Dijagnoza fibromialgije i priprema za pregled kod liječnika

liječnik

Na pitanje kako se postavlja dijagnoza fibromialgije je vrlo teško odgovoriti. Naime, prosječno vrijeme u kojem se postavlja dijagnoza fibromialgije je pet godina. To je frustrirajuće, kako za samog bolesnika, koji pati od jakih bolova, tako i za liječnika. Postoji više razloga za ovu tvrdnju.

Prije svega, valja spomenuti da ne postoji niti jedan test kojim se može potvrditi dijagnoza fibromialgije. Nadalje, znaci bolesti se često preklapaju sa znacima koji se javljaju i u drugim bolestima, kao što su reumatoidni artritis, kronični bolni sindrom, depresija.

Također, bolesnici s tim bolestima mogu istovremeno imati i fibromialgiju. Mnogi liječnici provode silne pretrage pokušavajući pomoći bolesnicima što je dugotrajan proces, a o fibromialgiji često nisu educirani.

Zbog svega navedenog, konačno postavljena dijagnoza FM-a za bolesnike predstavlja „olakšanje“ nakon godina provedenih u potrazi za objašnjenjem tegoba, za koje su mnogi smatrali da je „problem u glavi“ te nisu bili shvaćeni od svoje okoline i zdravstvenih djelatnika.

Proces postavljanja dijagnoze fibromialgije sastoji se od više koraka

Razgovor s liječnikom o povijesti bolesti

Da bi se uspostavila dijagnoza potrebno je prije svega temeljito ispitati bolesnika o njegovim tegobama i tijeku pojave tih tegoba. Posebno se ispituje bol koju osjeća, mjesta na tijelu gdje se javlja bol i koliko dugo traje.

Moramo ispitati bolesnika o umoru koji osjeća, o smetnjama spavanja, jutarnjoj ukočenosti, bolovima u zglobovima i oteklinama u zglobovima, o sindromu nemirnih nogu, trnjenja u rukama i nogama, o promjeni raspoložnja i pamćenja, ali i o smetnjama probavnog sustava, mokrenja, o poremećaju mjesečnice, suhoći sluznica očiju i usta, glavobolji, tegobama sa srcem i disanjem, o alergijama i poteškoćama koje bolesnik ima vezano uz svakodnevne aktivnosti.

U razgovoru se posebna pažnja posvećuje psihološkom profilu osobe i traumama, kako fizičkim tako i emocionalnim te bolestima ovisnosti. Bolesnici moraju navesti sve tablete koje uzimaju uključujući i vitamine ili dijetetske proizvode. Važni su i podaci o sličnim tegobama u obitelji.

Dijagnoza fibromialgije

Temeljiti pregled bolesnika

Fizikalnim pregledom nastojimo doznati uzrok boli ispitujući kompletan mišićno-koštani sustav, stanje živčanog i krvožilnog sustava i žlijezda s unutarnjim lučenjem.

U bolesnika treba potvrditi široko rasprostranjenu bol koja traje dulje od tri mjeseca i pregledom utvrditi područje i intenzitet boli. Područje boli u bolesnika s fibromialgijom ne pokazuje znakove natečenosti, promjene boje kože ili topline kao što vidimo kod artritisa.

Nadalje, tegobe s mišićima poput ukočenosti, trnjenja u rukama i nogama, glavobolje, depresije i anksioznosti, kao i niz drugih simptoma, treba detaljno ispitati kako bi isključili neke druge bolesti sa sličnim simptomima. Dijagnoza fibromialgije se ne postavlja samim isključenjem drugih bolesti, kako se može činiti.

Bolest mora biti potvrđena temeljem simptoma bolesti po točno definiranim kriterijima.

Laboratorijsko testiranje: minimum predloženih testova uključuje: kompletnu krvnu sliku, jetrene funkcije, TSH-hormon štitne žlijezde, CK (kreatinin kinazu – mišićni enzim) i sedimentaciju eritrocita i CRP (C-reaktivni protein). Osim ovih nalaza, ako je potrebno, treba laboratorijski ispitati i neke metaboličke, autoimune, infektivne i maligne bolesti. Fibromialgija je bolest kod koje su svi laboratorijski testovi normalni.

Slikovne metode kao rendgen, magnetska rezonancija mozga, ultrazvuk abdomena, neurofiziološka ispitivanja živaca također se koriste u procesu isključenja neke druge bolesti jer niti jednom od ovih metoda ne možemo dokazati fibromialgiju.

Klasifikacijski kriteriji za postavljanje dijagnoze fibromialgije

Američko društvo za reumatologiju je 1990. godine postavilo kriterije za fibromialgiju:

Raširena bol u mišićno-skeletnom sustavu u trajanju od najmanje tri mjeseca. Bol mora biti prisutna u sljedećim dijelovima tijela u isto vrijeme:

 • U obije strane tijela, u rukama i nogama, lijevo i desno
 • Iznad i ispod struka
 • Uzduž kralježnice
 • Bol na pritisak specifičnih točaka na tijelu. Morate osjećati bol na pritisak u 11 od 18 bolnih točaka na tijelu. Pritisak mora biti intenziteta da nokat pobijeli.

Lokalizacija bolnih točaka je sljedeća SLIKA:

 1. Lijevo ili desno na razini vrata i križa u ravnini ispod ušiju.
 2. Lijevo ili desno na prednjem dijelu vrata iznad ključne kosti.
 3. Lijevo ili desno na prsištu ispod ključne kosti.
 4. Lijevo ili desno u gornjem dijelu trupa gdje se spaja vrat s ramenima.
 5. Lijevo ili desno u gornjem dijelu trupa između ramena i lopatice.
 6. S unutarnje strane zglobova lakta na spoju nadlaktične kosti i lakta.
 7. Lijevo ili desno u križima ispod struka.
 8. Obije bočne strane natkoljenica ispod kukova.
 9. Oba koljena s unutarnje strane.

Godine 2010. kriteriji su prošireni i uključuju i neke druge znakove bolesti. Bol u pojedinim točkama zamijenjena je indeksom boli većih područja te se zbrojem područja boli izračuna WPI (widespread pain indeks), indeks raširenosti boli u tijelu, koju bolesnici osjećaju posljednjih dana.

Uz te znakove bolesti pribraja se i skala težine simptoma (sss – symptom severiti scale) koja je gradirana 0-3 kod tri najčešća simptoma: umor, poremećaj spavanja i poremećaj pamćenja. Da bi ispunio kriterije za fibromialgiju, bolesnik mora osjećati bol u sedam i više područja na tijelu, uz pet i više na skali težine ostalih simptoma bolesti.

Kako se pripremiti za pregled?

Budući da se fibromialgija očituje simptomima sličnima nizu drugih bolesti, pacijent će zasigurno morati posjetiti više specijalista prije postavljanja konačne dijagnoze.

Vaš liječnik opće prakse uputit će vas neurologu (specijalistu za bolesti živčanog sustava), reumatologu (specijalistu za liječenje artritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog sustava), psihijatru (specijalistu za liječenje psihičkih tegoba).

Ovo su pitanja koja će vam liječnici postaviti:

 • Kad je bol počela i mjesta na tijelu koja vas bole?
 • Detaljno opišite vaše tegobe.
 • Imate li uz bol i druge senzacije: trnce, ukočenost mišića i zglobova, glavobolje?
 • Imate li poremećaj sna i koliko se puta budite noću?
 • Imate li tegobe sa stomakom i stolicom?
 • Jeste li doživjeli neku fizičku ili emocionalnu traumu?
 • Jeste li češće depresivni, razdražljivi i primjećujete li neke poteškoće s pamćenjem?
 • Imate li neku drugu bolest koju liječite?
 • Jeste li koristili lijekove za spavanje i smirenje?
 • Je li netko u vašoj obitelji imao slične tegobe?

Važne stvari koje treba reći bolesniku kada se prvi put postavi dijagnoza

 • Kada se konačno postavi dijagnoza fibromialgije bolesnici moraju dobiti neke važne informacije koje će im pomoći u određivanju dugoročnih ciljeva u životu.
 • Osjećat ćete pojedine znakove bolesti stalno, ali različitog intenziteta.
 • Znaci bolesti neće dovesti do teže invalidnosti niti će utjecati na duljinu trajanja života.
 • Potpuno izlječenje u većini slučajeva nije moguće.
 • Ciljevi liječenja moraju biti poboljšanje i održavanje kvaliteta života i smanjenje tegoba.
 • Redovite vježbe, lijekovi i psihička podrška ključni su u liječenju ove bolesti.

Članak uređen:

Više o fibromialgiji saznajte u sljedećim tekstovima dr. Vlaste Urban-Tripović:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prvi pregled kod lječnika, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dijagnoza fibromialgije i priprema za pregled kod liječnika

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.