Samo je jedna prilika za prvi dojam – iskoristite ju!

dojam

Zamislite kako sjedite u baru s prijateljicom, otprilike vaše dobi, jednako privlačnom i inteligentnom kao vi. Obje započnete razgovor s barmenom. Smijete se i dobro zabavljate. No, kako razgovor odmiče, primjećujete da barmen poklanja puno više pažnje vašoj prijateljici nego vama. Osjećate se pomalo zbunjeno.

Ili ste na božićnoj zabavi vaših poslovnih partnera. Upoznajete nove ljude i dobro se zabavljate. No, na putu kući imate osjećaj da ste možda previše pričali, ili bili previše povučeni i nesigurni u komunikaciji sa šefom, ili presmiono odabrali viceve koje ste ispričali potencijalnom korisniku. Sutradan pitate svoju kolegicu o svemu tome, a ona vas uvjerava da ste baš bili zabavni. Ipak, vi se i dalje osjećate nesigurno.

Iako navedeni susreti te naši i tuđi dojmovi mogu na prvi pogled izgledati beznačajno, često zapravo imaju puno dugoročnije posljedice na naš život. Prvi dojam trajno ostaje u pamćenju. On je naša prva i ponekad jedina prilika da pokažemo tko smo. Upravo će na temelju njega druga osoba odlučiti želi li nas bolje upoznati ili ne. Želi li surađivati s nama ili ne. Pa čak i vjeruje li nam – ili ne.

Kako se oblikuju prvi dojmovi?

Što se zapravo događa u našoj glavi kad upoznamo nekog? Sjetite se neke nedavne situacije u kojoj ste se susreli s novom osobom. Na temelju njezina načina govora, izraza lica, tjelesnog držanja, opuštenosti u kontaktu, samopouzdanja kojim (ni)je zračila, stekli ste dojam o njoj. Vjerojatno ste zamislili koje su njezine vrijednosti, kakva je u drugim situacijama, što voli, a da toga niste bili ni svjesni. Iz tog kratkog susreta stvorili ste cijelo bogatstvo uvjerenja o nekome koga ste tek sreli, a na temelju toga ste i (ne)svjesno donijeli odluku jeste li zainteresirani za nastavak druženja ili suradnju.

Naš mozak funkcionira po principu ekonomičnosti – što manjim ulaganjem energije što brže doći do rezultata.

Na temelju objektivno malog broja informacija, mi svi donosimo „velike“ zaključke. Iako prvi dojam drugima otkriva samo jedan dio vas, osobama koje vas tek upoznaju taj djelić predstavlja 100% onoga što znaju o vama. Raspolažu s krnjim informacijama o vama, a ipak će nesvjesno, slijedeći princip ekonomičnosti, pretpostaviti da taj isječak točno predstavlja cjelinu.

Prvi dojam kao filter

Psihologijska istraživanja pokazuju da će nas drugi ljudi kasnije u velikoj mjeri doživljavati ovisno o tome kakav su prvi dojam stekli o nama. Primjerice, ukoliko pokažete zanimanje za ljude prilikom prvih susreta, drugi mogu steći dojam o vama kao o toploj osobi i kasnije možda ni neće primijetiti vašu odsutnost ili zaokupljenost nečim drugim. S druge strane, ako se u prvom susretu doimate odsutni, povučeni i nesigurni, drugi mogu dugo vremena jednostavno zanemarivati i „ne vidjeti“ toplinu i zainteresiranost, koja se krije u vama. Svi mi prvu spoznaju smatramo istinitom.

Krenite sigurno od samog početka

Prvi susret može biti prilika za ugodan trenutak, ali i početak prijateljstva, poslovnog ili ljubavnog odnosa.

Što god željeli postići (a svakom komunikacijom s drugima želimo ostvariti neki cilj), vaš nastup put je prema željenom rezultatu i uspjehu.

Dobar prvi dojam jest onaj koji odražava vaše snage, u kojem istovremeno zračite sigurnošću i zainteresiranošću za druge. Kad predstavljate ono najbolje u sebi, i drugi će pozitivnije reagirati na vas, a vi ćete više uživati u svakodnevnim susretima. Podići će vam se samopouzdanje u novim situacijama, a ravnodušnu ili nelagodnu interakciju pretvorit ćete u uspješan susret. Zato zapamtite da imate samo jednu priliku ostaviti prvi dojam. Iskoristite ju i uživajte u najboljem sebi!

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Samo je jedna prilika za prvi dojam – iskoristite ju!

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.