Liječenje fibromialgije i poboljšanje kvalitete života

fibromialgija

Optimalno liječenje zahtijeva multidisciplinarni pristup i kombinaciju lijekova uz druge metode liječenja. Potrebna je stalna kontrola i podrška bolesnicima. Najvažniji faktor u poboljšanju simptoma bolesti je suradnja s bolesnikom koji treba prepoznati potrebu za promjenom načina života.

Ako liječenje počne edukacijom bolesnika, veće su šanse da bolesnici prihvate liječenje i u tome budu ustrajni. Razumijevanje od strane liječnika, koji će znati slušati bolesnika i koji će biti educiran o ovoj bolesti također je jedna od karika za uspjeh.

Promjena načina života

Promjena načina života podrazumijeva rad na sebi. Napraviti plan kako izbjeći i ograničiti stres, kako dnevno dozvoliti sebi relaksaciju i odmor. To znači naučiti reći „ne“ bez grižnje savjesti. Ne treba pretjerivati s aktivnostima niti u situacijama kada se dobro osjećamo.

Aktivnosti tijekom dana moraju biti planirane, bez stresa, s dosta odmora, što je sve preduvjet za održavanje zdravog načina života. Svakoga dana učinite nešto što vas čini sretnima. Održavajte i potičite redovite posjete prijateljima i rodbini, družite se.

Mjere za poboljšanje spavanja kod fibromialgije

Sve mjere za poboljšanje sna uključuju edukaciju o pravilnom režimu spavanja koji uključuje sljedeće korake:

 • Potrebno je ići na spavanje u isto vrijeme i buditi se u isto vrijeme, čak i vikendom.
 • Okruženje prije spavanja mora biti ugodno (bez buke, svjetla i televizije, ugodne temperature i udobnog kreveta).
 • Ako ne možete zaspati za 15 do 20 minuta, ustanite, pođite u drugu sobu gdje možete početi s laganim aktivnostima poput čitanja i vratite se u krevet kada postanete pospani.
 • Koristite krevet samo za seks i spavanje.
 • Izbjegavajte pijenje kave, obilno jelo, kolače i alkohol šest sati prije spavanja.
 • Izbjegavajte vježbe i intenzivnije aktivnosti šest sati prije spavanja.
 • Prakticiratajte vježbe opuštanja.
 • Prije spavanja mogu se koristiti lijekovi za poboljšanje sna ili za sindrom nemirnih nogu koje liječnik propiše.

Fizikalna terapija i rehabilitacija kod fibromialgije

Fizikalna terapija i medicinska rehabilitacija imaju za cilj liječenje, ali i prevenciju mogućih težih posljedica bolesti koje bi mogle onemogućiti svakodnevno funkcioniranje.

Također, mogu pomoći bolesnicima da prekinu negativni niz: bol, ukočenost, nepokretnost, depresija, socijalna izoliranost – i na taj si način olakšaju život. 

Osim vježbi s terapeutom u sali i u bazenima, fizikalna terapija podrazumijeva i razne vrste masaža, primjenu blata, korištenje kada s toplom vodom, vježbe disanja i opuštanja.

Fizikalna terapija

Ove terapijske procedure poboljšavaju mobilnost, ublažavaju bolove, smanjuju ukočenost, vraćaju ukupnu kondiciju i smanjuju osjećaj umora. Iako je bolesnike s jakim bolovima, ukočenim mišićima, bezvoljnosti i tjeskobom teško nagovoriti da se pokrenu i vježbaju, činjenice pokazuju da je primjena prilagođenih programa neophodna. Vježbe koje bolesnici nauče, edukacija o tehnikama opuštanja, vježbe u bazenu moraju se primjenjivati svakodnevno.

Ostale metode se koriste povremeno. Prema istraživanjima, ove metode pomažu bolesnicima i oni dulje mogu raditi svoj posao i bolje funkcioniraju u obitelji. Kako smo na početku rekli, primjena fizikalnih metoda liječenja samo je jedan dio sveobuhvatnog liječenja bolesnika s fibromialgijom.

Vježbanje kod fibromialgije

Mnoge studije su pokazale da su vježbe učinkovite za smanjenje tegoba i potrebno ih je provoditi dugo i uporno. Vježbama sprječavamo ukočenost i slabost mišića, smanjujemo umor i bol. Vježbama poboljšavamo opću kondiciju, ali i emocionalnu stabilnost. Bolesnici se dobro osjećaju jer „čine nešto za sebe“.

Program individualnih vježbi je bolje uključiti na početku, kada će specijalist razmotriti sve okolnosti, uključujući loše držanje tijela, urođene greške, degenerativna i posttraumatska oštećenja, ako ih bolesnici imaju, ali i pridružene bolesti drugih organa.

Na temelju toga sačinjava se program vježbi koje provodi fizioterapeut, a nakon dobro provedene edukacije bolesnici program nastavljaju kod kuće. Vježbe u kući se rade svakodnevno i uvijek se kombiniraju s aerobičkim aktivnostima i treningom za snaženje i fleksibilnost mišića. Mnoge studije su pokazale poboljšanje simptoma nakon devet mjeseci vježbanja.

Osnovni principi vježbanja:

 • Postupnost u vježbanju podrazumijeva postupno i vrlo sporo povećavanje intenziteta i duljine trajanja vježbi.
 • Prvo se počinje s vježbama istezanja, a kasnije i snaženja.
 • Prije svake vježbe prvo treba napraviti vježbe istezanja što će pomoći u relaksaciji mišića i smanjenju boli.
 • Hodanje, plivanje, bicikl ili sobni bicikl, su vrlo dobri. Plivanje i terapija u vodi su opuštajući za mišiće jer smo u vodi rasterećeni sile gravitacije i pokreti su mnogo lakši.

Napomena: Bolesnici koji krenu s intenzivnim programom vježbi, koji nije prilagođen bolesnicima s fibromialgijom, izazovu pogoršanje znakova bolesti i vrlo brzo odustaju. Svaki bolesnik treba naći vježbe koje mu najviše odgovaraju, ali one se moraju provoditi kontinuirano.

Uz dnevni program vježbi potrebno je minimalno svaki drugi dan provoditi aerobičke aktivnosti, kombinirajući plivanje, vožnju biciklom i hodanje ili trčanje. Takav program zahtijeva jedan sat dnevno.

Lijekovi kod fibromialgije

Fibromialgija je bolest čiji uzrok nije poznat. Zbog te činjenice ne postoji niti jedan lijek koji bi mogao izliječiti ovu bolest. Stoga se koriste mnogi lijekovi za umanjenje tegoba i poboljšanje kvalitete života. Liječenje je dugotrajno i mora biti pod nadzorom liječnika, osobito zbog nuspojava.

Organizacija za odobrenje lijekova za pojedine bolesti FDA (Food and Drug Administration) odobrila je dvije vrste lijekova za liječenje fibromialgije.

To su: antikonvulzivi pregabalin (Lyrica), gabapentin (Neurontin), antidepresivi duloxetin (Cybalta) i milnacipran (Savella). Ostali lijekovi se dodaju ovisno od simptoma bolesti. Nema dokaza, a niti dogovora stručnjaka, koji je lijek najučinkovitiji, kao ni stajališta o tome djeluje li kombinacija bolje.

Članak uređen:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Liječenje fibromialgije i poboljšanje kvalitete života

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.