada ste spremni, završnim udahom i polaganim izdisajem, vratite se u početni položaj. Prilikom istezanja, važno je osvijestiti granicu ugode koju stvara vaše tijelo.
  • Pijte više vode. Najbolje je popiti čašu mlačne vode nakon što se ujutro ustanete iz kreveta. Takvim postupkom ćete potaknuti probavu i vitalnost. Vodu možete piti prije vježbanja, tuširanja i spavanja. 

Shiatsu kao podrška liječenju metaboličkog sustava

Ako želite izdvojiti kvalitetno vrijeme za sebe i rasteretiti svoj metabolički sustav u tome će vam pomoći Shiatsu.

Shiatsu tretman je tehnika stara više od 5000 godina. Spada pod dalekoistočnu medicinu te svoje korijene vuče iz Japana. Postao je cijenjena alternativna metoda u Europi i SAD-u, te se u mnogim bolnicama nudi kao dopunska terapija za tretiranje i prevenciju bolesti.

Izvodi se na strunjači, preko odjeće / trenirke. U Shiatsu-u se tretiranjem akupresurnih točaka potiče rad metabolizma, aktiviraju stanice koje se čiste od toksina, rješava nas stresa, stvara stanje ugode i rasterećenosti.

Shiatsu-om ćete preko dijagnostike dobiti uvid u svoje stanje metabolizma i savjet kako ga možete dodatno stabilizirati.

Članak uređen:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.89 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Shiatsu protiv probavnih tegoba

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.