Ciste mozga – uzroci, simptomi, liječenje

Ciste mozga

Ciste mozga su vrećaste tvorbe (šupljine) u mozgu uglavnom ispunjene tekućinom kao što su primjerice likvor, krv ili gnoj. U pravilu su dobroćudnog karaktera i rastom se ne šire u druge dijelove tijela (ne mestastaziraju). Iako ih često svrstavaju u moždane tumore, ciste mozga nisu pravi tumori budući da ne rastu iz samog moždanog tkiva.

Kako i zašto nastaju ciste mozga?

Točan uzrok nastanka cisti mozga nije poznat. U velikom broju slučajeva ciste mozga nastaju još za vrijeme intrauterinog razvoja (razvoja djeteta u maternici) i takve se ciste nazivaju kongenitalnim cistama mozga.

Kasnije ciste mozga mogu nastati uslijed ozljede glave ili druge traume mozga, a mogu biti uzrokovane i dobroćudnim ili zloćudnim tumorom mozga.

Ipak, u većini slučajeva uzrok nastanka ciste mozga ostaje nepoznat.

Ciste mozga – kasifikacija

Ciste mozga razlikuje se međusobno ovisno o tkivu od kojeg su građene i sadržaju kojim su ispunjene. Najčešći oblici cista mozga su:

 • arahnoidalna cista
 • koloidna cista
 • dermoidna cista
 • epidermoidna cista
 • pinealna cista

Arahnoidalna cista

Arahnoidalna cista

Arahnoidalna cista, poznata i pod nazivom leptomeningealna cista, relativno je česta benigna (dobroćudna) i asimptomatska lezija mozga

Najčešće je smještena u subarahnoidalnom prostoru (prostor između paučinaste i meke moždane ovojnice) i ispunjena cerebrospinalnim likvorom (tekućinom koja obavija mozak i leđnu moždinu).

Koloidna cista

Koloidna cista

Koloidne ciste su benigne tvorbe mozga koje se formiraju još tijekom embrionalnog razvoja. Ako se i otkriju to uglavnom bude tek u odrasloj dobi. Ispunjene su želatinoznim sadržajem, a najčešće su smještene u trećoj moždanoj komori. Ako svojim smještajem i veličinom uzrokuju poremećaj protoka cerebrospinalnog likvora mogu dovesti do opstruktivnog hidrocefalusa (stanje povećanog volumena cerebrospinalnog likvora i komorskih prostora mozga).

Dermoidna cista

Dermoidne ciste su rijedak oblik cisti na mozgu. Nastaju u ranom embrionalnom razvoju kada tijekom formiranja središnjeg živčanog sustava na tom mjestu ostanu zarobljene stanice kože. Takve ciste mogu sadržavati i stanice žlijezda znojnica i folikula dlake.

Epidermoidna cista

Epidermoidne ciste razvijaju se vrlo slično dermoidnim cistama tijekom embrionalnog razvoja. Ispunjene su gustim žućkastim sadržajem, ali za razliku od dermoidnih cisti ne sadrže žlijezde znojnice i dlačne folikule. Rastu vrlo sporo. Epidermoidne ciste često se naziva i epidermoidnim tumorima mozga.

Pinealna cista

Pinealna cista

Pinealne ciste nastaju u epifizi, najčešće su manje od 1 cm i asimptomatske, a otkrivaju se uglavnom slučajno tijekom slikovnih dijagnostičkih pretraga koje se rade zbog drugog razloga.

Ako narastu velike mogu stvarati probleme funkcioniranju same epifize, ali i uzrokovati probleme s vidom uslijed pritiska na očni živac. Ukoliko cista pritiskom na Silvijev akvedukt (anatomska struktura u srednjem mozgu) uzrokuje smetnje protoka cerebrospinalnog likvora može doći do razvoja opstruktivnog hidrocefalusa.

Koliko su česte ciste mozga?

Ciste mozga javljaju se puno češće nego što se to obično misli. Ipak, velika većina ne uzrokuje tegobe i ostane neotkrivena ili se otkrije tek slučajno. Obdukcijske studije pokazale su da je pojavnost pinealnih cista u općoj populaciji između 25% i 40%. Retrospektivne studije pokazale su pak da su arahnoidalne ciste bile prisutne kod 1% – 1.5% pacijenata kojima je iz nekog razloga rađen MR mozga.

Ostali oblici cista pojavljuje se rjeđe.

Ciste mozga – simptomi

Ciste na mozgu, a ponajprije one manje, često ne uzrokuju nikakve tegobe. Takve ciste zovemo asimptomatskim cistama, a otkrivaju se slučajno ili ostaju neotkrivene.

Kako vremenom cista raste svojom veličinom može uzrokovati pojavu simptoma. Nastale tegobe mogu biti usko vezane za dio mozga u kojem se cista razvija ili mogu biti povezane s poremećajem protoka cerebrospinalnog likvora.

Ovisno o veličini i lokaciji ciste mogu se javiti neki od sljedećih simptoma:

 • glavobolja
 • mučnina i povraćanje
 • vrtoglavica i poremećaj ravnoteže
 • poremećaji vida (djelomični ili potpuni gubitak vida, dvoslike i dr.)
 • poremećaji sluha
 • bolovi u licu
 • letargija
 • epileptički napadaj

U slučaju rupture ciste i curenja njezinog sadržaja u mozak može doći do:

 • posljedičnih epileptičkih napadaja,
 • ponavljajućih epizoda aseptičkog meningitisa (upale moždanih ovojnica) ili
 • encefalitisa (upale mozga),
 • odnosno do pojave drugih akutnih žarišnih neuroloških poremećaja.

Opstruktivni hidrocefalus je stanje povećanog volumena cerebrospinalnog likvora i komorskih prostora mozga do kojeg može doći ukoliko cista mozga opstruira protok cerebrospinalnog likvora.

Ovo stanje može biti praćeno povišenim intrakranijalnim tlakom na što ukazuju simptomi poput glavobolje, letargije, povraćanja ili poremećaja vida, a mala djeca mogu biti razdražljiva i vrištati.

Ukoliko do opstruktivnog hidrocefalusa dođe kod djece kojoj kosti lubanje još nisu srasle doći će do izbočenja fontanela (vezivnih prostora između kostiju lubanje) i povećanja obujma glave.

Ciste na mozgu – dijagnoza

Ciste mozga ponekad se otkriju sasvim slučajno kao nus-nalaz tijekom slikovnih dijagnostičkih pretraga koji se obavljaju iz potpuno drugih razloga. Međutim, ukoliko se na temelju anamneze i neurološkog pregleda pacijenta postavi sumnja da su simptomi posljedica intrakranijskog zbivanja (poremećaja unutar lubanje), liječnik će se odlučiti za jednu od slikovnih dijagnostičkih pretraga:

 • CT mozga
 • MR mozga

U novorođenčadi se dijagnoza ciste mozga postavlja ultrazvučnim pregledom mozga kroz veliku fontanelu koja se nalazi na spoju čeonih i tjemenih kostiju dječje glavice.

Ova je pretraga u potpunosti sigurna i pouzdana, ne zahtjeva nikakvu posebnu pripremu djeteta i može se bez ograničenja izvoditi više puta. Ultrazvuk mozga moguće je raditi samo do zatvaranja fontanele.

Ciste mozga – liječenje 

Kada je cista mozga asimptomatska i ne uzrokuje nikakve tegobe nije potrebno aktivno liječenje. Bolesnika je važno redovno pratiti i slikovnim dijagnostičkim metodama kontrolirati eventualni rast ciste.

Kirurško liječenje je potrebno ukoliko cista mozga pacijentu uzrokuje tegobe.

Vrsta zahvata može ovisiti o vrsti ciste.

Arahnoidalna cista može se liječiti punktiranjem ciste ili njezinim uklanjanjem. Ukoliko se liječnik odluči za punktiranje ciste njezin se sadržaj drenira u cerebrospinalni likvor ili se punkcijskom iglom izvlači van. Međutim, ako se kapsula ciste ne odstrani u potpunosti moguće je da se cista ponovno napuni tekućinom.

U slučaju dermoidne i epidermoidne ciste najčešće je potrebno kompletno kirurško odstranjenje ciste. Potpuno uklanjanje ciste može biti otežano ukoliko je cista okružila kranijalni živac ili arteriju, odnosno ako se nalazi neposredno u njihovoj blizini. Ukoliko se prilikom kirurškog zahvata cista ne odstrani u cijelosti moguća je ponovna pojava ciste i popratnih tegoba, ali se oni najčešće javljaju tek nekoliko godina kasnije.

Koloidne ciste imaju tendenciju postepenog rasta i mogu dovesti do opstruktivnog hidrocefalusa i predstavljati po život ugrožavajuće stanje. Kada je koloidna cista velika i/ili uzrokuje tegobe potrebno ju je liječiti, a kirurško uklanjanje u takvim je situacijama metoda izbora.

Druge opcije liječenja su aspiracija ciste ili postavljenje šanta (sustava odvodnje cerebrospinalnog likvora putem fleksibilne cijevi). Ukoliko je sadržaj koloidne ciste previše viskozan aspiracija ciste može biti otežana ili nemoguća.

Pinealne ciste su u najvećem broju slučajeva asimptomatske te se otkrivaju slučajno i ne zahtjevaju nikakvo liječenje. Ukoliko ipak uzrokuju tegobe potrebno ih je kirurški odstraniti.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.36 / 5   25

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Arahnoidalna cista, cista na mali mozak, koloidne ciste, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Ciste mozga – uzroci, simptomi, liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Ja sam iz Travnika i dobio sam nesvesticu Verigi i bio sa u bolnici prije 30 dana i sada sam na bolovanju imam male smetnje u hodu na mag rezonanci pokazalo mi je CISTU blizu. ispod mozga a CT nije nista pokazao