Simptomi fibromialgije – kako prepoznati ovu bolest?

fibromialgija

Fibromialgiju je vrlo teško prepoznati i dijagnosticirati, no postoje simptomi koji mogu ukazati na bolest. Bol je glavni znak po kojem se bolest prepoznaje, ali za razliku od ostalih bolnih stanja, kod fibromialgije bol je proširena na cijelo tijelo: trup, noge i ruke.

Bolesnice, a vrlo rijetko bolesnici, žale se na proširenu bol mišićno-skeletnog sustava, zamor, poremećaj spavanja, bolnu osjetljivost pojedinih točaka na tijelu te na otežano pamćenje i oslabljenu koncentraciju. 

Na primjer, ako imamo problem s kralježnicom, osjećat ćemo bol u vratu ili križima, a u rijetkim će se slučajevima bol širiti prema jednoj ruci ili nozi. Kod fibromialgije bolesnik osjeća u isto vrijeme bol u vratu s prednje i stražnje strane, u rukama, nogama i zdjelici.

Najčešća područja boli su:

 • Zatiljak
 • Područje između lopatica
 • Prednja strana vrata
 • Gornji dio prsišta
 • Vanjski dio područja lakta
 • Gornji dio natkoljenice s prednje strane
 • Bočni dio natkoljenice
 • Unutarnja strana koljena

Bol je u početku ograničena na manje površine, a kako bolest napreduje proširuje se na cijelo tijelo. Presudni uvjet za dijagnosticiranje fibromialgije je da se bol istovremeno osjeća iznad i ispod struka. Bol može prelaziti s jednog dijela tijela na drugi i varirati u intenzitetu.

Najčešće je tupa i nije isprovocirana pokretom. Ponekad je probadajuća, kao istezanje ili se očituje kao duboka mišićna bol. Bol je mnogo jača u jutarnjim satima i udružena je s osjećajem ukočenosti i neelastičnosti mišića.

Neki bolesnici mogu osjećati i druge senzacije kao što je neosjetljivost površnih dijelova kože ili osjećaj mravinaca i pečenja, što pridonosi ukupnoj nelagodi.

Prema broju i smještaju bolnih točaka na tijelu postavlja se dijagnoza fibromialgije.

Faktori rizika za bol:

 • Vlaga i hladnoća
 • Nesanica
 • Fizički i mentalni zamor
 • Pojačana fizička aktivnost

Preosjetljivost

Poseban znak bolesti je preosjetljivost kože na pritisak što se doživljava pretjerano bolnim i ne odgovara intenzitetu pritiska (alodinija). Ako osobu s fibromialgijom pritisnemo jagodicom prsta (da nokat poblijedi), izazvat ćemo jaku i neizdržljivu bol. Bolesnice s fibromialgijom osjetljivije su na hladnoću i vlagu, što je čest slučaj kod žena. Također, mogu biti osjetljivije na buku i prejako svjetlo.

Umor

Danas se mnogi ljudi žale na umor. Umor kod bolesnika s fibromialgijom je mnogo više od umora nakon teškog fizičkog rada. Osjeća se kao opća iscrpljenost i smanjena izdržljivost, što utječe na radnu, osobnu i opću društvenu aktivnost. Osobe se bude umorne nakon prespavane noći kao da su cijele noći radile fizički teške poslove.

Problemi sa spavanjem

Mnogi bolesnici s FM-om imaju problema sa spavanjem. Često se bude i san biva isprekidan te se ujutro osjećaju umorno i neispavano. Istraživanja pokazuju specifične abnormalnosti u „dubokoj fazi” sna zbog čega oporavak organizma u toj fazi sna izostaje. Dugotrajni poremećaj sna vodi u još veću iscrpljenost organizma. Tijekom spavanja mnoge žene osjećaju nemir u nogama što ih budi iz sna.

Ovaj znak bolesti je poznat pod imenom „sindrom nemirnih nogu“. Dokazano je da se učestalije javlja u bolesnika koji boluju od fibromialgije. Oko 33% osoba s fibromialgijom imaj sindrom nemirnih nogu u usporedbi s 3% onih koji nemaju ovu bolest. Ove tegobe u bolesnika još više utječu na smetnje sna.

Glavobolja

Istraživanja pokazuju da veliki postotak osoba s fibromialgijom ima glavobolju. Ta vrsta glavobolje sliči migreni i praćena je mučninom, povraćanjem i pojačanom osjetljivošću na svjetlost. Zašto žene s fibromialgijom češće imaju glavobolje nije jasno. Ali postoji teorija o nedostatku neurohormona kao što su serotonin i epinefrin.

Simptomi fibromialgije

Mentalne i psihičke tegobe

Mnogi bolesnici imaju i mentalnih problema koji se očituju smanjenom koncentracijom, problemima s pamćenjem, kako netom usvojenih podataka tako i dugotrajno pohranjenih i usvojenih činjenica. Bolesnicima slabi pažnja i ne mogu se dulje vrijeme koncentrirati na jednu mentalnu aktivnost. Pojavljuju se i smetnje kod izvršavanja više radnji istovremeno.

Ponekad mogu u govoru zamijeniti riječi ili izostaviti neku riječ, što je poznato pod imenom „fibro fog” jer postoji magla u procesu razmišljanja (engl. fog znači magla). Iako znanstvenici nemaju jasnog objašnjenja za ove promjene, smatra se da su posljedica dugotrajne nesanice i jakih bolova.

Fibromialgija je često povezana s pojavom depresije i anksioznosti, PTSP-a, kao psihičkih poremećaja zbog čega se u terapiju uključuju i lijekovi uz konzultaciju psihijatra. Iako sama bolest ne dovodi do drugih bolesti, dugotrajna bol i smetnje sna mogu utjecati na svakodnevne aktivnosti. Tako frustracije zbog bolesti, koja često nije shvaćena od okoline i liječnika, mogu rezultirati depresijom i anksioznošću.

Iritabilni kolon

Iritabilni kolon je poremećaj funkcije debelog crijeva. To je česta bolest u općoj populaciji, ali je učestalija kod bolesnika s FM-om. Tako 35-75% osoba s FM-a ima simptome ove bolesti.

Znanstvenici nemaju objašnjenje zašto su ove dvije bolesti povezane. Iritabilni kolon karakteriziraju grčevi i bolovi u stomaku, napuhavanje i proljevi koji se mogu smjenjivati s tvrdom stolicom, a ponekad ima i sluzi u stolici. Iako su znakovi bolesti neugodni, ne dolazi do trajnog oštećenja sluznice debelog crijeva. Budući da ove znakove susrećemo i kod ozbiljnijih bolesti debelog crijeva, potrebna je liječnička kontrola.

Ostali znaci bolesti

Bolesnici povremeno mogu patiti i od drugih poremećaja. Tako se može javiti jutarnja ukočenost u zglobovima, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, lupanje srca, učestalo i bolno mokrenje, bolne menstruacije, razdražljivost i neraspoloženost. Iako su ovi simptomi veoma neugodni, bolest ne ostavlja funkcionalna ni organska oštećenja. Rano prepoznavanje bolesti i pravilno liječenje spriječilo bi nastanak težih psihičkih poremećaja.

Članak uređen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.31 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fibromialgija simptomi, fibromijalgija, fibromijalgije, Mialgija simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Simptomi fibromialgije – kako prepoznati ovu bolest?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje