Kava smanjuje rizik od ciroze jetre

kava

Znanstveni osvrt, koji je obuhvatio devet postojećih studija sa 430.000 ljudi, pokazao je da ispijanje kave može “znatno” smanjiti rizik od ciroze jetre.

Bolest jetre ubije više od milijun ljudi svake godine. Kava ne može izliječiti cirozu, ali može zaustaviti što je uzrokuje: oštećenje jetre od loše prehrane, prekomjernog pijenja i bolesti poput hepatitisa.

Kava štiti jetru

Doktor Oliver Kennedy sa Sveučilišta Southampton i njegov tim otkrili su da jedna šalica kave dnevno smanjuje rizik od ciroze za 22 %. Tri šalice smanjuju rizik za 57 %.

Kava je kompleksna smjesa koja sadrži stotine kemijskih spojeva“, rekao je doktor Kennedy, uz napomenu: “još nije poznato koji od tih spojeva je odgovoran za zaštitu jetre.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kava smanjuje rizik od ciroze jetre

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.