Što je točnije BMI ili mjerenje postotka masti u tijelu?

masti

Indeks tjelesne mase (BMI) je zlatni standard za predviđanje cjelokupnog zdravlja. Pacijenti i liječnici rutinski računaju BMI, a neki poslodavci čak ga koristite kako bi se utvrdili troškovi zdravstvene zaštite.

Neke novije studije ističu da visok BMI zapravo može biti povezan s dugovječnošću. Iako se o ovom “paradoksu pretilosti” i dalje raspravlja, čini se jasnim da BMI ne daje uvijek najtočniju procjenu sadržaja tjelesne masti.

Nova studija, objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, proučavala je oko 5.000 žena i 1.000 muškaraca koji su bili na testiranju mineralne gustoće kosti. Istraživači su koristili njihove nalaze za drugu namjenu, osim za procjenu gustoće kostiju, također su i izračunali postotak masti u tijelu.

Masno tkivo

Visoki postotak masnog tkiva je značio veće šanse od smrti od bilo kojeg uzroka – unatoč tomu što visok BMI nije na to ukazivao. Nizak BMI bio je povezan s većim rizikom od smrti od svih uzroka.

Rezultati upućuju na to da BMI nije dobra mjera za cjelokupno zdravlje i da ga ne možemo koristiti kao sredstvo za mjerenje postotka masti u tijelu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što je točnije BMI ili mjerenje postotka masti u tijelu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.