Rak pluća – uzroci, simptomi i liječenje

rak karcinom pluca

Rak pluća je maligni tumor pluća, a može se podijeliti na karcinom malih stanica (mikrocelularni) i ne-malih stanica (nemikrocelularni).

Karcinom malih stanica je mnogo agresivniji, u većini slučajeva u vrijeme dijagnoze već postoje metastaze te je gotovo uvijek vezan uz pušenje.

Rak pluća je najčešći uzrok smrti od malignih bolesti u žena i muškaraca. U muškaraca u Hrvatskoj je i najčešća maligna bolest (18%), a u žena treća najčešća (8%).

Faktori rizika

Pušenje
Foto: Pixabay
 • Pušenje je glavni faktor rizika i uzrok je 90% raka (karcinoma) pluća. Rizik ovisi o životnoj dobi, intenzitetu pušenja i pušačkom stažu. Rizik za karcinom pluća u pušača veći je 10 do 30 puta od rizika u nepušača. Rizik se smanjuje ako osoba prestane pušiti, smanjenje rizika je najizraženije kod osoba koje prestanu pušiti prije 30.godine, ali rizik se nikad ne vraća na normalu.
 • Pasivno pušenje.
 • Zračenje: Radon je radioaktivni plin bez boje i mirisa koji se nalazi u zemlji iz koje može dospjeti u zgrade i kuće te se tako može udisati. Smatra se najvažnijim faktorom rizika za nepušače.
 • Toksini u okolišu: spojevi izgaranja ugljena i drva, azbest, arsen, zračenje, nikal, krom.
 • Dob: rijetko se javlja prije 40.godine, a nakon toga raste rizik
 • Povijest malignih i plućnih bolesti.

Rak pluća – simptomi

Oko 25% karcinom pluća ne izazivaju simptome i otkrivaju se slučajno pri snimanju pluća. Simptomi mogu biti slični simptomima češćih, manje ozbiljnih bolesti te se mogu zanemariti.

Simptome može izazvati sam tumor, njegovo regionalno širenje ili širenje u druge organe (metastaziranje). Također mogu biti prisutni opći znakovi bolesti te paraneoplastički sindrom, odnosno skup simptoma koji ne potječu od prisutnosti mase tumora na nekoj lokaciji već od aktivnosti njegovih stanica.

 • Kašalj.
 • Iskašljavanje krvi (hemoptiza).
 • Nedostatak zraka (dispneja).
 • Zvižduci pri disanju.
 • Bol u prsima.
 • Regionalno širenje tumora u pleuru može izazvati oštriju pleuralnu bol i pleuralni izljev koji može otežavati disanje, a širenje u živac koji inervira glasnice može izazvati promuklost.
 • Pritisak ili širenje u gornju šuplju venu može otežati venski protok te izazvati glavobolju i otečenost lica, ruku i vrata.
 • Tumori na vrhu pluća mogu se proširiti u živce koji inerviraju ruke te izazvati bol i slabost u ruci te bol u ramenu ili vratu. Ako se prošire u živce koji inerviraju oko mogu izazvati spuštenost vjeđe i zamućenje vida.
 • Metastaze izazivaju simptome ovisno o lokaciji. Neke od češćih lokacija su jetra, mozak, kosti i nadbubrežna žlijezda.
 • Paraneoplastički sindrom se najčešće pojavljuje u obliku hiperkalcijemije (tumor proizvodi hormon koji podiže razinu kalcija u krvi) i sindrom neodgovarajuće sekrecije antidiuretskog hormona (tumor proizvodi hormon koji je sličan antidiuretskom hormonu koji smanjuje izlučivanje mokraće).
 • Opći simptomi su najčešće umor i mršavljenje, a često su i prvi znak karcinoma.

Rak pluća – dijagnoza

Ako simptomi pobuđuju sumnju na karcinom (rak) pluća potreban je pregled doktora i daljnje pretrage kao što su laboratorijske pretrage krvi i rendgen pluća. Ako i ti nalazi ukazuju na karcinom pluća potrebno je dijagnozu potvrditi CT-om i biopsijom.

CT prikazuje karakteristične pojave koje mogu potvrditi dijagnozu i koristan je u utvrđivanju stadija bolesti, a pod kontrolom CT-a se može raditi i biopsija.

Biopsijom se uzima dio tvorbe koji se onda analizira, a tek nakon analize se sa sigurnošću može utvrditi dijagnoza. Uzorak tumora se također može testirati na EGFR mutacije te ALK i ROS1 translokacije te je, ako se utvrde, moguća primjena specifičnih lijekova.

Biopsija se može napraviti na više načina:

Bronhoskopija: najčešća pretraga za dijagnosticiranje karcinoma pluća. Kroz nos ili usta se uvodi tuba s kamerom u dušnik te se onda dovodi do lokacije tvorbe i uzima dio za analizu. Bronhoskopija se može kombinirati s ultrazvukom uvođenjem ultrazvučne sonde zajedno s kamerom u dušnik. Tako se mogu prikazati i limfni čvorovi te po potrebi uzeti dijelovi za analizu.

Perkutana biopsija: kroz kožu (perkutano) se uvodi tanka igla pod kontrolom CT-a do tvorbe te se uzima uzorak. Limfni čvorovi se mogu bioptirati i pod kontrolom ultrazvuka, a nekad se vide ili osjete pod kožom.

Torakocenteza: punkcija zida prsnog koša radi aspiracije pleuralne tekućine koja se nalazi oko pluća, a u njoj se također mogu nalaziti stanice karcinoma.

Simulacija torakocenteze

Kirurški: ako je tumor mali ili ako biopsija nije mogla odrediti dijagnozu sa sigurnošću mora se odstraniti u cijelosti.

Vrste karcinoma

Ima mnogo vrsta karcinoma, ali dijele se u dvije glavne skupine:

 • karcinom malih stanica i
 • karcinom ne-malih stanica.

Karcinom malih stanica utvrđuje se kod 10-15% pacijenata s karcinomom pluća. U većine ostalih pacijenata utvrđuje se karcinom ne-malih stanica, a najčešći od podtipova su:

 • adenokarcinom,
 • planocelularni karcinom te
 • karcinom velikih stanica. Te dvije skupine karcinoma rastu i metastaziraju drugačije te drugačije i liječe.

Liječenje karcinoma ne-malih stanica

Nakon što se karcinom dijagnosticira potrebno je odrediti stadij bolesti za što se koristi TNM klasifikacija.

 • T označava veličinu i lokaciju tumora,
 • N označava proširenost tumora na limfne čvorove i druge organe prsnog koša, a
 • M označava proširenost na organe izvan prsnog koša.

Kad se svi ti faktori uzmu u obzir odredi se stadij bolesti (I-IV).

Stadij I i II označavaju manje tumore koji se nisu proširili izvan prsnog koša dok stadiji III i IV označavaju ili da je tumor velik ili da se proširio izvan prsnog koša.

Stadij I i II se liječe kirurškim odstranjenjem tumora, dok se stadij III većinom ne liječi kirurški već kemoterapijom i zračenjem.

U stadiju IV mogu se primijeniti kemoterapija i zračenje u cilju ublaživanja simptoma i poboljšanje kvalitete života.

Liječenje karcinoma malih stanica

Većinom se stadij ne određuje TNM klasifikacijom budući da je za liječenje samo potrebna podjela na ograničenu i proširenu bolest, pa se tako i klasificira.

Bolest je ograničena ako se karcinom nalazi samo na jednoj strani prsnog koša i limfnih čvorova, a proširena ako se karcinom proširio na drugu stranu prsnog koša ili na udaljene organe.

Operacija većinom nije dio liječenja budući da može dovesti do izlječenja samo ako je tumor mali i nije se proširio.

Ograničena bolest se liječi kombinacijom kemoterapije i zračenja, a proširena bolest samo kemoterapijom. Zračenje u proširenoj bolesti može pomoći u smanjenju simptoma metastaza u kostima ili mozgu.

Rak pluća – prognoza

Prognoza je loša. Preživljenje pacijenata s karcinomom ne-malih stanica ovisi o stadiju, u stadiju I 60-70% pacijenata preživi 5 godina, dok u stadiju IV preživljenje je manje od 1 %.

Pacijenti s uznapredovalom bolesti prežive prosječno 6 mjeseci ako se ne liječe te 9 mjeseci ako se liječe.

Pacijenti s karcinomom malih stanica u ograničenom stadiju bolesti prežive 5 godina u 20% slučajeva, a prosječno preživljenje je 20 mjeseci. Pacijenti u uznapredovalom stadiju prežive 5 godina u manje od 1% slučajeva.

Prevencija raka pluća

Jedina dokazano učinkovita metoda prevencije raka pluća je prestanak pušenja. Pretpostavljalo se da bi reguliranje razine radona u zgradama te unošenje vitamina moglo smanjiti učestalost, ali to nije dokazano, a dodatno unošenje beta-karotena je za pušače štetno.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Karcinom pluća. MSD priručnik dijagnostike i terapije
 2. Karl, W. Thomas.(2017). Patient education: Lung cancer risks, symptoms, and diagnosis (Beyond the Basics),.UptoDate 

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rakpluća, rak pluća, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rak pluća – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Molim kratko i jasno odgovorite: sta je adeno i sta je planocelularni karcinom