Vodič: Sve me boli – imam li fibromialgiju?

fibromialgija

Fibromialgija je vrlo složen kronični bolni poremećaj koji pogađa pretežito žene. Posljedice su vidljive na fizičkoj, mentalnoj i psihosocijalnoj razini.

Bolesnici s fibromialgijom pate od kronične boli (dulje od tri mjeseca), po cijelom tijelu, a posebice u pojedinim bolnim točkama, zbog čega nastaje poremećaj pretjerane osjetljivosti na bol i pojačane percepcije boli.

Uz ovaj glavni znak bolesti često se javljaju smetnje spavanja, osjećaj umora i psihološke smetnje. U 25-60% slučajeva bolest je povezana s upalnim i sistemskim reumatskim bolestima kao što su reumatoidni artritis, sistemski eritemski lupus i ankilozantni spondilitis.

Češće se javlja u krvnih srodnika. Učestalost javljanja ove bolesti je velika i iznosi 2-7% u općoj populaciji, a u kliničkim uvjetima i do 15,7%. Međutim, bolest ostaje dugo neprepoznata. Fibromialgija je druga najčešća bolest mišićno-koštanog sustava nakon osteoartritisa.

U Americi godišnje oboli oko 3-6 milijuna ljudi. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, odnosno javlja se u omjeru 7:1. Dijagnoza se postavlja između 20. i 50. godine života, iako može započeti još u djetinjstvu. Uzroci fibromialgije su nejasni.

Većina znanstvenika se slaže da je fibromialgija poremećaj centralnog živčanog sustava u procesima doživljavanja bolnih impulsa s periferije, a zbog poremećenog sustava regulacije kemijskih supstancija koje na razini mozga i kralježnične moždine vrše prijenos bolnih impulsa s periferije prema mozgu. Bol, kao glavni simptom bolesti, je duboka, kronična, može migrirati, a zahvaća ruke, noge i tijelo.

Može imati karakter probadajuće, žareće i peckajuće.

Osim boli, prisutna je i jutarnja ukočenost, kronični umor, poremećen i isprekidan san, tegobe s pamćenjem, depresija ili anksioznost, te niz drugi poteškoća kao što su poremećaj pražnjenja crijeva, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, lupanje srca, učestalo i bolno mokrenje i bolne menstruacije.

Fibromialgija

Iako su ovi simptomi veoma neugodni, bolest ne ostavlja funkcijska i organska oštećenja. Ne postoji specifičan lijek, ali postoje mnogi lijekovi i sredstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Rano prepoznavanje bolesti i pravilno liječenje spriječilo bi nastanak težih psihičkih poremećaja.

Oboljeli od fibromialgije imaju smanjenu radnu sposobnost, a česta bolovanja, dugotrajno uzimanje različitih nespecifičnih lijekova, rehabilitacija i psihijatrijski tretmani čine ovu bolest vrlo zahtjevnom u medicinskom i socijalno – ekonomskom pogledu. Budući da nema vidljivih znakova bolesti, a laboratorijske i druge pretrage su uredne, bolest se često pogrešno interpretira i od okoline je nedovoljno shvaćena.

Dobro poznavanje simptoma i pomoć u razumijevanju bolesti za bolesnika i članove obitelji znači lakše suočavanje s bolešću. Tehnike opuštanja i smanjenja stresa, vježbanje i lijekovi pomažu pacijentima da se lakše nose s boli i sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Ako imate dijagnozu fibromialgije ili vam netko od članova obitelji ili prijatelja ima slične tegobe, ovaj vodič može pomoći u prepoznavanju i suočavanju s bolešću i tegobama, što je zapravo i prvi uvjet za osnaženje u dugotrajnoj borbi s ovim vrlo kompleksnim poremećajem ukupnog zdravlja.

Članak uređen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sve me boli, bolovi u cijelom tijelu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Vodič: Sve me boli – imam li fibromialgiju?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.