Dendroterapija – liječenje drvećem

boravak u šumi

Od davnina postoje priče i teorije o drveću koje liječi. Zasnivaju li se one samo na mašti narodnog kazivača ili ipak imaju realnu osnovu?

U starim ljekarničkim i medicinskim knjigama piše da je neko drveće, na primjer breza, lijek protiv svih bolesti. Gdje je mit, a gdje počinje stvarnost? Koje su to iscjeliteljske osobine drveća?

„Kupanje“ u šumskom zraku

Suvremena istraživanja, koje provode Japanski znanstvenici Qing Li  i suradnici, kažu da je „kupanje“ u šumskom zraku (forest bathing trips) ljekovito, a odnosi se na boravak u šumi u cilju relaksacije i rekreacije uz udisanje isparljivih tvari nazvanih Fitoncidi (esencijalna ulja šumskog drveća) koji su antimikrobni isparljivi organski spojevi kao sto su α-pinene and limonene.

Grupa autora je objavila (u  Environ Health Prev Med. 2010 January) da “Forest bathing trips” povećava aktivnost i broj NK stanica – poznatih po antikanceroznom djelovanju. Fitoncidi koje oslobađa šumsko drveće smanjuju produkciju stresogenih tvari što također povećava aktivnost NK.

Područje izučavanja djelovanja Fitoncida danas se naziva – dendroterapija, liječenje drvećem ili uz pomoć drveća, kaže Mihail Semjonovič Vinogradov, ruski znanstvenik.

Drveće zaista može izliječiti, iscijeliti, ojačati i nahraniti energijom. Najbolji u tome su: hrast, breza i bor, gotovo isto tako su vrijedni: cedar, bagrem, klen, jabuka, šljiva…

No, ima i onih koji čovjeku mogu „ukrasti“ energiju. To su razne vrste topola, poput ruske čerjomuhe (ili američka višnja, kako se još zove kod nas). Međutim, to ne znači da to drveće treba otkloniti ili iskorijeniti, jer i ti „kradljivci“ mogu biti vrlo korisni u određenim situacijama.

Povijest liječenja drvećem

Postoje zapisi da su još u pretkršćansko doba djevojke odlazile brezi da bi nakupile pozitivne energije, da im udaja i život budu sretni.

Trudnice su sjedile pod lipom, a ranjene vojnike su stavljali ispod hrasta da od njega dobiju snagu za iscjeljenje rana.

Ljekovitost drveća
Foto: Pexels

Vidari su preporučivali ne samo sjedenje pored drveća, nego i penjanje po njemu, takozvano drvolaženje, kako bi se snaga drveta što više preuzela, odnosno razmijenila s čovjekovom.

U Rusiji su se oduvijek liječili zubobolja, angina, gastritis ili glavobolja – na način da se 5–7 minuta drži daščica pored bolnog mjesta.

I danas se djeca instinktivno penju na drveće, a mnogi grade kuće u šumi.

Pravila komuniciranja s drvećem s ciljem samoliječenja

Pravila komuniciranja s drvetom koje daje energiju iscjeljenja su vrlo prirodna i jednostavna: stanite licem prema drvetu-donoru na rastojanju 40–60 cm, zatvorite oči i opustite se. Koncentrirajte se na to da primate njegovu energiju, udišete miris i zamislite da se vašim tijelom odozdo nagore lagano podiže toplina i opuštenost. Istodobno počnite raditi vježbe disanja, koje će pomoći u raspoređivanju dobivene energije po čitavom tijelu.

Komuniciranje s drvećem ne treba trajati dugo, ne više od nekoliko minuta i to je najbolje raditi predvečer, prije spavanja. Poznato je da se čovjek poslije jedne kraće večernje šetnje po vrtu ili po gradskom parku, osjeća mnogo bolje i pomlađeno.

Najbolje je ako se osamite negdje u prirodi ili kraj „svog“ drveta koje znate i koje vas „poznaje“ od djetinjstva.

Dobro je u prirodi srediti misli, preispitati postupke, izgovoriti molitvu, meditirati, osjetiti povezanost čovjeka s prirodom. No, treba znati da dendroterapija pomaže samo ako je provodite redovito, ako vam to postane dobra navika.

Nekada je bio lijep običaj da se, kada se dijete rodi, posadi drvo, na primjer hrast za dječaka i jela, breza ili lipa za djevojčicu. Posebno je zanimljivo gledati kako oboje rastu i razvijaju se.

Savjeti

Svaki čovjek bi trebalo znati koje je njegovo drvo, koje mu omogućava da se lakše izbori sa životnim teškoćama, s bolestima. Kada to spozna, treba ga zasaditi u svojoj blizini.

Kad ste tužni, napeti ili rastrojeni, privijte se uz takvo drvo leđima (duž kičmenog stuba) i dlanovima, kao kad ste igrali skrivača i krili se iza drveća! To je vrlo dobro da se oslobodite napetosti i razdražljivosti.

Ako imate problema s unutrašnjim organima, jednostavno – zagrlite drvo kao dragog prijatelja.

Ne treba naglašavati koliko je bolje da za terapiju koristite živo drvo, a ne njegov komadić, ali u slučaju nužde može i tako.

Ljekovitost breze
Foto: Pexels

Breza je najpopularnija u metodi samoliječenja drvećem, jer ima čitav niz ljekovitih i iscjeljujućih svojstva. Dovoljno bi bilo da jednom tjedno odemo u brezik, izaberemo jedan od većih primjeraka ovog lijepog drveta i da ga zagrlimo i ostanemo uz njega petnaestak minuta.

Ljekovita svojstva breze imaju: brezovi pupoljci, sok, list, pa čak i gljiva koja na njoj raste – čaga, sve je ljekovito, iznimno bogato biološki aktivnim materijama.

U lišću breze ima eteričnih ulja, vitamina, rutina, karotena, fitoncida, flavonoida… Mlado lišće sadrži i proteine, masti, vitamine. Najbolja je takozvana bradavičasta breza, ona koja je kao posuta mirisnim smolastim „suzicama“.

Čajevi od lista breze su odlični protiv povišenog krvnog tlaka, a ublažavaju i bolove.  Razni biljni preparati od breze poboljšavaju cirkulaciju, razgrađuju trombove, i zato se preporučuju kod tromboflebitisa, upala na koži, upale pluća, bronhitisa, bolesti žučne kesice, urinarnih putova i drugih. Breza ubrzava zarastanje rana, regulira rad jetre i žučnog mjehura.

Čajevi od listova i pupoljaka uspješno i bez ožiljaka pomlađuju tkivo, čak i kod dubokih rana. Čajem od brezina lista perite kosu, jer ćete tako imati jaku, svjetliju i gustu kosu kao stari Slaveni. Pijte čajeve od breze i kombinirajte ovaj postupak s boravkom u prirodi i direktnim kontaktom s drvetom.

Kod spazama moždane cirkulacije preporučuje se čaj od listova breze i trave rosopasa, po jednu trećinu čaše triput na dan.

Kod srčane insuficijencije pomaže brezovo lišće i trava kantariona.

Breza također potpomaže koncentraciju, jača pažnju i osnažuje organizam. Ona još i sjajno ionizira zrak.

Ljekovita svojstva drveća

Hrast također ima izvanredna svojstva, prije svega djeluje kao antistresna terapija. Aktivira cirkulaciju i smanjuje vrijeme ozdravljenja. Jedan je od najboljih generatora pozitivne energije. Jako je dobro da u domu imamo namještaj od hrastovine, ne samo zato što je dugotrajan i lijep, nego i zato što zrači pozitivnom energijom.

Bor smiruje i eliminira psihičku napetost. Duži boravak u borovoj šumi čovjeka spašava od kašlja, kihanja, bronhitisa i sličnih problema.

Bukva jača otpornost na stres i jača koncentraciju, povoljno djeluje i na cirkulaciju.

Kesten olakšava reumatske tegobe, eliminira nesanicu i, kako kaže narodna mudrost, tjera strah i napetost različitog porijekla.

Drveće djeluje na jačanje organizma protiv alergije, ali dok alergija traje, najbolje će pomoći komadi drveta o kojima je već bilo riječi, jer, posebno u periodu cvjetanja, direktan kontakt s drvećem može izazvati neželjene reakcije.

Kažu da je vitalnost drveća oko nečije kuće neka vrsta pokazatelja kako živimo i kakvo nam je zdravlje. Drvo djeluje na prostor u kome raste, ono ga na određen način štiti. Loše stanje drveća oko kuće je znak vlasniku da nešto nije u redu.

Poruka, dakle, glasi: naučite komunicirati s prirodom, slijedite njezine poruke – jer to nam pomaže ako u to vjerujemo!

Samoliječenje drvećem je wellness – zdravstveno preventivni koncept.

Wellness je način života koji kaže da „svako naše vjerovanje, kuje naše djelovanje – naše akcije ili ponašanje koje nam pomaže ili šteti“. Vjerovanje u drveće koje liječi – pokreće pojedinca na pozitivno zdravstveno ponašanje – šetnje i boravak u prirodi.

Više članaka pročitajte ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dendroterapija, dendroterapija sta je, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dendroterapija – liječenje drvećem

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.