Kada antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi?

Antibiotici

Antibiotici su iznimno korisni- ubijaju loše bakterije, zaustavljaju njihovo množenje i omogućavaju tijelu da se bori protiv bolesti. Međutim, zato što ubijaju i previše dobrih bakterija, oni također mogu napraviti neke prilično značajne štete. Ako nemate bakterijsku infekciju, antibiotik će vas vjerojatnije dodatno povrijediti nego pomoći.

Evo i tri načina kako vam antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi: 

Mogu vam trajno poremetiti crijevnu floru

Antibiotici djeluju na sve vrste bakterija, i dobre i loše, tako da će vam sigurno narušiti ravnotežu crijevne flore. Iako mnogi osjete olakšanje nakon prekida antibiotske terapije, neki ljudi se nikada oporave, navodi se u studiji iz časopisa American Journal of Gastroenterology. Istraživači su otkrili da sudionici koji su uzimali više od tri antibiotika u roku od pet godina imaju 1,5 puta veću vjerojatnost za razvoja iritabilnog crijeva ili Crohnove bolesti.

antibiotici

Utječu na vašu kilažu

Studija objavljena u International Journal of Obesity je utvrdila da upotreba antibiotika u djetinjstvu ne utječe samo na debljanje u toj dječjoj dobi, nego i na debljanje u godinama koje dolaze. Istraživači su otkrili da djeca koja su uzimala najmanje sedam terapija antibiotika tijekom života su bila oko 1.4kg teža u dobi od 15 od onih koji nisu. Antibiotici su također povezani s razvojem dijabetesa tipa 2. Sudionici istraživanja koji su koristili pet ili više puta antibiotike su imali 53% veću vjerojatnost da će razviti bolest.

Mogu djelovati i na vaš mozak

Kad antibiotici unište bakterije u crijevima (dobre i loše), oni također utječu i na vaš um. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Psychology, samo jedna terapija antibioticima može biti povezana s većim rizikom od depresije i anksioznosti. Taj rizik raste sa svakim sljedećim uzimanjem antibiotika.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kada antibiotici mogu učiniti više štete nego koristi?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.