Preokrenite zavist u akciju

poštovanje

Spremnost da pomognemo drugima u nevolji jedna je od temeljnih ljudskih vrijednosti. Razmišljali o sebi ili ljudima kojima se želimo okružiti, velikodušnost je oduvijek bila na vrhu liste poželjnih osobina. No, što je sa spremnošću da uživamo u tuđim uspjesima i zadovoljstvu?

Svatko od nas zasigurno želi biti osoba koja se veseli kad drugi postižu dobre rezultate, dobiju priznanje, ostvare svoj san, žive ispunjenim životom. No, u stvarnosti, ponekad je puno lakše drugima biti podrška u nevolji, nego podrška u sreći. Pomaganjem postajemo savjetnici i zaštitnici što nas čini da se osjećamo važnima i potrebnima. S druge strane, slavljenjem tuđih uspjeha ostajemo u pozadini i prepuštamo svjetla pozornice nekom drugom. Tada vrlo lako do izražaja može doći i druga osobina, jednako ljudska kao i velikodušnost – zavist.

Popričajmo otvoreno o zavisti

Krivo nam je što je naš kolega dobio posebno priznanje za svoj rad i rezultate. Osjećamo ljubomoru što je prijateljica našla novog dečka. Primjećujemo samo nedostatke u novouređenom stanu susjeda.

Iako smo je svi vjerojatno barem jednom u životu osjetili, rijetko kad otvoreno pričamo o zavisti, a kamoli da smo spremni priznati da ju osjećamo. Zato radije šutimo i pravimo se kao da ne postoji.

Mi razumski znamo da to nije poželjna, ni “potrebna“ emocija i, na kraju krajeva, ne želimo se tako osjećati, a kamoli ponašati. No, što više potiskujemo ili se borimo protiv tog dijela sebe, to on često dodatno jača i postaje sve glasniji. U tom trenutku, u nama se stvara ogromna količina energije koja može raditi protiv nas, ali i za nas, ovisno o tome kamo ju usmjerimo. Što to znači?

Zavist kao glasnik

Ključno pitanje je kada se zavist javlja. Ne ulazeći pretjerano u analiziranje takvog osjećaja, jasno je da se on pojavljuje onda kad nismo u potpunosti zadovoljni sobom. Drugim riječima, zavist je glasnik koji nam s puno srčanosti donosi poruku – postoji nešto što jako želiš ostvariti, a što još trenutačno nisi napravio. Želim ostvariti partnerski odnos pun razumijevanja i ljubavi. Želim biti bolji u onome što radim i ostvarivati još zapaženije rezultate. Želim imati prekrasan dom u kojem ću uživati.

Ovakve misli, koje se kriju u pozadini zavisti, jako su važne za svakog od nas i kao takve u sebi nose veliku snagu. Međutim, ako tu energiju usmjerimo na vlastito samosažaljenje, ona će biti okrenuta protiv nas i snažno nas nagrizati. Nažalost, tada često postajemo zajedljivi i destruktivni u komunikaciji s drugima, omalovažavamo njihov uspjeh kako bismo se sami lakše osjećali. Takvo ponašanje neizbježno vodi do mnogih loših emocija, kako vlastitih, tako i tuđih. Brzo se nađemo u zatvorenom krugu pogoršanja odnosa, gubitka povjerenja i uopće želje da se pokrenemo. Tada je silno važno zaustaviti se, vratiti se na početak i postaviti si pitanje – što ja želim – i zatim svu silinu energije koju ponekad neželjene emocije, pa tako i zavist, (do)nose, iskoristiti kako bismo pokrenuli sebe u željenom smjeru. Što se tada događa?

Siguran dobitak

Prvo – krećemo u akciju za nečim što nam je važno i što će nas učiniti sretnijima. Drugo – samim time postajemo bliži vlastitim ciljevima. Treće – osjećamo da smo stvari uzeli u svoje ruke, što nas čini ponosnima na sebe i zadovoljnima. Četvrto – transformiramo osjećaj zavisti u entuzijazam i uzbuđenje zbog vlastitog napretka. Peto – oslobađamo prostor u sebi da se uistinu počnemo iz srca radovati tuđoj sreći i uspjehu. Šesto – postajemo svjesni da, koliko god ponekad bili “samo ljudi“ i osjećali ono što bismo najradije zaboravili o sebi, možemo biti dirigenti svog života i kreirati glazbu u kojoj ćemo uživati i mi, i svi oko nas.

Zato, ako ikad osjetite da vam je teško iskreno se radovati zbog tuđeg uspjeha, sjetite se da se u toj emociji krije gorivo koje vas može dovesti do neslućenih daljina. Preuzmite upravljačke komande svog svemirskog broda, poznatog i pod nazivom mozak ☺, te svoju energiju usmjerite u akciju ostvarenja onog što vi želite i trebate. Samim time oslobodit ćete sreću koju u sebi nosite za druge, i kad im treba pomoć i zaštita, i kad im trebate kao podrška dok oni sjaje na pozornici. Pritom imajte na umu da, na kraju, taj osjećaj sreće najviše blista na vašem licu i najviše donosi – upravo vama!

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zavist psihologija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Preokrenite zavist u akciju

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.