Uzroci fibromialgije i faktori rizika

fibromialgija

Točan uzrok fibromialgije nije poznat. Znanstvenici su utvrdili mnoge poremećaje u bolesnika s fibromialgijom. Poremećaji koji nastaju u bolesnika s fibromialgijom uključuju:

 • preosjetljivost centara u mozgu na doživljaj bolnih impulsa s periferije,
 • niska razina hormona,
 • smetnje sna.

Preosjetljivost centralnog živčanog sustava

Centralni živčani sustav, u koji spadaju veliki i mali mozak, produžena moždina i živci, prima informacije iz cijelog tijela o bolnom podražaju s periferije ili iz unutarnjih organa. Bolni impulsi s periferije živcima putuju kroz kralježničku moždinu u mozak.

Pobuđeni dio mozga osvješćuje osjet boli u intenzitetu, ali i mjestu odakle bol dolazi. Nadalje, u mozgu postoje i drugi centri koji su odgovorni za druge neugodne simptome. Prijenos podražaja s jednog živca na drugi ostvaruje se kemijskim putem, takozvanim neurotransmiterima, a sve je dodatno regulirano brojnim hormonima i mehanizmima povratne sprege.

Promjene se dešavaju na razini leđne moždine, ali i na razini autonomnog nervnog sustava što za posljedicu ima niz znakova bolesti, kao što su tegobe od strane srca, pluća, pražnjenja crijeva i mokraćnog mjehura te sličnih bolesti.

Bolesnici s fibromialgijom imaju niski prag osjetljivosti na bolni podražaj s periferije jer dolazi do poremećaja živčanih putova za prijenos impulsa, ali i pretjerane osjetljivosti mozga na te podražaje.

Zbog toga bolesnici imaju stalan osjećaj boli i izuzetno su osjetljivi na bol iako podražaj s periferije nije intenzivan.

Niska razina hormona

Smatra se da je u bolesnika s FM-om nastao poremećaj u funkciji žlijezda s unutarnjim lučenjem (hipotalamo-pituitarno-adrenalna osovina) čija je uloga prilagođavanje sustava tijela na stres. U osoba s fibromialgijom postoji niža razina hormona kao što su serotonin, noradrenalin (poznat i kao norepinefrin), dopamin i hormon rasta.

Niska razina navedenih hormona može biti ključan uzrok u nastanku ove bolesti jer oni kontroliraju mnoge procese u tijelu

Primjerice:

 • Serotonin pomaže u reguliranju raspoloženja, spavanja, apetita, koncentracije i smanjenja osjeta boli.
 • Noradrenalin (norepinefrin) i kortizol su hormoni stresa koji sudjeluju u odgovoru na stresne situacije, spavanje i depresiju.
 • Dopamin pomaže u kontroli raspoloženja, ponašanja i učenja.
 • Hormon rasta i hormoni koje su pod njegovim utjecajem sudjeluju u kontroli duboke faze sna.
 • Osim poremećaja niza hormona u ovih je bolesnika pronađena i povećana količina supstance P, kemijskog spoja u moždanim tekućinama koji sudjeluje u intenziviranju bolnih signala s periferije.

Faktori rizika

Postoje neki faktori rizika za koje se smatra da su okidači za početak bolesti u osoba s genetskom predispozicijom za ovu bolest. Fizička trauma, emocionalna trauma, stalan stres i infekcije, kao što je infekcija virusom Epstein Barr koji uzrokuje mononukleozu, mogu biti okidači za početak bolesti. Nije dokazano da su oni uistinu i uzročnici fibromialgije.

Faktori rizika

Je li fibromialgija nasljedna bolest?

Kao i mnoge reumatske bolesti fibromialgija može imati genetsku predispoziciju koja se prenosi s majke na kćer. U jednojajčanih blizanaca šanse da dobiju ovu bolest je 17 posto. Način nasljeđivanja nije poznat, ali je povezan s više gena. Nasljeđivanjem te skupine gena, pod utjecajem određenih faktora kao što su fizički ili emocionalni stres, nastaje poremećaj pretjerane reakcije na bolni podražaj. Takav podražaj u dugih osoba ne bi doveo do osjećaja boli.

Tko ima veći rizik da oboli od fibromialgije?

Bolest je vrlo raširena u općoj populaciji i od nje boluje 2-7% osoba na 100 000 stanovnika. Sedam puta je češća u žena. U 90% slučajeva su to žene srednje životne dobi od 20. do 50. godine, ali se može pojaviti i u starijoj dobi, kao i u djece, međutim ostaje neprepoznata.

Veći rizik od obolijevanja imaju:

 • osobe ženskog spola,
 • osobe koje u obitelji imaju sličnih bolesti,
 • osobe slabije fizičke kondicije,
 • osobe nakon težih operacija,
 • osobe nakon i poslije traume mozga i kralježnice (povreda, prometna nezgoda) ili nakon težeg emocionalnog stresa.

Bolesti sa sličnim simptomima kao fibromialgija

Između 10-30% posjeta liječniku za razlog imaju tegobe slične fibromialgiji, uključujući umor, slabost i raširenu bol. Budući da nema testa kojim bi potvrdili fibromialgiju, liječnici prvo moraju testirati slične bolesti.

Potvrdom nekih od sličnih bolesti ne isključuje se postojanje i fibromialgije u istog bolesnika. Kao i kod fibromialgije, dijagnozu je teško postaviti. Još nije jasno jesu li te bolesti uzročno povezane, jesu li faktori rizika ili se često javljaju zajedno.

Među bolestima koje imaju slične simptome kao fibromialgija su: kronični sindrom umora, miofascijalni bolni sindrom, velika depresija, kronična glavobolja, multipla kemijska osjetljivost, sindrom nemirnih nogu, bolest iritabilnog kolona i Lajmska bolest.

Postoji nekoliko bolesti u kojih se fibromialgija češće javlja. To su hipotireoza i reumatoidni artritis i lupus eritematodes. Poznato je da 20- 30% bolesnika s reumatoidnim artritisom i sistemskim lupusom ima fibromialgiju.

Članak uređen:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uzroci fibromialgije i faktori rizika

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.