Meditacija – prednosti za zdravlje i kako početi meditirati?

meditacija

Slikovito je jednom rekao direktor japanske elektroničke tvrtke „Fuji electric“, Masatoshi Yoshinaga: ‘Meditacija me možda neće odvesti u raj, ali u ugodnom ambijentu, tijekom meditiranja uvijek imam osjećaj da sam na najboljem putu da upravo tamo stignem.’

Yoshinagini zaposlenici posvjedočit će da njegov 12- satni radni dan počinje i završava s obveznih 20-tak minuta meditacije i dvije šalice zelenog čaja. To mu, kažu, omogućava nevjerojatnu radnu energiju u 76. godini života.

Meditacija kao pomoć astmatičarima

Prosječni Zapadnjak, nažalost, meditaciju ne vidi niti kao put prema raju, niti kao neku osobito praktičnu disciplinu koja će mu pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova. Po jednom istraživanju britanskih psihologa iz 1998., većina stanovnika Otoka u meditaciji vidi neku vrstu znanstveno apsolutno neutemeljene „spiritualno-religijske besmislice“.

Koje li zablude! Na tisuće je znanstvenih studija potvrdilo nevjerojatne domete meditacije. Navedimo samo neke:

Svojedobno je veliku pozornost privuklo istraživanje učinaka transcendentalne meditacije Johna Allisona i Paula Coreya u Nacionalnoj židovskoj bolnici i Istraživačkom centru u Denveru. Oni su proučavali fenomen utjecaja meditacije na disanje i  dokazali su da se ritam disanja tijekom meditacije smanjuje sa uobičajenih 12-16 udisaja u minuti na 4-8, pa čak do 1 i manje.

Istovremeno, smanjuje se otpor u dišnim putevima, a njihova se provodljivost povećava za 20 posto (zrak lakše ulazi u pluća!). Ova je pojava karakteristična samo za meditaciju i ne javlja se kod običnog disanja, a izuzetno je pogodna za astmatičare.

Meditacijom se puls smanjuje za prosječno 10 otkucaja u minuti.

Istraživanje dr. Valdemara Haasa (Državno sveučilište Arizona) pokazalo je da praktikanti meditacije imaju stabilniji autonomni živčani sustav i zato su otporniji na stres. Oni mirnije reagiraju na stresne podražaje i općenito su manje napeti od nemeditanata.

Meditacijom protiv ovisnosti

Uz sve to treba reći da postoji još velik broj najrazličitijih aspekata djelovanja meditacije više ili manje (ne)istraženih. Recimo, meditacijom se smanjuje pojava niza psihičkih i fizičkih tegoba; alergijskih reakcija, prehlade, glavobolje itd, viroza, migrena, neurotskih reakcija itd.  Zamjetno se smanjuje potreba za konzumiranjem alkohola, cigareta, droga itd.

Meditacija se nadalje pokazala uspješnom i kao psihoterapija, ne samo kod lakših slučajeva oboljenja, nego i u duševnim bolnicama (što je već temeljito istraženo i objavljeno u stručnoj literaturi).

Stoga su neke specifične ustanove već sustavno počele koristiti meditaciju u tretmanu bolesnika s različitim psihičkim tegobama.

Meditacija je najučinkovitija ukoliko se kombinira s joga vježbama (asanama) ali i nekim specifičnim jogijskim pravilima zdravog mentalnog pristupa životu i svakodnevnim problemima.

Jasno je, nakon svega, da nam meditacija pruža mnogo više od običnog smirenja. Također je jasno zašto ova mentalna tehnika psihofizičke relaksacije svakim danom ima sve više sljedbenika, a logično je da i suvremeni rekreacijski centri (barem oni koji svojim klijentima žele pružiti kompletnu uslugu) nastoje uključiti meditaciju u svoje redovite programe.

Kako početi?

Ortodoksni sljedbenici joge i meditacije upozoravaju kako može biti vrlo opasno „igrati se meditacijom“ bez pomoći kvalificiranog učitelja. S druge strane, brojni udžbenici samopomoći uvjeravaju vas da je meditacija nešto sa čime možete početi „odmah danas“ i čije čete učinke također osjetiti „odmah danas“. Istina je kako to obično biva negdje u sredini.

Pojednostavljeni savjet za početak: Udobno sjednite u naslonjač i potpuno se opustite. Zaklopite oči i umirite disanje. Mislite na nešto lijepo, nešto smirujuće, nastojte da vam misli ne lete i ne „bježe“, osjećajte kako polako tonete u neki ugodan polusan. Ali nemojte zaspati, meditacija nije spavanje! Provedite tako opušteni 15-20 minuta, najbolje je dva puta dnevno (što ranije u jutro i oko 17.00 sati poslije podne).

Vrlo brzo, katkada iznenađujuće brzo, počet ćete u svom životu, na svome tijelu i u svojoj psihi, primjećivati promjene. I nemojte se pitati OTKUD PROMJENE, nemojte misliti da su slučajne. Jer, te promjene mogu značiti samo jedno: zakoračili ste na onaj „put u raj“ kojeg je na početku članka spomenuo Masatoshi Yoshinaga.

Medical Yoga Centar poklanja svim čitateljima Kreni zdravo portala 100 kn popusta na prvu članarinu!

Sve što morate napraviti je prilikom automatskog upisa na web stranici („prijava za probni sat), pod stavkom „Da li Vas je preporučio neki član? (Upišite ime)“, upisati KRENIZDRAVO.COM. Umjesto 200 kn, Vaša prva članarina iznosit će 100 kn.

Prijavite se za besplatni probni sat ovdje.

Članak uređen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Ocijenite članak

4.27 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: meditiranje, meditacija za zdravlje, slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Meditacija – prednosti za zdravlje i kako početi meditirati?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Kada meditirati? Naume, imam migrenske napade 3-4 puta mesečno, koji traju po 2-3 dana. To je mnogo dana u jednom mesecu – da li meditirati i tokom napada?
    Hvala.

  2. Na moju zalost zivim u jedno manjem mestu u Vojvodini gde ljudi i ne pricaju o jogi a pogotovo o meditaciji a u vasem clanku sam procitala da bez ucitelja nebi trebalo poceti sa meditacijama. Imate li neku preporuku za mene. Unapred zahvalna.