Kako stopala utječu na cijelo tijelo?

stopala-na-plazi

Stopalima osjećamo tlo. Produžetak su naših nogu. S obzirom na vrijeme koje provedemo u kretanju, s pravom ih možemo nazvati osnovom cijelog tijela.

Hod, iako djeluje jednostavno, kompleksan je ciklus pokreta. Jedna noga je stalno u kontaktu s podlogom i nosi cijelu težinu tijela. Druga je ili djelomično na podlozi kao kod laganog hoda ili potpuno odignuta kao kod trčanja. Sve sile koje nastaju u dodiru stopala s podlogom, preko gležnjeva, koljena, kukova prolaze kroz kralježnicu do glave. Stopala s određenim deformacijama i bolovima mogu uzrokovati patološki obrazac hoda što će nepovoljno utjecati na zglobove nogu i kralježnice.

Zdravo stopalo ima tri svoda (luka), dva uzdužna i jedan poprečni svod. Anatomski pravilno postavljeni svodovi osnova su zdravog kretanja koje može utjecati na dobrobit cijeloga tijela.

Iako su u odnosu na ostatak tijela relativno mala, u njima je preko 50 kostiju što je ¼ svih kostiju u tijelu, 60 zglobova i 200 mišića, ligamenata i tetiva koje ih drže na okupu i pokreću.

stopala

Problemi sa stopalima se moraju tretirati. Bolna stopala će vam otežati hodanje, zbog čega ćete smanjiti fizičke aktivnosti. Mnoge bolesti srca i neki oblici karcinoma su direktno povezani sa sjedilačkim načinom života. Spušteni lukovi stopala dovode do nepravilnog prenošenja sila kroz tijelo što dovodi do bolnih koljena, kukova i leđa.

Ponekad se bolna leđa uspješno liječe korekcijom i jačanjem stopala.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: halgundova peta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako stopala utječu na cijelo tijelo?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.