Kako se osloboditi stresa?

stres

Stres je postao naša – svakodnevica. Živimo u svijetu i vremenu koji sve češće i sve snažnije izazivaju tjeskobu, neizvjesnosti i nesigurnosti kojima smo okruženi djeluju na naš organizam, hormoni „tuku“ po adrenalinu, raste krvni pritisak, nerijetko nas hvata strah, ponašamo se neprepoznatljivo…

Stres je postao i dijelom naše „kulture življenja“  – sve je u znaku napetosti, povećanih zahtjeva, iznuđene „utrke“, medijskih pritisaka koji čak i žive od proizvodnje stresa.

Doista, kad ste se  posljednji put  probudili odmoreni, smireni i bezbrižni?

Vrlo često je pred nama događaj – ispit, nastup, putovanje… – koji, svjesno ili nesvjesno, uzrokuje stres. Još češće, stres mogu izazivati i zdravstvene tegobe. No, da bismo se sa stresom mogli „nositi“,  najvažnije je pronaći prave uzroke, usredotočiti se  i „ući pod kožu“  problema  i tek tada krenuti u bitku za razgradnju stresa. Pri tomu, moj je savjet – ne upuštajte se u tu bitku isključivo sami.

Stres

Prijatelji pomažu, otvoreni razgovor pomaže, put do srca problema ponekad je put uz pomoć pružene ruke. Naravno, koriste i savjeti terapeuta, pomaže sve što će nam otkriti izvor stresa, jer to je naša polazna točka za njegovo suzbijanje. Uzgred, još jedan moj savjet – koliko god možete, nastojite se kloniti tzv. anti-stresnih medicinskih preparata, jer ulazak u taj začarani krug nerijetko se pretvara u spiralu bez kraja.

Naravno da ne trebamo živjeti pod stresom. Naravno da bi oslobađanjem od stresa, kakvi god da su mu uzroci – obiteljski problemi, posao, odnosi s prijateljima, nečija smrt… – naš život postao kvalitetniji. Moguće je, uvjeravam vas, promijeniti taj začarani krug u kojemu stres izaziva tjeskobe, tjeskobe pojačavaju stres, stres obnavlja tjeskobe…

Dakle, kad je uzrok utvrđen i prepoznat, krenite u razgradnju stresa.

ERS tehnika za ublažavanje stresa

Jedna od najučinkovitijih, istodobno i najjednostavnijih metoda sprečavanja i ublažavanja stresa je ESR (Emotional Stress Relief) tehnika koja nas poučava kako se štetno djelovanje stresa na jednostavan način može smanjiti i tako harmonizirati energiju. Mozak može biti kreativan i smišljati nova rješenja bez uplitanja osjećaja kao što su ljutnja, bijes, strah…koji uglavnom dolaze iz „prošlosti“, iz nekog sjećanja, iz prethodnih događaja – cilj je, dakle,  razgradnjom stresa uzrokovanog ranijim događajima osloboditi novu energiju za sadašnjost.

ESR tehnika, u osnovi, pomaže da  potaknemo protok krvi u mozak, jer to pridonosi  stabilizaciji organizma i naših misli. Postoje razne neuro-vaskularne točke na ljudskoj glavi  koje utječu na naše zdravstveno stanje, ponašanje, reakcije. Otkrivene su još početkom prošlog stoljeća, a brojni su kiropraktičari potvrdili pozitivno djelovanje odgovarajućeg pritiska na te točke.

Muškarac pod stresom

Uostalom, tko nije primijetio da se ljudi, u prigodi kakvih teških situacija ili kad naprosto žele „dobro razmisliti“ najčešće „hvataju za glavu“, odnosno stavljaju ruku na čelo?  Ta podsvjesna ljudska reakcija jasno upućuje na te refleksne točke, osobito na one dvije ponešto izbočene na lijevoj i desnoj strani našeg čela. Dodirom, laganim pritiskom i masažom tih točaka automatski se pojačava dotok krvi u mozak, izaziva opuštanje  i ublažava razina stresa.

Povucite se, dakle, na neko tiho mjesto, sjednite ili legnite, zatvorite oči, spojite kažiprst  i srednji prst i njima nježno pritisnite te dvije točke, istodobno razmišljajući o uzroku vaše stresne situacije… i činite to sve dok se potpuno ne opustite i dok ne osjetite da više, zapravo, i ne možete misliti na uzrok stresa jer je postupno nestao onaj izvorni negativni naboj.

To je, u najkraćim crtama, srž ESR tehnike ublažavanja stresa. Ostalo možemo naučiti na radionici ili se najaviti na konzultacije u udruzi Moć Dodira.

Članak uređen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.47 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako se osloboditi stresa, kako se riješiti stresa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako se osloboditi stresa?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Moje pitanje glasi kako se osloboditi stresa? Kako početi nešto novo i iz sebe izbaciti strah od prošlog razočarenja?