LDL kolesterol se može sniziti za 60% uz pomoć novog lijeka

ldl-kolesterol

Trajno povišena razina LDL kolesterola može dovesti do infarkta miokarda. Terapija statinima se pokazala uspješnom u svrhu snižavanja razine kolesterola, ali jedan novi lijek je znatno učinkovitiji.

Kolesterol je važan sastojak u tijelu, neophodan za niz funkcija organizma. Između ostaloga, kolesterol sudjeluje u izgradnji stanične opne i bitna je karika u sintezi spolnih hormona.

Povišene razine LDL kolesterola uzrokuju aterosklerozu

Međutim, povišeni kolesterol oštećuje tkiva, a posebno je opasan “loš” LDL-kolesterol (Low Density Lipoprotein). Povišene vrijednosti LDL kolesterola izazivaju aterosklerozu i čimbenik su rizika za bolesti kardiovaskularnog sustava koje mogu dovesti do  srčanog i moždanog udara.

Novi lijek, Evolocumab, u EU registriran pod imenom Repatha, je u velikom kliničkom istraživanju, objavljenom u The New England Journal of Medicine pokazao zapanjujuće rezultate. Mehanizam djelovanja novog lijeka je inhibicija enzima PCSK9, odgovornog za stvaranje LDL- kolesterola. Kada se uz liječenje statinima doda Evolocumab, LDL-kolesterol se snizuje za oko 60 posto te se tako umanjuje rizik infarkta za 15 posto.

otkucaji-srca

Injekcije Evolocumaba se dodaju uz terapiju statinima

“Ovim ispitivanjem smo dobili konačne dokaze da dodavanjem Evolocumaba terapiji statinima možemo značajno i sigurno poboljšati kardiovaskularne ishode” rekao je Dr. Marc Sabatine, glavni autor studije. “Mislim da su ti rezultati jako dobra vijest za visokorizične pacijente s aterosklerozom”

U ispitivanju je sudjelovalo 27.564 osoba s postojećim dijagnozama kardiovaskularnih bolesti i na terapiji statinima u 1.272 ustanove iz 49 zemalja.

Ne utječe na slabljenje kognitivnih funkcija

Predmet ispitivanja je, osim samog snižavanja razine LDL kolesterola, bio i učinak lijeka na značajnije promjene kognitivnih sposobnosti nakon 19 mjeseci liječenja. Povod ovom istraživanju je bojazan da niska razina LDL kolesterola i/ili uporaba statina može negativno utjecati na pamćenje i ostale kognitivne funkcije.

Ispitivanjem nije utvrđena uzročno posljedična veza uporabe Evolocumaba i slabljenja pamćenja odnosno kognitivnih funkcija.

Članak uređen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Novi lijekovi za kolesterol, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

LDL kolesterol se može sniziti za 60% uz pomoć novog lijeka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.