Stenoza pilorusa – uzroci, simptomi, liječenje

Stenoza pilorusa

Pilorus je dio želuca koji ga povezuje s duodenumom, početnim dijelom tankog crijeva. Stenoza pilorusa je prirođena bolest u kojoj je pilorus sužen zbog hipertrofije, odnosno povećanja mišića pilorusa. Stenoza može onemogućiti pražnjenje želuca te dovesti do povraćanja u mlazu.

Stenoza pilorusa – faktori rizika

 • Spol: Javlja se 4 do 6 puta češće kod muške djece.
 • Dob majke: Javlja se 1.5 puta češće u prvorođenaca, a rizik pada s dobi majke.
 • Okolišni: Pušenje majke povećava rizik 1.5 do 2 puta. Neke studije povezuju hranjenje na bočicu s povećanim rizikom.
Pusenje
Foto: Photosecrets
 • Genetski: Uočeno je da se bolest javlja s većom učestalosti u nekim obiteljima te su identificirani geni koji bi mogli biti predispozicija za razvoj bolesti.
 • Antibiotici: Primjena eritromicina i azitromicina u novorođenčadi te u kasnoj trudnoći i za vrijeme dojenja povezana je s povećanim rizikom.
Antibiotici
Foto: Photosecrets

Stenoza pilorusa – simptomi

Bolest se klasično prezentira između 3. i 5. tjedna života povraćanjem u mlazu odmah nakon hranjenja. Sve dok se ne razvije dehidracija dijete traži da ga se hrani i doima se dobro, za razliku od povraćanja u nekoj sistemskoj bolesti.

Ponekad je u desnom gornjem abdomenu opipljiva čvrsta masa nalik na maslinu. Ako bolest dulje traje dijete može biti neuhranjeno i dehidrirano.

Stenoza pilorusa – dijagnoza

Dijagnoza se većinom postavlja ultrazvučnom pretragom abdomena koja pokazuje zadebljanje pilorusa. Ako dijagnoza ostane nejasna može se učiniti kontrastna pretraga gornjeg dijela probavnog sustava koja pokazuje zakašnjelo pražnjenje želuca i značajno sužena šupljina pilorusa.

Potrebna je i laboratorijska analiza krvi budući da djeca mogu imati alkalozu, odnosno smanjenu kiselost krvi te poremećene razine elektrolita zbog povraćanja i dehidracije.

Stenoza pilorusa – liječenje

Liječenje započinje rehidracijom i ispravljanjem razina elektrolita. Konačno liječenje je piloromiotomija, odnosno uzdužno rezanje mišića pilorusa što uzrokuje da se sluznica pilorusa izboči kroz rez te tako oslobodi put od želuca do tankog crijeva.

Operacija ima vrlo nisku smrtnost (<0,5%) te rijetko ostavlja posljedice, ali moguće su komplikacije u obliku:

 • krvarenja,
 • perforacije želuca ili duodenuma,
 • infekcija rane te
 • postoperativno povraćanje.

Perforacija želuca ili duodenuma je najozbiljnija, ali rijetka komplikacija koju je potrebno uočiti još za vrijeme operacije što se redovito i događa.

Infekcija rane je manje ozbiljna komplikacija, a obično ju uzrokuje Staphylococcus aureus.

Zeludac
Foto: Photosecrets

Simptomi su:

 • crvenilo,
 • rane i
 • izlučivanje gnoja,

a liječi se otvaranjem rane i uklanjanjem inficiranog tkiva te antibioticima.

Postoperativno povraćanje može biti uzrokovano nepotpunom piloromiotomijom zbog čega zaostane opstrukcija te je potrebna ponovna operacija, ali također može biti uzrokovano smanjenom pokretljivosti i proširenim želucem što se razvilo kao posljedica bolesti. U tom slučaju povraćanje može trajati i do tjedan dana nakon uspješne operacije, a može se pokušati i liječenje atropinom koji opušta mišiće pilorusa.

Stenoza pilorusa – prognoza

Oporavak je u velikoj većini djece potpun i dijete obično već drugi dan podnosi hranjenje. Ako se ne pojave novi simptomi potrebno se samo praćenje rasta i razvoja kod pedijatra.

Čest je gastroezofagealni refluks, odnosno povrat želučanog sadržaja u jednjak, ali budući da je čest i kod zdrave djece nije razlog za brigu osim ako je praćen drugim simptomima.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Foto: Stock Photo Secrets

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: edem pilorusa, pilorus, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Stenoza pilorusa – uzroci, simptomi, liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.