Koloidno (ionizirano) srebro – je li opasno za zdravlje?

koloidno srebro

Proizvođači koloidnog srebra često tvrde da ono ima iscjeliteljsku snagu, da jača imunološki sustav, bori se protiv bakterija i virusa, liječi rak, herpes, crvenilo te bolesti očiju i prostate. Ipak, nikakva istraživanja to nisu uspjela dokazati. Čak je agencija FDA (Food and Drug Administration) napravila neke akcije protiv proizvođača koji su tvrdili nedokazane stvari za koloidno srebro.

Koloidno srebro se ne smatra sigurnim i učinkovitim za bilo koju od zdravstvenih tvrdnja koje rade prodavači. Srebro nema poznatu ulogu u našem tijelu, a nije niti esencijalni mineral kao što neki trgovci tvrde.

Proizvodi od koloidnog srebra su napravljeni od malih srebrnih čestica suspendiranih u tekućini što radi istu vrstu metala koja se koristi kod izrade nakita, srebrnine, zubnih plombi i sličnih stvari. Proizvodi od koloidnog srebra se obično prodaju kao dodatci prehrani koji se uzimaju na usta. Takvi proizvodi također dolaze i u obliku koji se može ubrizgati ili nanijeti na kožu.

Ne zna se koliko koloidno srebro možete biti štetno, ali se može nakupljati u tkivu vašeg tijela kroz mjesece i godine. To najčešće rezultira argirijom, bolesti kod koje vaše oči, koža, unutarnji organi, nokti i desni dobiju plavo-sivu boju. Argirija možda nije ozbiljan problem koje šteti zdravlju, ali je zato kozmetički problem koji šteti vašem izgledu i koji ne može nestati čak i ako prestanete uzimati proizvode od koloidnog srebra.

Velike doze koloidnog srebra mogu biti i ozbiljne prijetnje zdravlju poput stvaranja oštećenja bubrega ili izazivanja različitih napadaje. Ipak, takvi su slučajevi rjeđi.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.64 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ionizirano srebro, Ionsko srebro i bore, koloidno srebro, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Koloidno (ionizirano) srebro – je li opasno za zdravlje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Koje pojma nemate ili ste finansirani od farmamafije,koristim srebrenu vodu 20 godina i moja je obitelj popila celu cisternu srebrene vode i nikad niko nije popio ni tabletu zbog necega a moj me je otac doktor naucio praviti vodu,,a vi sad produzite pisati gluposti i dajte svojoj deci antibiotike