Sedam razloga zašto su vam ruke uvijek hladne

hladne ruke

U hladnim danima normalno je ekstremiteti budu hladni jer tijelo prvo šalje više krvi i topline do vitalnih organa (srce, mozak i pluća).

Međutim, ako su vaše ruke hladne i u toplim vremenskim uvjetima, to može ukazivati na nešto drugo. Evo nekoliko najčešćih razloga zašto su vam ruke uvijek hladne:

Hipotireoza

Štitnjača je termostat tijela. Kod smanjenog djelovanja štitnjače, većina tjelesnih funkcija će usporiti i možete imati simptome kao što su umor, zatvor, debljanje i osjećaj hladnoće.

Hipotireoza je najčešća kod žena i osoba starijih od 50 godina.

Problemi s cirkulacijom

Loša cirkulacija se događa kada se smanji protok nutrienta i krvi bogate kisikom kroz tijelo, bilo zbog loše crpne sposobnosti srca (kao u uvjetima zatajenjem srca), fizičke prepreke protoku krvi (kao što su kolesterol ili manje kapilare) ili drugih uzroka.

Kad srce ne može dobiti dovoljno krvi, vi ćete to osjetiti u rukama i nogama-u obliku hladnoće ili ukočenosti-jer oni su najdalje od srca.

Anemija

Anemija se javlja kad tijelo nema dovoljno crvenih krvnih stanica ili je količina hemoglobina u krvi niska. Anemija rezultira smanjenjem kisika u tijelu, što može uzrokovati hladne ruke.

Neki od mogućih uzroka uključuju ne dobiva dovoljno željeza iz prehrane, gubitak krvi (zbog teških menstruacije, čireva, gastrointestinalnog krvarenja), nekih vrsta raka i probavnih smetnji (kao što je celijakija ili Crohnova bolest).

Osim hladnih ruku, anemija može uzrokovati umor, glavobolju, vrtoglavicu, nedostatak daha i blijedu kožu. U većini slučajeva, anemija se tretira sa dodatkom željeza.

Nedostatak vitamin B12

Vitamin B12, nalazi se u mesu, jajima, mlijeku i drugim mliječnim proizvodima te je vrlo važan u stvaranju crvenih krvnih stanica. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do smanjene proizvodnje crvenih krvnih stanica.

Manjak ovog vitamina je čest među vegetarijancima i veganima te kod ljudi iznad 50 godina jer mogu izgubiti sposobnost da apsorbiraju vitamin iz hrane. Isto vrijedi i za osobe s probavnim smetnjama kao što su Crohnova bolest ili celijakija.

Dodaci prehrani obično pomažu, a simptomi se povlače u roku od nekoliko tjedana do mjesec dana.

Hladne ruke

Nizak krvni tlak

Hipotenzija ili nizak krvni tlak može dogoditi zbog niza razloga, uključujući dehidraciju, gubitak krvi, određenih lijekova i endokrinih poremećaja. Kad je krvni tlak je nizak, protok krvi će se usmjeriti prema vitalnim organima, što može ohladiti ekstremitete.

Ako imate simptome hipertenzije, kao što su vrtoglavica, mutan vid, umor, mučnina, slabost, i zbunjenost, obratite se liječniku.

Stres i anksioznost

Već znate da stres može učiniti mnogo negativnih stvari organizmu, tako da i ruke nisu iznimka. Kad imate kronični stres ili anksioznost, adrenalin udara i krvne žile ekstremiteta će se stisnuti, što dovodi do hladnih ruku i nogu.

Lijekovi

Iako zvuči čudno, lijekovi mogu biti krivi za vaše hladne ruke. Postoje mnogi lijekovi koji mogu stisnuti krvne žile, osobito arterije.

Neki od tih lijekova su beta-blokatori (propisani za regulaciju krvnog tlaka), neki lijekovi za migrenu i bezreceptni dekongestivi.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sedam razloga zašto su vam ruke uvijek hladne

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Postovanje da li mi mozete odgovoriti zasto su mi ruke hladne i ljeti i zimi.

    • Poštovana, uzrok hladnim rukama i nogama je najčešće problem s cirkulacijom. Pokušajte se više kretati, uključite šetnju od minimalno pola sata dnevno, također pomaže redovito prakticiranje sportskih aktivnosti. Bilo bi dobro da se posavjetuje sa svojim liječnikom ukoliko se stanje ne popravi.