DASH dijeta za snižavanje visokog krvnog tlaka štiti i od gihta

Novi broj američkog časopisa Arthritis & Rheumatology objavljuje rezultate istraživanja učinkovitosti dijete koja bi mogla snižavati razinu mokraćne kiseline u krvi. Nakupljanje mokraćne kiseline u zglobovima je okidač za razvoj vrlo neugodnog i bolnog oblika artritisa – gihta.

Prehrana je odavno prepoznata kao bitna odrednica razine mokraćne kiseline u krvi, ali do sada praktički nije postojao dokaz učinkovitosti utvrđen kliničkim ispitivanjem.

Dr. Stephen Juraschek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins je sa svojim timom ispitivao kako bi DASH dijeta (Dietary Approaches To Stop Hypertension), s dokazanim učinkom na snižavanje krvnog tlaka, djelovala na snižavanje razine mokraćne kiseline. DASH dijeta se temelji na konzumaciji voća, povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, a smanjenju unosa zasićenih i ostalih masti te kolesterola. Ona također sadrži cjelovite žitarice, nemasno meso, ribu, orašaste plodove i mahunarke.

Ispitanici, bolesnici s visokim tlakom, su bili nasumce podijeljeni u dvije skupine – jedna je dobivala DASH dijetu, a kod druge se primjenjivao uobičajeni prosječni američki način prehrane. Također se je istraživala uloga smanjenja unosa soli u prehrani pa su ispitanici u svojim kontroliranim obrocima po 30 dana dobivali niske srednje i visoke doze natrija u obliku kuhinjske soli.

Napadi gihta su samo vrh ledenog brijega. Puno više bolesnika ima povišene vrijednosti mokraćne kiseline, a upravo kod njih bi DASH dijeta mogla spriječiti nastanak gihta.

DASH dijeta

Učinak na razini farmakoloških pripravaka

DASH dijeta je snizila razinu mokraćne kiseline u prosjeku za 0,35 mg/dl. Kod pacijenata s gihtom, a za njih je tipično da imaju razine mokraćne kiseline iznad 7 mg/dl, DASH dijeta je snizila razinu mokraćne kiseline za 1,3 mg/dl. Autori navode da je ovakav rezultat na razini učinka farmakološkog liječenja.

Iako se pretpostavljalo da će smanjenjem unosa natrija u organizam padati razina mokraćne kiseline, istraživači su pronašli da je upravo suprotno: viši unos natrija (uglavnom kroz kuhinjsku sol), karakterističan za prosječnu prehranu Amerikanaca, snizio je razinu mokraćne kiseline u usporedbi sa sniženim unosom natrija. Za ovaj eksperimentalno utvrđen odnos, još uvijek nema stručnog objašnjenja.

DASH dijeta snizuje krvni tlak i razinu mokraćne kiseline

Istraživanje daje dobar temelj liječnicima da bolesnicima s gihtom preporuče DASH dijetu kao efikasan nefarmakološki pristup snižavanju razine mokraćne kiseline – uzročnika gihta. Učinak se može pojačati zadržavanjem unosa soli, ali tada DASH dijeta gubi svoju primarnu namjenu, snižavanje krvnog tlaka.

Članak uređen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

DASH dijeta za snižavanje visokog krvnog tlaka štiti i od gihta

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.