Prednosti šetanja pasa

Prednosti šetanja pasa

Psi su stoljećima najbolji čovjekovi prijatelji. Oni su naši suputnici na koje se možemo osloniti u dobrim i lošim vremenima. Osim što imate doživotnog pratitelja, donosimo Vam top 7 zdravstvenih prednosti koje dobivate u šetnji sa psom.

Fizičke prednosti

1. Kontrola težine

Prekomjerna težina ili pretilost ozbiljan je zdravstveni problem. Najjednostavnije medicinsko rješenje pretilosti je – sagorjeti više kalorija nego što ih konzumirate. Redovna aktivnost poput hodanja može Vam pomoći sagorjeti kalorije i kontrolirati kilograme. Pasmine poput njemačkog ovčara vrlo su aktivne i “natjerat” će Vas na duge šetnje u kojima ćete sagorjeti mnoštvo kalorija.

2. Zdravlje zglobova

Nepomičnost je još jedan uobičajeni zdravstveni problem. Ljudi i kućni ljubimci postaju ukočeni ako predugo sjede, a držanje zglobova u pokretu poboljšava njihovu funkciju.

3. Poboljšavanje ravnoteže

Što smo stariji, imamo lošiji osjećaj za ravnotežu. Neki lijekovi, bolesti i smanjena fleksibilnost mogu ubrzati pogoršanje ravnoteže. Hodanje nam pomaže u borbi s problemima ravnoteže i na jednostavan način ju poboljšava. Hodanjem gradimo snagu u nogama i time smanjujemo rizik od pada i ozljeda, a ono izvrsno djeluje u sprečavanju budućih problema kako postajemo stariji.

4. Probava

Hodanje pomaže probavnom traktu. Neki psi, kao i neki ljudi, vole obavljati nuždu po rasporedu. Osiguravanjem Vašem psu redovnog rasporeda pobrinut ćete se da nema problema sa zatvorom.

Hodanje pomaže i kod mokraćnog sustava te održavanju tog dijela također zdravim. Što duže mokraća ostane u mokraćnom mjehuru, to je rizičnije i mogu se pojaviti potencijalne infekcije.

Šetanje pasa
Foto: Pexels

5. Smanjenje krvnog tlaka

Redovito hodanje pomaže nam da smanjimo krvni tlak. To ne znači da bi hodanje trebalo biti vrlo dugo ili brzo. Prema nekim studijama hodanje samo pola sata uvelike smanjuje krvni tlak i medicinske probleme povezane s krvnim tlakom poput moždanog udara ili drugih bolesti srca.

Šetanje pasa također Vam pomaže da bolje spavate. Redovita tjelesna aktivnost uvelike će povećati kvalitetu Vašeg sna i osjećat ćete se odmornije i sretnije. Pasmine poput haskija uživat će u dužim šetnjama šumom i u redovitoj tjelesnoj aktivnosti. 

Mentalne prednosti

1. Hormon sreće

Serotonin je jedan od četiri “hormona sreće” u ljudskom mozgu, a stimulira ga tjelesna aktivnost. Hodanje pomaže povećati serotonin na takav način da on zapravo pojačava proizvodnju kemijskog triptofana, kemikalije koja se koristi u prirodnom procesu proizvodnje serotonina. Pas poput njemačke doge će Vas lako nasmijati svojim “klaunskim” ponašanjem.

2. Zbližavanje

Provoditi vrijeme sa svojim kućnim ljubimcem izuzetno je važno. To Vam pomaže u jačanju odnosa s njime. Dokazano je i da šetnja Vašeg ljubimca 20 minuta smanjuje anksioznost i stres. Ako idete u duge šetnje šumom i vodite kućnog ljubimca sa sobom, to ima dvostruki smirujući učinak.

Ovo su samo neke od prednosti koje su većini vlasnika pasa dobro poznate. Sve su ove koristi znanstveno dokazane. Imati nekoga u Vašem životu tko je uvijek sretan kad Vas vidi možda je najbolja stvar ikad. Vaš pas će Vas obožavati i upravo je ta čista povezanost ono što ove životinje čini tako sjajnim.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prednosti šetanja pasa

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.