Maslinovo ulje je lijek za visoki krvni tlak

maslinovo ulje

U Istri i Dalmaciji autohtona, mediteranska dijeta je popularna u svim, pa i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Nutricionisti širom svijeta preporučuju mediteranski način prehrane kao najzdraviji, s mnogim blagotvornim učincima na ljudski organizam.

Temelj mediteranske dijete je biljna prehrana, s puno voća, povrća, žitarica, tjestenine, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja, a riba, perad i crveno meso se jedu samo u posebnim prigodama.

Mediteranska prehrana i hipertenzija

Poznato je, a i u mnogim ispitivanjima potvrđeno, da osobe na takvoj prehrani imaju manje problema s hipertenzijom – visokim krvnim tlakom. Međutim, postavlja se pitanje, koja komponenta mediteranske dijete je najzaslužnija za učinak?

U svojim istraživanjima, stručnjaci sa Sveučilišta u Ateni su proučavali  20.000 zdravih ispitanika te potvrdili djelovanje mediteranske dijete na snižavanje krvnog tlaka, a ekstra djevičansko maslinovo ulje se pokazalo najučinkovitijim sastojkom.

Španjolski znanstvenici su pronašli da 4 tjedna uporabe maslinovog ulja snizuje sistolički i dijastolički tlak za prosječno 8 mm. Učinak je bio toliko jak, da su neki bolesnici uz maslinovo ulje mogli smanjiti količinu lijekova.

Maslinovo ulje

Kako djeluje maslinovo ulje?

Najnovije istraživanje liječnika iz Seville, objavljeno u Current Vascular Pharmacology se bavi pitanjem o mehanizmu djelovanja maslinovog ulja na snižavanje krvnog tlaka.

Maslinovo je voćno ulje, sastavljeno od oleinske kiseline (mononezasićene omega-9 masne kiseline) kao i niza spojeva prisutnih u manjim količinama, poput ugljikovodika, fitosterola, triterpenskih i fenolnih sastojaka. Svi ovi spojevi daju jedinstvena svojstva djevičanskom maslinovom ulju.

Na koji način komponente maslinovog ulja štite od visokog tlaka? One utječu na faktore povezane s patofiziologijom hipertenzije kao što su vaskularna kontraktibilnost, nekroza (odumiranje) srčanih stanica i bubrežnog tkiva te njihove funkcionalnosti i time dovode do snižavanja krvnog tlaka.

Djevičansko maslinovo ulje kao lijek, hrana te sredstvo za njegu lica, tijela i kose

Djevičansko maslinovo ulje, iako pokazuje brojne pozitivne učinke poput primjerice smanjivanja rizika od raka dojke, ne treba shvatiti kao lijek, već kao važan element prehrane u sklopu mediteranske dijete u globalnoj strategiji za zdrav i dug život.

Ne treba zanemariti ni neprehrambenu uporabu maslinovog ulja za lice i tijelo te za kosu.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Maslinovo ulje je lijek za visoki krvni tlak

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.