Upala tetiva (tendinitis) – uzroci, simptomi i liječenje

Upala tetiva (tendinitis)

Pojam tendinitis označava upalu tetive, ali se taj pojam dugo koristio i za tendinopatiju koja označava sindrom kronične boli u tetivi i gubitak funkcije koji je uzrokovan pretjeranim korištenjem ili rjeđe traumom.

Dugo se mislilo da je tendinopatija uzrokovana upalom, ali upala je zapravo minimalna iako je tetiva često zadebljana te je uzrok zapravo nedovoljno cijeljenje oštećenja tetive.

Upala tetive se može javiti u sklopu bolesti kao što su reumatoidni artritis, giht, reaktivni artritis i dijabetes. U daljnjem tekstu ćemo se usredotočiti na najčešći oblik promjene tetive, tendinopatiju.

Faktori rizika

Faktori rizika se dijele na unutarnje koji utječu na svojstva tetive koja povećavaju rizik od ozljede i mogućnost cijeljenja te na vanjske koji se odnose na naprezanje tetive.

Najznačajniji faktori su starija dob i naglo povećanje intenziteta treninga bez vremena za prilagodbu.

Unutarnji faktori

 • Dob preko 35 godina.
 • Spol: neke tetive su češće zahvaćene kod muškaraca, a neke kod žena zbog konstrukcije tijela, hormona te odabira zanimanja i aktivnosti.
 • Poremećaji držanja i kretanja (npr. spuštena stopala).
 • Prijašnje ozljede tetive.
 • Genetika: često se javlja na istoj tetivi s obje strane tijela i na više lokacija u tijelu što ukazuje na sklonost tendinopatijama u nekih ljudi.

Vanjski faktori

 • pogrešno treniranje;
 • loši uvjeti treniranja;
 • neprikladna oprema;
 • prerani početak bavljenja sportom nakon ozljede;
 • pretjerani i neprirodni pokreti ruku i ramena tijekom svakodnevnih aktivnosti;
 • upotreba fluorokinolonskih antibiotika.
Ahilova tetiva
Foto: Unsplash

Upala tetive (tendinitis) – simptomi

Najznačajniji simptomi su bol pri palpaciji tetive i bol pri kontrakciji mišića koji se preko te tetive spaja s kosti. Ako je zahvaćena površinska tetiva kao što je Ahilova, zadebljanje tetive može biti vidljivo, a zadebljanje i ako nije vidljivo može biti značajno i uzrokovati simptome kao što je slučaj u impingement (uklještenje) sindromu ramena.

Najčešće su zahvaćene tetive:

 • koje povezuju mišiće podlaktice s vanjskom stranom lakta (teniski lakat) ili
 • unutarnjom stranom lakta (golferski lakat),
 • tetive ramena (plivačko rame, rame bacača),
 • tetive koljena (skakačko koljeno), Ahilova tetiva te tetive mišića koji kontroliraju pokrete palca (de Quervainov sindrom).

Upala tetive (tendinitis) – dijagnostika

Na dijagnozu se može posumnjati zbog simptoma i pregleda kada bolesnik javlja bolnost na određene pokrete ili palpaciju. Za potvrdu dijagnoze koriste se ultrazvuk i MR koji je precizniji i uz pomoć kojeg se mogu dijagnosticirati i manje ozljede.

Upala tetiva (tendinitis) – liječenje

Većina pacijenata se javlja doktoru kad simptomi traju već više od tri mjeseca, odnosno u kroničnom stadiju te je tada liječenje sporije i manje uspješno. Trajanje liječenje je često 3 do 4 mjeseca i ne treba se obeshrabriti ako su simptomi za to vrijeme i dalje prisutni ili čak i teži u početku.

Potrebno je i procijeniti biomehaniku tijela te uočiti pogreške u držanju ili izvođenju pokreta (npr. trčanje, skakanje, hodanje, rad na računalu) te ih po mogućnosti ispraviti.

Rehabilitacija se sastoji od vježbi polaganog povećavanja opterećenja tetive, a izvan programa vježbanja treba štedjeti oštećenu tetivu.

Mobilizacija tkiva masažom
Foto: Pixabay

Na početku programa mogu se uzimati protuupalni lijekovi kao što je ibuprofen, a kortikosteroidi se ne preporučuju, osim u slučaju tendinopatije tetiva ramena. Dodatna terapija može biti istezanje, mobilizacija tkiva masažom, terapija ledom ili toplinom te nitroglicerinski flasteri.

Istražuju se i razne alternativne terapije kao što je proloterapija (poticanje oporavka tkiva injekcijama različitih tvari), skleroterapija (injekcije tvari koje dovode do zatvaranja i razgradnje novonastalih krvnih žila u oštećenim tetivama), injiciranje krvi ili trombocita, shock wave terapija (terapija ultrazvučnim valovima visoke energije), ali i dalje učinkovitost nije dokazana.

Ako nakon 6 mjeseci terapije nije došlo do poboljšanja postoji opcija kirurškog liječenja.


Članak uređen:

Izvori:

 1. Tendinitis i tenosinovitis. MSD Priručnik dijagnostike i terapije.
 2. Scott, A. (2019). Overview of the management of overuse (chronic) tendinopathy.
 3. Scott, A. (2019). Overview of overuse (persistent) tendinopathy.

Ocijenite članak

4.44 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: tendinopatija patelarne tetive, upala tetive koljena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Upala tetiva (tendinitis) – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.