Kako smanjiti kolesterol?
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja

Procjenjuje se da 17,5 milijuna ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti svake godine, a jedan od glavnih čimbenika rizika su upravo povećane masnoće u krvi.
Glavno pitanje svih koji se barem nakratko susretnu s povišenim kolesterolom je upravo kako ga smanjiti. Uz pravilnu liječničku njegu, gotova svaka online ljekarna nudi velik izbor dodataka prehrani namijenjenih za održavanje normalne razine kolesterola.
Masnoće u krvi se mogu podijeliti na kolesterol i trigliceride.
Obje molekule su od životne važnosti za naš organizam i obavljaju mnoge vitalne funkcije, ali njihov suvišak može doprinijeti većoj vjerojatnosti srčanog ili moždanog udara.
Naime, višak masnoća taloži se u stijenkama krvnih žila te s vremenom nastaju aterosklerotski plakovi. Krvne žile se sužavaju, a dijelovi plaka se mogu otkinuti te uzrokovati kardiovaskularne događaje kao što su srčani ili moždani udar.

Kolesterol
Kolesterol je kompleksna molekula koja je ljudskom i životinjskom organizmu potrebna za mnoge procese. On je sastavni dio steroidnih hormona i stanične membrane te je nužan za sintezu mnogih hormona bez kojih naš organizam ne može funkcionirati.
Kolesterol možemo podijeliti na endogeni (unutarnji) i egzogeni (vanjski) kolesterol:
- Endogeni kolesterol je kolesterol kojeg proizvodimo sami, točnije onaj kolesterol kojeg proizvodi naša jetra i on dnevno iznosi oko 1 grama. On se krvlju prenosi do svake stanice u kojoj se, ovisno o potrebama, prerađuje.
- Egzogeni kolesterol je kolesterol kojeg unosimo hranom, uglavnom životinjskog podrijetla, te predstavlja manji dio našeg ukupnog kolesterola.
Još jedna podjela kolesterola koju često čujemo je na „ dobar” i „loš” kolesterol. Budući da masnoće nisu topljive u vodi, kolesterol se u krvi prenosi pomoću proteina. Dvije najvažnije vrste takvih proteina su LDL i HDL proteini, a često se vežu uz pojmove LDL kolesterol i HDL kolesterol:
- LDL kolesterol je naziv za kolesterol niske gustoće ili „loš” kolesterol. On je zaslužan za prenošenje kolesterola iz jetre do stanica te je glavni čimbenik rizika za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja. Odlaže se u tkiva, a samim time i na stijenke krvnih žila.
- HDL kolesterol nazivamo kolesterol visoke gustoće ili „dobar” kolesterol. On skladišti višak kolesterola u jetri te na taj način djeluje zaštitno na kardiovaskularni sustav.

Trigliceridi
Trigliceridi su masnoće koje se sastoje od glicerola i masnih kiselina te za naš organizam predstavljaju zalihu energije. Unosimo ih hranom, a višak tijelo pohranjuje u masnim stanicama. Kada ih želi iskoristiti, organizam ih prvo mora razgraditi na glicerol i masne kiseline.
Tako razgrađeni trigliceridi iskorištavaju se u metabolizmu:
- Glicerol se pretvara u glukozu (krvni šećer) koja se može iskoristiti za stvaranje energije ili izgradnju drugih tvari.
- Masne kiseline razgrađuju se do jednostavnijih pri čemu također nastaje energija.
Glavni uzrok povišenih triglicerida često zna biti pretjeran unos ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani. Višak ugljikohidrata u organizmu pohranjuje se u masnom tkivu koje je izvor upale i čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Koje su preporučene vrijednosti masnoća u krvi?
Preporučene vrijednosti masnoća u krvi prikazane su u tablici:
Ukupan kolesterol | <5 mmol/L |
LDL kolesterol | <3 mmol/L |
Trigliceridi | < 1.7 mmol/L |
HDL kolesterol | >1 mmol/L za muškarce>1.2 mmol/L za žene |
Generalno povišene masnoće u krvi nazivamo hiperlipidemije ili dislipidemije, ali u krvi ne moraju biti povećane sve vrste masnoća istovremeno. Ako je povišen samo LDL kolesterol, govorimo o hiperkolesterolemiji (povišenoj koncentraciji kolesterola u organizmu), a kod povišenih triglicerida govorimo o hipertrigliceridemiji.
Kod osoba koje su već doživjele srčani ili moždani udar te imaju dodatne faktore rizika, referentne vrijednosti postaju još strože. Ovisno o tome koje su masnoće u krvi povišene, određuje se pristup liječenju.

Mnogo je različitih čimbenika rizika za nalaz povišenih masnoća u krvi te ih je potrebno uzeti u obzir kod prevencije i liječenja.
Mogući uzroci mogu biti:
- genetska predispozicija,
- prehrana bogata zasićenim masnoćama i ugljikohidratima,
- pretilost,
- uzimanje nekih lijekova, alkohola,
- trudnoća, kao i određene bolesti kao na primjer: šećerna bolest tipa 2, bolesti štitnjače ili neke autoimune bolesti.
Prevencija i samoliječenje hiperlipidemija
Dobre su vijesti da na mnoge čimbenike rizika koji doprinose povišenom kolesterolu i povišenoj razini triglicerida možete sami utjecati.
Preporuka je:
- gubitak suvišnih kilograma,
- prestanak pušenja,
- umjerena konzumacija alkohola,
- redovita fizičku aktivnost od barem 30 minuta dnevno i
- izbalansirana prehrana.
Ove preporuke se smatraju nužnima kako u prevenciji tako i u (samo)liječenju. U konačnici, potrebno bi bilo razmotriti trajnu promjenu životnih navika koje povoljno utječu na zdravlje i koje osoba može i želi izvršavati.
Posebno je važno korigirati prehrambene navike. Poželjno je uzimati što više voća i povrća, vlaknaste hrane, ribe i peradi te hranu kuhati, pripremati na roštilju ili u posuđu koje ne zahtijeva primjenu puno masnoće.
Nasuprot tome, valja izbjegavati masnu, prženu i pohanu hranu, punomasne mliječne proizvode, više od četiri jaja tjedno, proizvode od bijelog brašna, kolače, komercijalno proizvedene kekse i slatkiše itd.

Crvena riža
Kod osoba koje imaju povišen kolesterol (hiperkolesterolemiju), uz promjenu životnog stila i prehrambenih navika, možemo preporučiti i dodatke prehrani koji sadrže crvenu rižu. Crvena riža nastaje fermentacijom obične riže pomoću gljivica Monascus purpureus.
Mnoge studije su dokazale kako crvena riža povoljno utječe na smanjenje ukupnog kolesterola, kao i „lošeg” LDL-kolesterola. Crvena riža sadrži mnoge aktivne sastojke, među kojima je najznačajniji monakolin K koji blokira sintezu kolesterola u jetri.
Preporučena dnevna doza iznosi 10 mg monakolina K i potrebno ga je uzimati navečer s obzirom na to da jetra proizvodi najviše kolesterola kasno poslijepodne i noću. Dobro je napomenuti kako je monakolin K identičan lovastatinu, lijeku koji se propisuje na liječnički recept osobama koje imaju povišen kolesterol.
Zbog toga je potrebna konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom prije početka korištenja preparata s ekstraktom crvene riže koji će upozoriti na moguće nuspojave (bol u mišićima, povećanje jetrenih enzima itd.) i pratiti ukupno zdravstveno stanje.
Omega-3 masne kiseline
Dugi niz godina, kod povišenih vrijednosti triglicerida, preporuka je korištenje dodataka prehrani s omega-3 masnim kiselinama. Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline koje se ne sintetiziraju u ljudskom organizmu te ih je potrebno dodatno unositi hranom i dodacima prehrani.

Kod povišenih vrijednosti triglicerida, preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 3 grama.
Važno je napomenuti kako još uvijek nema jakih znanstvenih dokaza o njihovom učinku na trigliceride, međutim u praksi je njihova upotreba česta.
Posljednjim istraživanjima dokazano je da se smanjenjem ukupnog kolesterola za 10%, rizik od srčanih bolesti smanjuje za 50% tijekom idućih 5 godina života. Zbog toga je vrlo važno pridržavati se zdravih životnih navika i savjeta liječnika ili ljekarnika kod povišenih vrijednosti kolesterola.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Kako smanjiti kolesterol?
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.