Psihološka samopomoć i moć pozitivnog razmišljanja

pozitivno razmišljanje

Psihološka samopomoć je sposobnost pojedinca da pruži sebi – samopodršku u nečemu što želi razriješiti sa sobom ili sa drugima.

Misliti pozitivno i konfliktima se identificirati sa drugom stranom, nije samo fraza, već vrijedna sposobnost za psihološku samopomoć.

Misliti pozitivno

Mi ljudi ne patimo samo zbog naših bolesti i sukoba u kojima se nađemo, nego također zbog beznadnosti koja nam se sugerira dijagnozom i etiketiranjem. To je uvjetovano kulturom u kojoj živimo. Sve se dijagnosticira, sve se etiketira, svrstava u neke kategorije. Nepotrebna beznadnost može se izbjeći tako da se opisivanju ljudskih sposobnosti odnosno različitih smetnji pristupi na temelju drukčijega misaonog modela.

Što to znači? Ide se, naime, za tim da se jednom simptomu, poremećaju, smetnji u odnosima pronađe alternativno tumačenje, i to u pozitivnim terminima.

Depresija se obično definira kao osjećaj potištenosti s izrazitim pasivnim držanjem. Mjesto takve negativne definicije i dijagnoze, ista se situacija može izraziti i pozitivnim terminima: depresija je sposobnost da se na određene situacije reagira dubokom emocionalnošću. Slično tome, tjeskoba nije samo nesposobnost da se osoba suoči sama sa sobom, nego je također izražaj duboke potrebe da se stupi u odnos s drugim osobama.

Očima drugog

Pokušajte  za rješenje problema komunikacije u partnerstvu, obitelji, roditeljstvu uložiti  napor i identificirati se sa drugima tj. nastalu situaciju sagledati sa pozicije drugog u sukobu.

Lijenost se obično označuje kao nedostatak marljivosti, zalaganja. To je negativna definicija, osuda osobe. No ista se situacija može izreći i pozitivno: Lijenost je sposobnost da se izbjegne tiraniji ostvarenja!

samopomoćSuvremeni način života uzrokuje stres. Već u osnovnoj školi djeca su izložena takvim očekivanjima koja izazivaju preopterećenost, na koju će neka djeca u samobrani reagirati sa ponašanjem koje nazivamo lijenost. Prigovor na takvo ponašanje neće riješiti problem već je potrebno sagledati i ukloniti uzrok-preopterećenost nakon čega će i dijete promjeniti ponašanje.

Prilikom bračnih konflikata nije dobro usvojiti misaoni model „međusobno se mrzimo“. Svađalačko ponašanje i destruktivnost jednog partnera u sukobu možemo razumjeti kao pokušaj  obrane od druge osobe. Osoba koja u situaciji konflikta šuti može govoriti o njenoj želji  da se ne kompromitira pred drugim, da se ne otkriva. Šutnja je u većini slučajeva štit pred drugim. Na žalost, pri tome „šute” i iskazi ljubavi, a, na sreću, i izljevi neprijateljstva.

Poruka ovog teksta je da se uz malo dobre volje i mašte svaka situacija može protumačiti i pozitivno.

Morali bismo se svi skupa od vremena do vremena svjesno vježbati u pozitivnom gledanju na stvari, ljude, osobine bračnog druga, djece ili pogledati „očima drugog“. To je teško, ali nije nemoguće, vrijedi pokušati. To je, naime, i put k pozitivnoj slici o sebi, drugima i ka rješenju nastalih konflikata.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.25 / 5   12

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: samopomoć, moć pozitivnog mišljenja, moc pozitivnog razmisljanja, psihološka samopomoć, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Psihološka samopomoć i moć pozitivnog razmišljanja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Imam pitanje? Ovako, imam priatelja vec dugo vremena sve je bilo u redu razgovarala sam o sebi u zivotu i djeci.Ludo smo se voljeli imala sam snove nade da cemo zivjeti zajedno .No tu su problemi dosli obecala sam kupiti mu nesto za rodendan i nisam uspjela jer nisam imala dovoljno novac i slati novac za kartu put u Hrvatskoj ni to nisam uspjela .Tesko je to nekome rijec obecati.On me jednostavno me ne razumije da sam u blokiran racun .jednostavno me ne razumije.Znate puno dvije godine smo u ozbijno vezi jako smo bili sretni itd .A sada mi mrzi da sam losa i kukavica ? Molim vas pisite nam sto kracjem odgovoru u pozitivnom rijesenje ? Znate u dubini u srcu jako ga volim !Hvala