Stres i kojim navikama ga pobijediti

stres

Možda ste osoba koja misli kako nije pod stresom i vi ste ti kojima stres ne može ništa? Ili ste pak onaj tip koji svakodnevno pronalazi izlike i u nemogućnosti je obaviti svakodnevne obveze, upravo zbog česte izjave „Ne mogu, pod stresom sam“?

U svakom slučaju, nijedna situacija nije dobra. Činjenica je kako smo pod stresom svakodnevno, priznali mi to sebi ili ne.

Svatko se od nas nađe u situaciji kada nas i najmanje sitnice mogu izbaciti iz takta, pogotovo ako smo eksplozivna osoba, i imamo niži prag tolerancije. Međutim, i u trenucima kada nema vidljivih pokazatelja da smo pod stresom, naš organizam može patiti zbog čimbenika za koje nismo niti svjesni.

Često se možemo osjećati bespomoćno jer ne stižemo do zacrtanog cilja, iako ulažemo silan trud da obavimo stvari kako treba, jedemo zdravo uz sve te isplanirane dnevnike prehrane, treniramo po određenim propisima, ne kršimo dijetu i trudimo se ostvariti svakakve silne ciljeve.

Krivac za svaki neuspjeh usprkos ogromnom trudu, može biti, upravo stres.

Pozitivna je vijest da stres možemo pobijediti određenim životnim navikama, koje će nam pomoći živjeti kvalitetniji život, ostvarivati željene rezultate brže i bolje te osigurati zdravlje organizma.

Iste te životne navike pomoći će nam da budemo efikasniji što će rezultirati srećom i otvorenim putem u življenju punim plućima. Tada će rezultati stizati sami od sebe. Zapravo, sretan život biti će rezultat dovoljan sam po sebi, što će se uvelike ocrtavati na svim područjima života.

Kako pobijediti stres

Ukratko, stres je stanje organizma koje organizam sam pokreće ako se nađe u određenoj opasnosti.

U određenim je situacijama to vrlo poželjno, međutim radi li taj mehanizam prečesto, to uvelike šteti cjelokupnom zdravlju.

Nadbubrežne žlijezde, u situacijama koje prepoznamo kao prijeteće, počinju izlučivati hormon stresa i adrenalin, a pošto mi nismo predodređeni stanju pripravnosti za takozvani „borba ili bijeg“ potez, to umara naš organizam, što je ujedno i razlog nepostizanja željenih ciljeva.

Sužavanje krvnih žila, ubrzani rad srca, kronični umor, glavobolja, mišićna napetost, želučani problemi, prehlade, problemi s probavom, nervoza i općenito nezadovoljstvo, samo su neke od posljedica svakodnevne napetosti i stresa.

Činjenica je da kada smo pod stresom, naš organizam ne može funkcionirati kako treba, a samim time ne uspijevamo u svojim naumima, kakvi god oni bili.

Jako je bitno upravljati stresom, jer je njegovo zanemarivanje faktor koji pogoduje nastanku mnogim zdravstvenim problemima.

Kako upravljati stresom?

1. Primijetite situacije koje za vas znače stres

To mogu biti svađe s partnerom, roditeljima, kolegama, nezadovoljstvo privatnim odnosima, životni problemi…

Međutim, to mogu biti i situacije iz svakodnevice kojih niste ni svjesni, kao što su zastoji u prometu, stresne situacije na poslu i kod kuće, užurbani ritam života, čak i gledanje TV-a – sve to doprinosi konstantnom stanju uzbune i pretjeranoj stimulaciji organizma

2. Prihvatite činjenicu da ste vi jedini odgovorni za način na koji ćete reagirati

Činjenica je da uzrok stresa može biti neki vanjski faktor, međutim način na koji ćete vi reagirati, samo je vaš odabir.

Kada dopustite da vas nešto izbaci iz takta to samo šteti vama i vašem organizmu. Najznačajnija odluka svakoga jutra koju možete donijeti je upravo – vaš izbor stava.

Stav je važniji od vaše prošlosti, budućnosti, novca, posla, uspjeha ili neuspjeha. Budite svjesni da ste vi ti koji imate kontrolu nad svojim životom i svojim prihvaćanjem svake situacije.

Uzročnik stresa može biti vanjski čimbenik, međutim stres stvarate VI.

3. Odlučite poduzeti određene promjene u svom načinu života

Promjena života i životnih navika nije nimalo lak izbor.

Međutim, ne možemo očekivati drugačije rezultate ne promijenimo li tehnike kojima ih želimo postići, a probleme nećemo riješiti koristeći istu vrstu mišljenja koje smo koristili kada smo te probleme i stvorili.

Ukratko, stavite na papir želje i ciljeve koje želite postići, i krenite u njihovo ostvarivanje jer jedina osoba koja vas može kočiti, ste upravo vi sami.

Zapišite svoje ciljeve

4. Sada poduzmite te ključne promjene

Jedite sporije, smijte se više. Više slušajte, a s manje priče više recite. Družite se češće, odmarajte kvalitetnije.

Ukratko, shvatite da na uživanje u životu ne možete četkati. Vi morate biti ti koji će stvoriti trenutak vrijedan uživanja.

5. Spavajte dovoljno i pijte dovoljno tekućine

Bitno je spavati između 6 do 8 sati dnevno.

Koliko god se trudili isklesati tijelo, završiti neki projekt, biti izvrsni u svojim ciljevima, umorno tijelo neće vam to omogućiti.

Kao što vam to neće dopustiti niti dehidrirano tijelo. Znači silne kave i ušećerene napitke u šarenim bočicama zamijenite mlakom vodom, prirodnom limunadom, prirodnim čajevima i svježe iscijeđenim sokovima.

6. Zdravije se hranite

Prehrana je jedan od najvažnijih aspekata borbe protiv stresa.

Hrana koja je masna, slana i puna šećera negativno djeluje na hormonalnu ravnotežu organizma i uzrokuje poremećaje u izmjeni tvari te ometa normalno funkcioniranje metabolizma.

Teška hrana umara organizam jer je za nju potrebno mnogo više vremena kako bi se probavila, što za organizam znači ni manje ni više nego stresno stanje.

Zdravije se hranite

Današnja hrana ima vrlo malo vlakana, složenih ugljikohidrata, voća i povrća, a bogata je mastima, šećerom, solju i proizvodima životinjskog podrijetla.

Zato je potrebno uravnotežiti svoju prehranu, jesti više malih obroka dnevno, i uvrstiti namirnice bogate vlaknima (žitarice, mahunarke, voće i povrće), te proteine, esencijalne masne kiseline i složene ugljikohidrate.

Uravnotežena prehrana neophodna je za postizanje dobrog zdravlja, a isto tako utječe i na sposobnost nošenja sa stresom.

7. Aktivno vježbajte i još aktivnije odmarajte

Natjerajte se na trening, bez obzira na kakvu se vrstu odlučili. Ne postoji loš trening, osim onog jednog koji ste odlučili preskočiti i odležati večer na kauču uz kutiju čokoladnih keksa.

Budite aktivni iz dana u dan, pješačite više kada god to stignete, a nakon dugog sjedenja razgibajte se i istegnite.

Odlučite se za određene dane u tjednu kada ćete trenirati, a osjećaj zadovoljstva koji će vas pratiti na putu kući nakon treninga odagnat će štete uzrokovane stresom još danima unatrag.

Uz pozitivan stav koji ide paralelno uz fizičku aktivnost, puno će vas teže nešto uspjeti izbaciti iz takta.

Međutim, na one sitne sate kada se odlučite odmoriti, priuštite si čaj u miru, dobar film, neku masažu, ili jednostavno, steknite naviku da legnete u prigodno doba.

Na kraju, poduzmite navedene korake.

Usudite se raditi na sebi i na kvaliteti svoga života. Pobijedite stres sitnim koracima, ali zato vrlo sigurnim.

Izborite se za sebe zdravim životnim navikama koje možete malo po malo usvajati iz dana u dan i mijenjanjem vlastite percepcije o svom vlastitom stavu.

Usudite se probati i vjerujte da će vam vaše tijelo biti zahvalno, a vi još zahvalniji!

Članak uređen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.62 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: treniraj me, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Stres i kojim navikama ga pobijediti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.